...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Erazmus+ studenti jedva čekaju da upoznaju Srbiju

11.10.2022.

Univerzitet u Novom Sadu priredio je u Rektoratu dobrodošlicu stranim Erazmus+ studentima, koji će u okviru programa mobilnosti tekući semestar provesti u najvećem gradu Vojvodine. Zemlje iz kojih dolaze su Španija, Poljska, Nemačka, Turska, Francuska, Austrija, Češka, Litvanija, Grčka, Hrvatska, Norveška, Danska, Italija, Rusija, Portugalija, Severna Makedonija, Mađarska, Rumunija i Slovenija.

.

Kako kaže prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sabina Halupka-Rešetar, ove godine se za semestar ili dva u Novom Sadu odlučio 51 strani student. Najviše ih je došlo iz Italije, Španije i Francuske.

"Najviše interesovanja se i ovog puta pokazalo za Medicinski fakultet, Filozofski i Prirodno matematički fakultet, ali imamo i studente na Fakultetu tehničkih nauka, Pravnom fakultetu, Učiteljskom i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Praktično sve naše članice su atraktivno mesto za strane studente da dođu u Novi Sad", ističe Halupka-Rešetar

Prorektorka navodi i da se iz Univerziteta nadaju da će studenti nakon razmene biti budući ambasadori i da će preneti vest, kako o nastavi, tako i o vannastavnim aktivnostima na Univerzitetu.

"Nije to samo studiranje, nego i upoznavanje sa kulturom i jezikom. Pola studenata je već pokazalo interesovanje i upisalo kurs srpskog. Tako da smo ubeđeni da ih ne zanima samo da negde provedu semestar ili dva, nego da su planski došli baš na Univerzitet u Novom Sadu", kaže Halupka-Rešetar.

Pitali smo i studente zbog čega su izabrali da dođu u Srbiju i kakva su im očekivanja. Studentkinja filozofije Nina Gelvani, koja dolazi iz Francuske, očekuje da nauči jezik i više o Srbiji, kao i da stekne prijatelje.

"Nisam poznavala zemlju i htela sam više da naučim. Novi Sad je mali grad, a htela sam da studiram u manjem gradu, gde mogu da upoznam ljude i naučim jezik", priča Nina.

Studentkinja agronomije Džozefin Puti, takođe iz Francuske, nada se da će videti Srbiju, ići na izlete i upoznati ljude koji ovde žive.

"Zaista sam srećna što sam ovde u Novom Sadu. Pre nego što sam došla, nisam znala mnogo o zemljama sa istočne strane i Balkanu. Bila sam znatiželjna da saznam kako je ovde. Za sada je sjajno i zaista sam srećna. Drugačije u odnosu na Bordo odakle dolazim, ali Novi Sad je sjajan grad i jedva čekam da istražim sva mesta ovde", naglašava Džozefin.

Studentkinja arhitekture, Jasmina Elavak iz Španije, ističe da su ljudi u našoj zemlji veoma ljubazni i prijatni i da joj se za sada sviđa ovde.

"Odlučila sam da dođem u Srbiju, jer je prethodne godine moj prijatelj bio ovde i ispričao mi dosta lepih stvari o Novom Sadu", kaže Jasmina.

jasminaizspanije png

Jasmina Elavak

Strani studenti su u okviru prijema imali priliku i da se upoznaju sa koordinatorima Erazmus+ programa na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu. U pratećem muzičkom programu nastupila je pevačka grupa Ansambla narodnih igara i pesama Akademskog kulturnoumetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu "Sonja Marinković".

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Studentske razmene (ne)promenjeno funkcionišu

Postoje brojni programi razmene za mlade, koji nude mogućnost odlaska u drugu državu, učenje stranog jezika i sticanje novih poznanstava.…

.

Epidemiološke mere ograničavaju studentske razmene

Zbog pandemije koronavirusa, prema podacima na veb stranici Evropskog parlamenta, 25 odsto studentskih razmena je otkazano, dok polovina studenata sluša…

.

Erazmus + program: Puno administracije, ali vredi

Razmena studenata Erazmus+ mnogim studentima pružila je šansu da provedu jedan ili više semestara studirajući u inostranstvu i pritom se…

.

Erasmus+ chat: saznajte sve o razmenama

Panel pod nazivom "Erasmus+ chat" biće organizovan u petak 26. oktobra u 17h u novosadskom EU Info Pointu. Studenti koji…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo