...
TRENUTNO20:00 - 21:00Y2K

Muzika

Album nedelje: Straight Mickey and The Boyz - Čovek koji ima obaveze

30.12.2019.

Izdržati godine!

.

Uvek postoji vreme za pravi rokenrol. Taman kada su objavljene sve domaće i regionalne liste najboljih albuma u ovoj godini, u samom foto finišu 2019. pojavljuje se "Čovek koji ima obaveze" beogradskog trija Straight Mickey and the Boyz. Ovo novo, drugo zvanično izdanje benda dostupno je u fizičkom obliku kao CD, ali i na svim digitalnim platformama. Što se muzičke slike albuma tiče, u prvi plan se, pored odgovarajuće energije i uigranosti, ističu i nešto melodičnije konstrukcije na koje dosad nismo navikli od ovog nojzičnog i režućeg trija. Miki (glas i gitara), Danilo (bas i glas) i Bole (bubanj) metaforično su iz kožnih jakni ušli u stilizirane sakoe, čija postava itekako ume da greje u ritmu preživelog rokenrola.

Spot za pesmu "Snažna volja"

Na albumu se nalazi jedanest kompozicija, a ceo ovaj novi i na momente melodičniji identitet bio je najavljen još singlom "Dalek svet" (2016). Ova pesma je tu kao bonus trek (zajedno sa kompozicijom "Haos radi") i na vešt način zatvara izdanje, jer sa bukom i jasnom konstrukcijom hita ostaje nam jedino da zaključimo kako je bendu stalo i da zaigra, kaže šta misli i stigne da celo svoje izdanje, na ironičan (ili ciničan) način posveti svima onima koji u sebi ne nose dobru energiju, čijih se obaveza teba kloniti i kroz njihovu eliminaciju u životu tražiti sopstvene odgovore.

Studijska pauza trajala je četiri godine. Dakle, velika istrajnost, uz gomilu prikupljenih ideja, rezultovala je i logičnim poliranjem zvuka benda, koji je ipak uspeo da istakne "Mikijev" glavni adut – energiju. Uz retro vizuelni dizajn omota (Dejan Marić), da se primetiti kako bend ima motiva da u prvi plan istakne tople boje pravog života, umesto turobnih nijansi naše svakodnevice. "Stereotipni izgovori kojima se većina ljudi služi u današnje vreme, nedvosmisleno ukazuju na nemoć pojedinca da se izbori sa savremenim okovima društva kojem i sami pripadamo",  ističu članovi SMATB-a, Miki, Bole i Danilo.

Energija kao stav. "Moje srce prazno je"

U eri hiperprodukcije, zaista je ugodno videti i doživeti domaći bend koji se ipak više opredeljuje za sadržaj na uštrb forme. Devet pesama umesto, recimo, petnaest, itd. Ima ovde i (ne) kontrolisane improvizacije, poigravanja sa već poznatim pasažima, jer nije sve zaoštreno da se svima dopadne. Ovaj album čak može da se posmatra i kao jedan mali koncept, manifest, ali i uputstvo za upotrebu (Ponovo se budim, Svi u isto vreme pričaju...). On nudi sve ono na šta smo po malo i zaboravili, jureći sopstvene, često nepotrebne obaveze.

Jednostavne stvari nas uvek pokreću. Bubanj, bas i električna gitara mogu da pobede bilo koju kombinaciju karata, a uzbuđenje je tu. To ćete shvatiti prilikom slušanja albuma "Čovek koji ima obaveze", a još više će vam sve biti kristalnije kada doživite snagu rokenrola uživo. Sa Strejt Mikijem ovaj, kritički stav, nadopunjuje njihovu snažnu volju, a vaš apetit samo raste. "Repeat" iliti repete. Prijatno!

U nastavku, poslušajte naslovnu pesmu albuma:

Dušan Majkić

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo