...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: The National - I Am Easy to Find

11.06.2019.

Ka savršenstvu!

.

Ništa lepše nego častiti samog sebe za neku prigodnu godišnjicu. To su upravo uradili (zreli) momci iz sastava The National jer se njihovo osmo oficijelno izdanje "I Am Easy to Find" poklopilo sa rođendanom benda koji nosi okruglu cifru. Da, prošlo je tačno dvadeset godina od kada su braća Desner (Adam i Brus) i Devendorf (Brajan i Skot) i pevač Tom Bernindžer pošli na zajednički put bez ikakve pomisli da menjaju postavu i tako odustanu od iskričavog uspeha, koji ih je stigao tamo negde sredinom dvehiljaditih godina. 

Danas, bez ikakvih turbulencija, ova ekipa iz Ohaja uspela je da stvori nešto je njihov najveći, najduži i najsmeliji album u karijeri. Magija leži u određenoj dozi melanholije pomešanoj sa Tomovim baršunastim glasom, koji nas poput nekog spretnog psihoanalitičara uvlači u svoj svet koji je nekad sličan onom iz Alisinog košmara, dok nas nekad taj isti glas naprosto greje svojom sigurnošću. Sve zavisi koje vino se koristi tokom stvaranja pesama. Koliko god smo na to navikli, ovde ipak ništa nije usko povezano sa Tomom Bernindžerom -  više je do ugođaja koji gradi noir filmske setove u našim glavama. 

Spot za pesmu "Light Years"

Prvi singl koji nas je ubacio u atmosferu novog albuma bila je kompozicija "You Had Your Soul with You", a prati ga kratki film u režiji Majka Milsa u kom glumi Ališa Vikander. Lice ove glumice takođe krasi i omot novog izdanja. Gotovo u svakoj pesmi Bernindžera prati prigušeni senzibilitet ženskih vokala (Lisa Hannigan, Mina Tindle, Kate Stables, Sharon Van Etten, Youth Chorus, Ann Dorsey, Carin Besser...) koji ulaze u perspektivu, komentare i neslaganja sa samim konstrukcijama kompozicija. U intervjuima, bend je bio više nego defanzivan po pitanju izbora ovih poznatih pevačica, insistirajući na tome da to nije urađeno iz neke marketinške ideje o sponzorisanju svojih prijatelja.

Naravno, slušanjem ovog sofisticiranog albuma odbacujemo ovakve sumnje. Ženski vokali nisu samo prozori kojima se ubacuje svetlost u stihove, oni su žarišne tačke koje suptilno preusmeravaju muziku na ranije neistražene pravce. Zato ovo izdanje može i da se posmatra kao jedan crno-beli film tople atmosfere, bez ikakve želje da bude pretenciozan. I tu leži dugogodišnja snaga benda The National.

Singl "You Had Your Soul With You"

"I Am Easy to Find" je i najduži album koji se pojavio u dosadašnjoj karijeri sastava The National. Momci nikuda nisu žurili, a nisu ni koketirali sa kompozicijama. Od prepoznatljivog zida melodične buke ostala je samo svilena zavesa, koja se lenjo pomera na letnjem vetru. Ne treba nikako pomisliti kao je bend izgubio kreativnost i energiju - potpuno je suprotno. Zašto klavir nekada ne bi nadjačao distorziju?! To znači da ova tonska slika pruža prostor za uživanje i divljenje svim tim gostujućim glasovima kao umetničkim delovima koji su zaista i više od saradnje. Bilo bi jako lepo doživeti takve iste aranžmane uživo, gde bi bend bio samo "pokrivalica" svojim gošćama.

Singl "Rylan"

I dok se osećaj iz naslova albuma može čitati kao romantično i slatko odavanje tajne, umesto toga, naslovna pesma baca ga kao besciljno zalaganje između para koji je previše umoran da se bori, ali je previše stegnut za podelu. Reči smrde na poraz, a u njima nema ništa primamljivo. I to je taj opšte prihvaćeni tvist koji nose pesme sastava The National. One su poput nekog dugogodišnjeg alkoholičara (Tom nije daleko od tog zaključka) u čijoj glavi se dnevno veselje sukobljava sa noćnim psihozama i teškim priznanjima. Nekada pobeđuje gnev - nekada skrivena uvala na obali mora. Tako je to kada vas zavede jedan od najživljih bendova današnjice.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Hairpin Turns"

Dušan Majkić

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo