...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: The Smashing Pumpkins - Shiny and Oh So Bright, Vol. 1

26.11.2018.

Deseti san!

.

U duhu tihog retro talasa "devedesetih" i alternativnih snova koji su bojili, ponajviše, tadašnji i nikad prežaljeni MTV (killed the video star), novi album sastava The Smashing Pumpkins iz Čikaga nastavlja upravo tom trasom. Bili Korgan i ekipa harali su muzičkim top listama pre tačno dve decenije, za sve nesrećne tinejdžere obučene u šarolike boje PVC-a, sa diskmenom u džepovima... Zapravo, uz nekoliko malih prekida, ovaj bend je uspeo da odoli nezgodnim ulicama uspeha. Njihovo deseto izdanje skriva samo osam kompozicija u senci predugačkog naslova:

"Shiny and Oh So Bright, Vol. 1 / LP: No Past. No Future. No Sun".

Spot za pesmu " Silvery Sometimes (Ghosts)"

U februaru ove godine najavljen je i povratak originalnih članova grupe, bubnjara Džimija Čejmbrlina (Jimmy Chamberlin) i gitariste Džejmsa Ihe (James Iha). Ova postava poslednji put se našla zajedno prilikom realizacije šestog studijskog albuma "Machina II/The Friends & Enemies of Modern Music"  iz 2000. godine. Super vest je i ta da je za zvuk ovog izdanja zaslužan "Tata brada", legendarni producent Rik Rubin (Beastie Boys, R.H.C.P., Slayer, System Of A Down, Slipknot...). Dakle, glavni kuvar je bio tu sve vreme ovog zamršenog procesa masteringa i miksanja, a o ukusu novog albuma i te kako treba raspravljati. Možemo reći da je ovaj pitki koktel zapravo mešavina toplog peska sa Malibua (tamo se nalazi Rikov studio) i oštrih zraka tamnog sunca čiji vladar je neprikosnoveni Bili Korgan. Heroj ili nula - i dalje traje da polemika.

Prvi spot sa novog albuma urađen je za pesmu "Solara"

Kada govorimo o impresijama, gospodin Korgan je opet u prvom planu. On isporučuje nešto neočekivano, muziku koja je bogata ali je negde, konačno, sređena, muziku pod čijom je zvučnom kožom on jako srećan. To su kompozicije koje sviraju od nule do svoje pune snage u samo nekoliko sekundi. Teži trenuci odbijaju da odzvanjaju kao teški čekić nekih starih vremena alt-rock pripovedanja, što je ovaj zapis mogao lako da postane. Umesto toga, to je izlog zrelih pesama kojima je dozvoljeno da dišu i otkriju sebe. Ipak, ovde je primetan taj nedostatak grandioznosti na koji smo navikli slušajući ovaj bend iz albuma u album. Ne postoji ni mnogo načina stilske kohezije, i pitate se, da li je to jednostavno zato što kreativnost izlazi direktno iz Billijeve samouverenosti (uvek je to tako) i samopouzdanja. 

"Skrivena" pesma: Knights of Malta

Muzička kritika je podeljenih impresija. Od promašaja do pogotka u centar. Ono što je sigurno je činjenica da se tvorci ovog albuma apsolutno ne obaziru na tuđa mišljenja. Samo nastavljaju sa svojim snovima.

U nastavku pogledajte ceo povratnički koncert koji je održan pre dva meseca u Sijetlu.

Spisak kompozicija sa novog albuma:

1. Knights of Malta
2. Silvery Sometimes (Ghosts)
3. Travels
4. Solara
5. Alienation
6. Marchin' On
7. With Sympathy
8. Seek And You Shall Destroy

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo