...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo

Uručene nagrade novinarima RTV-a za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

20.10.2022.

Novinarima RTV-a uručene su nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa OPENS-om i Festivalom mentalnog zdravlja. Priznanje za najbolji radijski prilog ili podkast uručeno je novinarki Oradija Jeleni Božić, dok je za najbolji TV prilog proglašen rad Jovane Kožlović. Petar Klaić, takođe sa Oradija je, kao i Jelena, dobio posebnu nagradu za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih. Pored nagrada za najbolji radijski i TV prilog, uručena su priznanja u kategoriji štampani ili online mediji.

.

foto: OPENS

Novinarka Oradija Jelena Božić dobila je nagradu za rad "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo negativnih emocija" koji je emitovan u emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim?". U toj emisiji glavni akteri su mladi, a Jelena ističe da su važne njihove priče.

"Mislim da onog trenutka kada nekome date glas na etički, senzibilan, pažljiv način da progovori o problemima sa kojima se suočava, da je to već velika promena. Možda ne možemo jednim tekstom, pričom ili prilogom da promenimo sistemski stvari, ali ako jednoj osobi kažemo 'hej ima neko ko te sluša', mislim da je to već promena", naglašava Jelena.

Na konkurs za nagradu pristiglo je više od 40 radova. Za najbolje su proglašeni oni koji su bili u skladu sa etičkim kodeksom novinara Srbije i koji su, pored priča o problemu, normalizovali temu mentalnog zdravlja i nudili rešenja, kaže psihološkinja i članica žirija Milica Lazić.

"Zajedničko svima njima je to što su bili spremni da uključe i osobe sa problemima u oblasti mentalnog zdravlja, pa i stručnjake u tu komunikaciju. Napravili su vrlo sadržajne, zanimljive i dinamične priloge", kaže Milica. 

Posebnu nagradu za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju dobila je i novinarka Anđela Andrijević za kontinuirani rad u okviru podkasta "Podsve(s)t". Anđela kaže da o mentalnom zdravlju treba pričati jezikom koji je razumljiv mladima.

andjelaandrijevic png

"Treba im se približiti, a opet voditi računa o etici i o tome da ne povredimoili retraumatiziramo neku osobu koja je bila u krizi ili koja se trenutno nalazi u suicidnoj krizi ili bilo kojoj krizi u vezi sa mentalnim zdravljem", ističe Anđela.

Među laureatima su i Jasna Grizer za tekst "Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne" objavljen na Portalu o invalidnosti i Dunja Karanović za tekst "Kada se šetamo, ja gledam u nebo" objavljenom u magazinu LICEULICE. Nagrade dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa OPENS-om i Festivalom mentalnog zdravlja.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Strah od napuštanja je u temelju people pleasing ponašanja

"People pleaser" je osoba koja potrebe drugih stavlja ispred svojih. Prilagođava se drugima i često se smatra osobom koja je…

.

Anketa o mentalnom zdravlju mladih

O mentalnom zdravlju podjednako moramo da brinemo kao i o fizičkom. Bečejsko udruženje mladih zato sprovodi anketu o stavovima mladih na…

.

Samoubistvo je odraz nemoći da se prevaziđe velika bol

Tragična vest o gašenju dva dečija života i samoubistvu dve mlade osobe u Novom Sadu, na žalost, ponovo nas je…

.

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi…

.

Petar Klaić dobitnik nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinar i voditelj Oradija Petar Klaić dobitnik je ovogodišnje nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, u kategoriji radio prilog/podkast, po…

.

Razvijeno ili nerazvijeno društvo, stigma o mentalnom zdravlju postoji

Postoji izreka koja kaže rođen/a je pod srećnom zvezdom. Da li ta srećna zvezda može biti određena država, neko društvo…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo