...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Fizika nije bauk, treba je približiti mladima

18.10.2022.

Kada se pomenu matematika, fizika i hemija, većini se verovatno diže kosa na glavi. To su najčešće posledice "trauma" iz srednje škole koje je kasnije jako teško promeniti. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu akivan je Klub fizičara koji se bori upravo protiv toga.

.

Iz godine u godinu, sve manje mladih se odlučuje za studiranje matematike, fizike ili hemije. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu se u prvom upisnom krugu za smer nastavnika hemije prijavio samo jedan kandidat, za fiziku je bilo dvoje zainteresovanih, a matematiku troje.

Sve ove prirodne nauke pružaju puno veće mogućnosti od rada u prosveti, podseća studentkinja ovog fakulteta Milica Pena.

"Učenici u osnovnim i srednjim školama misle da, kada zavše matematiku i fiziku, mogu da rade samo u prosveti, što nije istina. Iako ni to nije strašno. U mnogim istraživačkim grupama, institutima, firmama, mogu da se rade razni poslovi. Kada sam najavljivala da ću na fiziku, svi su me pitali zašto to upisujem i da li želim da budem profesor", kaže ona.

klubfizicara3 jpg

Prijemni ispit na Prirodno-matematičkom fakultetu

Razlog za takvu statistiku budući fizičari vide u činjenici da su mladima kroz osnovnu i srednju školu ovi predmeti prestavljeni kao bauk, kaže predsednik Kluba fizičara na PMF-u Borko Popović.

"Trenutno nije profitabilno raditi kao fizičar. Dosta ljudi prelazi na IT, jer je to sada in. Ako neko želi materijalnu dobit, nje od fizike nema kao u IT industriji. Učenicima u osnovnim i srednjim školama fizika nije predstavljena lepo. Mislim da profesori treba da budu stručni i da vole svoj posao. Dok sam u školi imao fiziku, nisam imao ni jedan ekspriment koji bi pokazao šta se ovde uči i dešava", kaže on.

Jedna od aktivnosti Kluba fizičara je upravo promocija fizike mladima, kroz interaktivna predavanja koja organizuju u osnovnim i srednjim školama.

"Pravimo eksprimente kako bi im pokazali pojave koje vidi oko sebe. Njima je sve zanimljivo, nemaju predrasuda, odbojnosti, a imaju milion pitanja. Mislim da je dobro da kolege nauče kako da što prostije opišu neke pojave“, objašnjava Borko.

klubfizicara1 jpg

Prostorije Kluba na Prirodno-matematičkom fakltetu

Cilj im je da kroz klub povežu studente i tako olakšaju studiranje. Razmenjuju informacije o letnjim školama, praksama, potencijalnim poslovima... Članovi su i međunarodnih organizacija, pa su zahvaljući tome organizovali i posete Cernu. Kako kaže članica kluba Jelena Minić, ta povezanost je ono što je najvažnije.

"Mislim da je jedan od najbitnijih delova kluba na fakultetu to što se ovde svi družimo. Malo nas je, oblast je jako teška i mislim da je to što pomažemo jedni drugima najbitnije od svega. Ne bismo bili tu da je svako od nas bio samo za sebe. Mladi su sretni što imaju pomoć staijih studenata", kaže ona.

Klub fizičara postoji tek nekoliko godina, osnovani su 2017. godine. Iako su jedno od najmlađih studentskih udruženja na PMF-u, to nadoknađuju svojim entuzijazmom za fiziku.

M. Lazić

Foto: Instagram / Klub fizičara PMF-a

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Četiri godine studija fizike završio za tri, sa prosekom deset!

Dobitnik nagrade "Najbolji student Univeriziteta u Novom Sadu" za proteklu školsku godinu je Trivko Kukolj, student istraživačkog modula studija fizike…

.

Srbija do Higsovog bozona

Gotovo neobjašnjivo, ali Srbija uspeva da drži korak sa najnovijim svetskim dostignućima. Naši naučnici i proizvodi ovdašnjih pogona, deo su…

.

Stefan Velja: U Srbiji sam motivisaniji za rad

Stefan Velja je izumeo "napravu za hvatanje i razbijanje tromba", takozvani tromb gard. Taj patent, prezentovan na Svetskom salonu pronalazaka,…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo