...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

17.10.2022.

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa OPENS-om i Festivalom mentalnog zdravlja.

.

Jelena Božić dobitnica je nagrade za najbolji podkast. Prilog na temu "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija" emitovan je u radijskoj emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim" na Omladinskom radiju, a žiri navodi da se rad posebno izdvojio po tome što je novinarka temu mentalnog zdravlja približila slušaocima na način koji ne uključuje patologizaciju, već normalizaciju.

"Novinarka je odabrala relevantne i raznovrsne sagovornike, a ceo tok razgovora/podkasta vođen je vrlo profesionalno i sa jasnim ciljem – normalizovati mladima neprijatne emocije i neprijatna iskustva", poručio je žiri.

Naša koleginica Jelena, kao i kolega Petar Klaić takođe su dobitnici posebne nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih. Ovu nagradu je dodelio žiri sastavljen od mladih osoba koji su u svom radu ili životnom iskustvu bili usmereni ka zaštiti i promociji mentalnog zdravlja.

Jelena Božić je nagrađena za pomenuti rad "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija", dok je Petar nagradu dobio za rad “Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć”.

Radio televizija Vojvodine, čiji je Oradio deo, ima još jednog laureata i to u kategoriji TV prilog. Nagradu je dobila Jovana Kožlović za prilog Mentalno zdravlje sportista – “Medalje kao okovi ”.

Obrazloženje žirija je da autorka analizira temu o kojoj se retko priča, a još ređe izveštava:

"Temi je pristupila na odgovoran i savestan način, konsultujući stručnjake, trenere, ali i sportistkinju koja deli svoje iskustvo i ohrabruje druge da potraže pomoć". Navode da je autorka uspela da ovoj temi pristupi racionalno i bez stigmatizacije, te da rezultat bude osnažujuć.

U kategoriji štampani/online mediji žiri je odlučio da dodeli nagradu autorkama: Jasni Grizer za tekst "Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne", objavljenom na Portalu o invalidnosti, kao i Dunji Janković za tekst "Kada se šetamo, ja gledam u nebo" objavljenom u magazinu LICEULICE.

Nagradu za kontinuirani rad na temu mentalnog zdravlja dobila je Anđela Andrijević za rad “Podsve(s)t: Ep7: Prevencija suicida”.

Ekipa Oradija

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Volonteri prirodi po meri

Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za nagradu “Volonteri prirodi po meri“. Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj…

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Petru Klaiću godišnja nagrada NDNV za analitičko novinarstvo

Novinar O radija Petar Klaić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo, jer, kako je…

.

Predloži laureate za “Zelenu planetu”

"Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije" uputilo je javni poziv za predlaganje kandidata za dodelu Velike Povelje "Zelena planeta" u 2024.…

.

Vredi pročitati: Ani Erno "Jednostavna strast"

Jovan Jakšić je pesnik, kantautor i performer. Po zanimanju menadžer u umetnosti, zaposlen kao producent u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.…

.

U novinarstvo se ne ulazi iz interesa, već da društvo bude bolje

Tamara Todorović dobitnica je godišnje nagrade Novosadske novinarske škole "Marina Kovačev" u kategoriji istraživačkog novinarstva. Novinarka Južnih vesti može da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo