...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika

Album nedelje: U2 - Songs of Experience

06.12.2017.

Muzički potomci Vilijema Blejka!

.

Irski muzičari, kultni rokeri U2 predstavljaju dugo iščekivano studijsko izdanje "Songs of Experience", prethodno najavljeno pesmama "You're The Best Thing About Me", "Get Out Of Your Own Way", "The Blackout" i "American Soul". U pitanju je četrnaesto studijsko izdanje koje se, svojim naslovom, naslanja na prethodni album "Songs of Innocence" (2014).

Spot za prvi singl sa albuma, pesmu You're The Best Thing About Me

Produkcijom izdanja "Songs Of Experience" bavili su se Jacknife Lee, Ryan Tedder, Steve Lillywhite, Andy Barlow i Jolyon Thomas. Izdanje dolazi u digitalnom i CD obliku, kao i na dvostrukom vinilu. U standardnom obliku nalazi se 13 pesama, dok u deluks izdanju imamo prilike da čujemo 17 numera. Novi album je zamišljen tako da ispriča priču o adolescentskom dobu u Irskoj na kraju sedamdesetih godina prošlog veka. Takođe, pesme su pisane u formi pisama koje je njihov tvorac/pisac na jedan metaforičan način slao ljudima i mestima koji su bliski njegovom srcu. Naravno, u pitanju je jedan od najvećih frontmena u muzičkoj istoriji, neprikosnoveni a ponekad i ultra dosadni Bono Voks.

U2 uživo! Spot za pesmu Get Out Of Your Own Way

"Songs of Experience" sniman je u Dablinu, Njujorku i Los Anđelesu. Kao što smo već naveli, pesme su povezane i sa prošlim studijskim izdanjem i vuku inspiraciju iz poezije Vilijema Blejka, koje su nastale tokom 18. veka. I dok prethodni album predstavlja iskustva i uzore benda, "Songs of Experience" dolazi u formi intimnih isečaka iz života koji su deo slagalice kompletne emotivne slike članova benda.

u21 jpg

Iskustvo dugo preko četrdeset godina: U2

Naravno da se i na ovom albumu oseti uticaj nove političke slike sveta, posebno one koje diktira novi predsednik Amerike, omraženi Donald Tramp. U razgovoru za američki magazin "Rolingston", gitarista benda U2, Edž, je obrt izazvan Trampovom pobedom uporedio sa klatnom koje se "iznenada zanjihalo na drugu stranu" i kazao kako grupa želi da nove pesme – osamdeset odsto ih je napisano pre američkih izbora – stavi na led dok ne razmotri da li se u njima nalazi baš ono što je htela da kaže.

Spot za pesmu American Soul

Što se samog omota albuma tiče i ovoga puta bend je sarađivao sa dugogodišnjim prijateljem i čovekom koji je iskristalizovao njihov vizuelni identitet još od perioda kultnog albuma "The Joshua Tree" (1987). Naravno reč je o istaknutom holandskom fotografu Entoanu Korbenu, a na fotografiji se nalaze Bonov sin Eli i Edžova ćerka Sian. Dakle, krug se zatvara na jedan prirodan/porodičan način, a vi slobodno otkrijte kroz koja su iskustva ovoga puta prošli najpoznatiji irski muzičari današnjice.

U nastavku pogledajte spoz za kompoziciju "The Blackout".

 

 

 


  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo