...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Uručene nagrade novinarima RTV-a za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

20.10.2022.

Novinarima RTV-a uručene su nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa OPENS-om i Festivalom mentalnog zdravlja. Priznanje za najbolji radijski prilog ili podkast uručeno je novinarki Oradija Jeleni Božić, dok je za najbolji TV prilog proglašen rad Jovane Kožlović. Petar Klaić, takođe sa Oradija je, kao i Jelena, dobio posebnu nagradu za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih. Pored nagrada za najbolji radijski i TV prilog, uručena su priznanja u kategoriji štampani ili online mediji.

.

foto: OPENS

Novinarka Oradija Jelena Božić dobila je nagradu za rad "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo negativnih emocija" koji je emitovan u emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim?". U toj emisiji glavni akteri su mladi, a Jelena ističe da su važne njihove priče.

"Mislim da onog trenutka kada nekome date glas na etički, senzibilan, pažljiv način da progovori o problemima sa kojima se suočava, da je to već velika promena. Možda ne možemo jednim tekstom, pričom ili prilogom da promenimo sistemski stvari, ali ako jednoj osobi kažemo 'hej ima neko ko te sluša', mislim da je to već promena", naglašava Jelena.

Na konkurs za nagradu pristiglo je više od 40 radova. Za najbolje su proglašeni oni koji su bili u skladu sa etičkim kodeksom novinara Srbije i koji su, pored priča o problemu, normalizovali temu mentalnog zdravlja i nudili rešenja, kaže psihološkinja i članica žirija Milica Lazić.

"Zajedničko svima njima je to što su bili spremni da uključe i osobe sa problemima u oblasti mentalnog zdravlja, pa i stručnjake u tu komunikaciju. Napravili su vrlo sadržajne, zanimljive i dinamične priloge", kaže Milica. 

Posebnu nagradu za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju dobila je i novinarka Anđela Andrijević za kontinuirani rad u okviru podkasta "Podsve(s)t". Anđela kaže da o mentalnom zdravlju treba pričati jezikom koji je razumljiv mladima.

andjelaandrijevic png

"Treba im se približiti, a opet voditi računa o etici i o tome da ne povredimoili retraumatiziramo neku osobu koja je bila u krizi ili koja se trenutno nalazi u suicidnoj krizi ili bilo kojoj krizi u vezi sa mentalnim zdravljem", ističe Anđela.

Među laureatima su i Jasna Grizer za tekst "Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne" objavljen na Portalu o invalidnosti i Dunja Karanović za tekst "Kada se šetamo, ja gledam u nebo" objavljenom u magazinu LICEULICE. Nagrade dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa OPENS-om i Festivalom mentalnog zdravlja.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Instagram može da se koristi i za brigu o mentalnom zdravlju

Društvene mreže su poslednjih godina postale glavni oblik komunikacije među mladima, samim tim i sredstvo bez kog se teško može zamisliti…

.

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa…

.

Vebinar o mentalnom zdravlju "Brinem li o sebi i šta ako ne"

Vebinar "Brinem li o sebi i šta ako ne?" u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u…

.

Konkurs "Inspiracija - priča u slikama"

Institut za javno zdravlje organizuje nagradni konkurs za foto-priču na temu "Inspiracija - priča u slikama". Konkurs je otvoren za…

.

Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć

“Siguran prostor” je online platforma na kojoj možete potražiti psihološku pomoć, potpuno besplatno. Mesečno je poseti preko pet hiljada ljudi…

.

Mladi češće ne prate medije nego što nemaju poverenja u njih

Mladi na Balkanu se u 90 slučajeva informišu na internetu. Instagram je mreža koja dominira u ovoj oblasti, a sve…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo