...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Jeleni Božić nagrada "Refleksija" za etičko izveštavanje o siromaštvu

16.08.2022.

Novinarka Oradija Jelena Božić ovogodišnja je dobitnica nagrade "Refleksija" u kategoriji za najbolji radijski prilog ili podkast. Nagradu, koja se na nacionalnom nivou dodeljuje svake godine za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, dodeljuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija.

.

Jelena Božić (privatna arhiva)

Jelena je nagrađena za temu "Ljudima na ulici je potrebno dostojanstvo i pripadnost zajednici" u kojoj se bavila beskućnicima, a inicirana je tragičnim događajem i ubistvom uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija u februaru ove godine.

U istoj kategoriji, pre dve godine nagradu Refleksija dobili su novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić, a ove godine i naša koleginica iz RTV Ljubica Balać dobila je specijalno priznanje za televizijski prilog "Kolege za primer" iz svog serijala "Komšijske priče".

U kategoriji štampani/online mediji nagradu je odnela Dragana Prica Kovačević (Radio 021), nagrada za TV prilog pripala je Sandri Mandić (Insajder TV), dok je u kategoriji fotografija u medijima nagrađena fotografkinja Marija Erdelji.

refleksija nagrade jpg

Ovogodišnji dobitnici nagrada (foto: Aleksandra Ćurić)

Na konkrus je ukupno pristiglo 35 novinarskih radova iz 19 medijskih kuća, od kojih je 30 prošlo administrativnu proveru. U žiriju su kao i svake godine bile osobe sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. Ove godine to su bili: David Balić (prodavac LICEULICE), Mira Vasić (prodavačica LICEULICE), Nikola Stojanović (aktivista), Luka Todorović (aktivista).

Cilj nagrade "Refleksija" je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Refleksija" pokazala da su mladi novinari više okrenuti društveno odgovornim temama

Pre nekoliko dana u Omladinskom centru OPENS dodeljene su ovogodišnje nagrade "REFLEKSIJA" za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti.…

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Studirajte u Francuskoj

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente na Dan otvorenih vrata u četvrtak, 7. marta od 15 do 18 časova. 

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

Srpsko-francuski razgovor o senzacionalizmu i tabloidima

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, organizuje ciklus srpsko-francuskih razgovora i debata o medijima. Prva…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo