...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika

Album nedelje: The Clash - London Calling

18.12.2019.

Smrt ili slava!

.

Muzička istorija druge polovine sedamdesetih godina prošlog veka bila je bogata velikim albumima koji su, možda najviše od svih, izdržali test vremena. Oni i danas u sebi nose vitalnost inspirativnih kompozicija, u kombinaciji sa produkcijom pravih studijskih magova. Jedan od takvih albuma sigurno je i "London Calling", treće oficijelno izdanje engleske grupe Kleš (The Clash). Po mnogima, ovo je možda i najveći rokenrol album svih vremena, a u svoju petu deceniju kročio je sa pažnjom koja mu zasluženo pripada. Razne top liste ga ponovo otkrivaju mlađoj publici, londonski muzeji puni su memorabilija u vezi sa remek – delom koje su sklopili Džo Strame, Mik Džoins, Pol Simonon i Toper Hedon. Ono što je, ipak, najvažnije istaći, jeste taj zreli prelaz sa sirovog pank i garažnog zvuka u neke sofisticiranije rokenrol, rokabili, pop i rege momente koji izdanju "London Koling" daju neverovatnu širinu.

Legendarno otvaranje albuma. Pesma "London Calling"

Album je sniman u Veseks Saund Studiju u Londonu tokom avgusta, septembra i novembra 1979, posle promene u menadžmentu i perioda spisateljskog bloka za Džoa Stramera (vokal i gitara) i Mika Džounsa (gitara), kreativnog dua koji je bio zadužen za komponovanje pesama. Označavajući most između tradicionalnog pank rok zvuka i novije post-pank estetike, London Koling odražava, tada, rastuće interesovanje benda za čitav niz stilova izvan njihovih pank uticaja, uključujući rege, rokabili, ska, Nju Orleans R&B, pop, džez, pa čak i hard rok.

Rokabili kao inspiracija: Pesma "Brand New Cadillac"

Teme koje su istražene u pesmama uključuju socijalno raseljavanje, nezaposlenost, rasne sukobe, upotrebu droge i odgovornosti odraslih, što još više ističe ovaj sastav kao jedan od bitnih imena čiji se rad direktno povezuje za društveno-socijalnim uticajima. Album je prodat u više od pet miliona primeraka širom sveta. Široko rasprostranjen kritički uspeh i pozitivne recenzije označile su danas ovo izdanje kao jedan od najvećih albuma svih vremena, uključujući rangiranje na osmo mesto liste 500 najvećih albuma svih vremena, prema mišljenju uredništva muzičkog časopisa Rolling Stone iz 2003. Treba pomenuti i producentskog velikana, Gaja Stivensa, koji je prepoznao veliki kapacitet muzičke četvorke iz Londona, ne dozvolivši im da snime jedan osrednji album.

Pop visine. Pesma "Lost In The Supermarket"

Pesme sa albuma uglavnom se tiču Londona, s narativima koji sadrže i izmišljene i životne likove, poput zločinaca iz podzemlja po imenu Džimi Džez (Jimmy Jazz) i aspiratora Džimija Klifa koji živi u Brixtonu ("Guns of Brixton"), čiji paranoični pogled pojedinca na život nepogrešivo opisuje autor ove kompozicije, basista Pol Simonon. Pesme se dotiču i tema poput seksa, depresije i krize identiteta. "Rudie Can't Fail", na primer, beleži život jednog mladića koji je kritikovan zbog svoje nesposobnosti da se ponaša kao odgovorna odrasla osoba. "Clampdown" komentariše ljude koji su napustili idealizam mladih, dok u "Death or Glory", Stramer istražuje svoj život kroz retrospektivu raznih komplikacija i odgovornosti koje mora da prihvati svaka odrasla osoba. To je samo jedan mali deo ovog opusa, jer su svih devetnaest kompozicija (radi se o duplom albumu) zaista jasna priča za sebe.

Ulična filozofija. Pesma "Guns of Brixton"

Kleš su, na kraju svog muzičkog puta, ostali zapisani kao iskonski rokenrol bend, a "London Koling" iz 1979. godine njihov je kreativni vrhunac, gromoglasna, nepogrešiva počast gitarskog uzbuđenja i prostrane ideologije koju razume ceo svet. Četiri decenije nakon svog izlaska, "London Koling" je i dalje koncentrisana suština žara koji će zauvek tinjati.

U nastavku poslušajte pesmu "Death or Glory"

Možda te još zanima:

.

Album nedelje: Goblini - Jednina

Da li nas je i dalje gomila?!

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo