...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Jeleni Božić nagrada "Refleksija" za etičko izveštavanje o siromaštvu

16.08.2022.

Novinarka Oradija Jelena Božić ovogodišnja je dobitnica nagrade "Refleksija" u kategoriji za najbolji radijski prilog ili podkast. Nagradu, koja se na nacionalnom nivou dodeljuje svake godine za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, dodeljuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija.

.

Jelena Božić (privatna arhiva)

Jelena je nagrađena za temu "Ljudima na ulici je potrebno dostojanstvo i pripadnost zajednici" u kojoj se bavila beskućnicima, a inicirana je tragičnim događajem i ubistvom uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija u februaru ove godine.

U istoj kategoriji, pre dve godine nagradu Refleksija dobili su novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić, a ove godine i naša koleginica iz RTV Ljubica Balać dobila je specijalno priznanje za televizijski prilog "Kolege za primer" iz svog serijala "Komšijske priče".

U kategoriji štampani/online mediji nagradu je odnela Dragana Prica Kovačević (Radio 021), nagrada za TV prilog pripala je Sandri Mandić (Insajder TV), dok je u kategoriji fotografija u medijima nagrađena fotografkinja Marija Erdelji.

refleksija nagrade jpg

Ovogodišnji dobitnici nagrada (foto: Aleksandra Ćurić)

Na konkrus je ukupno pristiglo 35 novinarskih radova iz 19 medijskih kuća, od kojih je 30 prošlo administrativnu proveru. U žiriju su kao i svake godine bile osobe sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. Ove godine to su bili: David Balić (prodavac LICEULICE), Mira Vasić (prodavačica LICEULICE), Nikola Stojanović (aktivista), Luka Todorović (aktivista).

Cilj nagrade "Refleksija" je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Refleksija" pokazala da su mladi novinari više okrenuti društveno odgovornim temama

Pre nekoliko dana u Omladinskom centru OPENS dodeljene su ovogodišnje nagrade "REFLEKSIJA" za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti.…

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

.

Radionica medijske pismenosti i odnosa s javnošću u Američkom kutku

U Američkom kutku Novi Sad u ponedeljak 24. juna biće održana radionica na temu medijske pismenosti i odnosa s javnošću. Radionicu…

.

Borska mladost u senci rudnika: paljba, bleja, lopata

Bor je grad sa drugom najvećom prosečnom platom u Srbiji. Prvi je Beograd. 

.

Poziv za učešće na konkursu Fonda "Radimo zajedno"

Grupa IZAĐI iz Novog Sada pozvala je zainteresovane da podnesu predloge projekata za podršku LGBTQI+ osobama u ostvarivanju prava na…

.

Muškarci i rodna ravnopravnost: doprinos počinje iz najbližeg okruženja

Rodna ravnopravnost važna je i za muškarce u društvu. Zbog toga je neophodno zajedničkim naporima suzbijati predrasude o feminizmu i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo