...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Muzika / Festivali

Exit dan treći - Britanski pop i latino pank

12.07.2015.

Treći dan 15. Egzita prošao je u znaku starih i mladih velikana svetske i domaće muzike, ali i obaranja rekorda dnevne posećenosti na Petrovaradinskoj tvrđavi od kako se ona beleži. Čak 52.000 gostiju provelo se nezaboravno i bez incidenata, zbog čega je prodaja karata morala da bude stopirana u dva časa posle ponoći. U trenutku pisanja teksta, Marko Nastić je lagano gasio gramophone, a Francesca Lombardo je s najupornijom publikom spustio zavesu najatraktivnije bine Egzita – Dens Arene.

.

foto: Miloš Janjatović

Dan koji će posetom i dobrom energijom sigurno ući u istoriju najboljeg evropskog festivala započeo je nastupom simpatične Sare Renar, miljenicom festivala, na Glavnoj bini. "Lepa komšinica" je kao srećna zvezda za sve nas najavila ludo veče pred nama.

1 jpg

 

Nakon nje, svetska veličina džeza, svinga i bluza trubač Duško Gojković podsetio je pretežno mlade posetioce da nas čak i žanrovski drugačiji izvođači mogu pokrenuti na ples i emotivno putovanje, uz pratnju čuvenog Big Benda Radio televizije Srbije. Majstor ostaje majstor, bez obzira što ove godine puni 84 leta!

2 jpg 

Ipak, jedan deo publike na Glavnoj bini na Gojkovićev koncert došao je kako bi zauzeo mesto za mladu svetsku zvezdu Džona Njumena, tokom čijeg koncerta je publika prolila do sada neviđenu energiju.

11 jpg

 

9 jpg

 

10 jpg

 

3 jpg

Njumen je iskoristio nastup da predstavi svoj drugi album i uz radiofoničnu Love Me Again, praćenu transom fanova, dokazao zašto je jedna od najtraženijih Planetarnih osoba iz sveta zabave. Naravno, vaš i naš RTV je uradio intervju sa talentovanim muzičarem kog očekujte uskoro na O radiju.

4 jpg

Produkcija, ton i scenski nastup bili su na najvišem nivou i ispostaviće se da mladog pevača po brojnosti publike može da prevaziđe samo stari znalac Egzita – Manu Čao La Ventura.

14 jpg

 

16 jpg

 

20 jpg

Čak je i velika livada ispred Glavne bine bila pretesna da ugosti sve koji su na Tvrđavu došli da bi se proveli uz ritmove odličnog šoumena, osobe i aktiviste. Bez ijednog trenutka odmora, sjajan bend i neumorni Manu iskoristili su svaki sekund raspoloživog vremena da opravdaju poverenje i očekivanje publike navikle na najbolje.

13 jpg

Bend nije previse eksperimentisao i oduševljenoj masi je ponudio hitove zapakovane u provereni repertoar. Na ruku mu je išlo čak i lepo vreme, kao i činjenica da je travnjak Glavne bine prethodno pokvašen kako bi se smanjilo podizanje prašine usled ludačkih ritmova i plesa.

17 jpg

Na Fjužn bini su premijerno nastupili i naši drugari iz grupe Wolfram, a neposredno pre inspirisanih Paceshifters. Dotična scena imala je posebno dobro izbalansiran lajnap, a zahvaljujući ogromnom interesovanju za treći dan festivala bila je dupke puna gotovo sve vreme.

21 jpg

High Five, Karolina, Kanda Kodža i Nebojša, a zatim i furiozni Feud držali su nas na vrhovima stopala celu noć, uz dobar ton i pozitivne vibracije sa bine. Doveli su atmosferu do usijanja taman za veliko finale, završni bend dana Kiša Metaka. Nećemo posebno naglašavati da tokom Egzita obavezno pratite O radio jer ćemo uvek biti tu sa eksluzivnim intervjuima vaših omiljenih muzičara.

A na Gluvom disku, redovi zainteresovanih kao i provg dana kada je pojavio na Egzitu. Ništa slađe nego kada si majstor svog zvuka, a i ne dižeš galamu.

22 jpg

Ništa manje zanimljvo nije bilo ni na drugim binama. Označeni kao hedlajneri dana, momci iz benda Jonathan potpuno svežim i kvalitetnim zvukom zabavili su brojnu publiku na Future shock bini, preko puta koje su grmeli asovi teškog zvuka Nuclear Assault. Nakon tolike brutalnosti po bubne opne, svima je dobro došao pogled bez kog se ne može.

Tačno da je u pitanju velika žanrovska razlika ali po kvalitetu provoda relano je blo teško izabrati koji od dva benda poslušati, ukoliko su vam naravno bili prihvatljivi. Pre njih, metalne note su pržili Sarcasm, Root i Welicoruss, a potonji su slovensko-metalna atrakcije svoje vrste, sa krznenim odelima koji su se super uklopili uz ambijent kog svake večeri prave momci iz Green Banner-a.

Na njihovom delu Egzita gosti rado LARP-uju, odnosno, uz posredovanje sudije, sa štitom i plastičnim mačem, pokazuju ko je bolji ratnik. Nakon ovako silnog provoda, ne malo nas je odlučilo da predahne uz pogled bez kog se ne može.

24 jpg

A na najjačem brendu Egzita, popularnoj Dens Areni, veče standardno kvalitetno i dugotrajno. Iako je Martin Garixx važio za najpopularniju odrednicu fanova elektronskog zvuka, deo ekipe O radija koji se tradicionalno provodi na Areni potvrdio nam je da najprijatnije iznenađenje svojim urenebesno dobrim setom bio di-džej iz Detroita MK. Veče vredno sećanja i dobro iskorišćenih koraka, skokova i emocija. A pre polaska, još jedan ples, molimo vas. Kako gde? Pa na Latinu, zaboga.

23 jpg

Ekipa O radija

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Exit oko satire

Najbolji evropski festival je spustio zavesu, a mi smo sabrali humorističke prikaze četvorodnevne zabave i posla.

.

Enter Exit - Dan Četvrti

Breathe the pressure / Come play my game / I'll test ya / Psycho-somatic addict-insane / Come play my game / Inhale inhale / You're…

.

Enter Exit - Dan Treći

Stop talking back, get off the phone / You're late again, you missed the last bus home / This ain't…

.

Enter Exit - Dan Drugi

Well, all right, starchild / Citizens of the universe, recording angels / We have returned to claim the pyramids / Partying on the…

.

Enter Exit - dan poslednji

Izgleda da su više sile odredile da poslednji dan 15. Egzita bude simboličan i višeznačan na svakom koraku. Kažu da…

.

Enter Exit - dan treći

Dobar provod, manjak sna i obaveze usporile su ovaj tekst, zbog čega se izvinjavam čitaocima. Juče, trećeg dana 15. Egzita…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo