...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

04.01.2023.

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Ovo je pre svega knjiga za radoznale - za sve one koji žele da saznaju kako funkcioniše svet oko nas. Autorka na zanimljiv način povezuje pojave kojima svedočimo svakog dana sa nekim od najvažnijih naučnih i tehnološkokih dostignuća današnjice.

"U ovoj knjizi Helen se bavi fizikom svakodnevnog života. Od toga šta se dešava kada stavimo tost kad se peče, preko toga šta se dešava u šoljici kafe do toga kako pčele osećaju da li su cvetovi elektrisani ili ne. Nauka u tom smislu nam obogaćuje svakodnevicu i priča priče od svemu oko nas", kaže Bojan.

Helen Čerski je predavač na Katedri za mehaničko inženjerstvo na Londonskom univerzitetskom koledžu. Pisala je kolumne za časopise i novine, a redovno nastupa i u emisijama o fizici na BBC-ju gde najčešće govori o okeanu i atmosferi.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Imaju li male antikvarne knjižare budućnost?

Trend koji je započeo zatvaranjem "Lemijeve knjižare" na Limanu, 2016. godine, ubrzano se nastavio ovih dana. U februaru je svoja…

.

Vredi pročitati: "Sidarta"

Tamara Jeličić iz benda Francis K. A. nam za ovu nedelju preporučuje jedan od klasika nemačke književnosti - roman "Sidarta"…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Biologija je mnogo perspektivnija nego što ljudi misle

Filip Popović je student biologije i jedan od mladih istraživača na biološkom departmanu. Završio je Francuski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, a…

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

.

Volontiraj na 16. Festivalu nauke

Festival nauke, koji će biti održan od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, objavio je poziv za prijavu volontera.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo