...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Muzika

Retro album nedelje: R.E.M. - Monster

10.09.2019.

Iščašena frekvencija hitova!

.

Zašto su muzičke „devedesete” i dalje neprevaziđene?! Odgovor možemo potražiti u samim albumima koji su bukvalno bombardovali top liste i srca fanova iz dana u dan. Dakle, dobre pesme – tu je ključ svakog  uspeha. Ove godine mnogi albumi slave četvrt veka od svog pojavljivanja a ove nedelje iz tog velikog skupa izvlačimo glem rokersko čudo umotano u grandž kaput jarkih boja. Pred vama stoji „Monster“ – deveti studijski album sastava R.E.M.. Umorni od akustičnih bajalica i preproduciranih albuma sa kojima su, potpuno opravdano, osvojili svet (Out of Time i Automatic For The People), četvorka prijatelja iz Džordžije uskočila je u rolerkoster svežih ideja sa scene dok je svoje novo utočište potražila u, tada, aktuelnom distorziranom okruženju. Kurt Kobejn se ubio i san se srušio. Međutim, na ovim ruinama tinejdžerske depresije izniklo je novo cveće a svaka prava pesma bila je jedna latica koja je pekrivala ispucali beton pod nogama.  Može se reći kako je Monster predstavaljao zajedničko sazrevanje benda sa svojim dugogodišnjim producentom Skotom Litom. To se čulo već na otvaranju albuma – u žestokom hitu „What's The Frequency, Kenneth?“.

Spot za prvi singl "What's The Frequency Keneth?"

Predvođeni uspešnim singlom "Kakva je frekvencija, Kenneth?", Monster je debitovao na prvom mestu u Americi i u najmanje sedam drugih zemalja i dobio je veoma pozitivne kritike. Sa albuma su tokom 1995. godine objavljena još četiri singla: „Bang and Blame“, „Strange Currencies“ „Crush With Eyeliner“ i „Tongue“. Iste godine bend je promovisao album prvom koncertnom turnejom od 1989. iako je turneja bila komercijalno uspešna, članovi benda pretrpeli su nekoliko zdravstvenih problema a bubnjar Bil Beri je posle svih tih negativnih dešavanja objavio kako izlazi iz grupe. Ipak, iza njih je ostao jedan fenomenalan dokumentarac - film sa turneje (Road Movie iz 1996) koja je dokazala zašto je R.E.M. bio i ostao najznačajniji i najkvalitetniji bend devdesetih.

Spot za pesmu "Crush With Eyeliner"

Za razliku od prethodna dva albuma R.E.M.-a, Monster je doneo grandž ikonografiju izobličenih gitarskih tonova uz minimalni dodir glem roka iz 1970-ih. Gitarista Piter Bak je album opisao kao „Rok“ ploču, namerno ubacujući ovu žanrovsku odrednicu pod navodnike. Objasnio je: "To nije ono sa čim smo započeli priču ovog izdanja, ali sigurno se pokazalo da je to bio put koji nas je odveo ka sjajnim kompozicijama“. Čitava ploča se gura na sve strane u teskobi prostora i zvuka, giba se pod jarkim bojama dok iza svakog ugla pulsira gitarski reverb. Basista i kreativni vođa benda, Majk Mils je dodao" Na prošlim albumima istraživali smo akustične instrumente pokušavajući da upotrebimo klavir i mandolinu, i radili smo sve što smo želeli. A onda smo se vratili na činjenicu kako je glasno sviranje muzike sa električnim gitarama neverovatno oslobađajuće i inspirativno“.  Upravo se na ovom albumu može čuti kako je glas pevača Majkla Stajpa namerno gurnut ispod muzike u miksu dok je Bakovo gitarsko delo direktno bilo inspirisano tremolo odjecima i teškim, molskim, tonovima. Kritičari su album opisali kao izdanje nastalo direktno na vetru grandža i bili su u pravu. R.E.M. su se osveženi vratili na scenu a to se moglo zaključiti i po potpuno novom vizuelnom imidžu, spotovima itd.

Spot za pesmu "Strange Currencies"

Što se samih tekstova tiče, Stajp po prvi put pisao iz drugog i trećeg lica a ceo taj fazon zapravo je oslikavao iščašeni svet poznatih.Prema biografu benda, Denu Bakliju, album se bavio prirodom slavnih i jezivom patologijom pojedinih. To je bila reakcija na popularnost benda. Svako od tih likova mogao se i videti u publici a Majkl ih je samo izvlačio iz gomile glumeći njihove karaktere.

 

Spot za pesmu "Bang And Blame"

Kako bi na što bolji način proslavili 25 godina devetog izdanja sastava R.E.M., izdavačka kuća Kraft Rekordings nedavno je objavila luksuzno izdanje od čak šest diskova na kome se nalazi i originalni miks albuma koji nudi potpuno novi ugođaj iz senzibiliteta nepogrešivog maga produkcije i petog člana benda,  producenta Skota Litta.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Tongue"


 

 

 

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo