...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: The Decemberists - I'll Be Your Girl

17.04.2018.

Kriza hipsterskih godina!

.

Postoje bendovi čiji je muzički izraz nalik jednoj velikoj slikovnici koju, zapravo, boji svaki od fanova i to na svoj način. Disemberists (The Decemberists) su jedan od takvih "kolažnih" sastava u čijim pesmama se na topli način prepliću folk maniri melodične pastorale uz istančan osećaj za pripovedanjem. Njihova osma muzička jednočinka naslovljena je sa "I'll Be Your Girl".

Prvi singl sa novog albuma: "Severed"

Ovaj magični efekat u prvi plan ističe glas Kolina Meloja, frontmena grupe iz Portlanda koja je nastala u leto 2000. Već naredne godine su svoje prvobitne skice odmah uobličili u simpatičan debi (EP "5 Songs"), da bi se cela priča u potpunosti razvila na albumu/klasiku "Castaways and Cutouts"  iz 2002. Dani dobre plovidbe su zvanično počeli. Pristigla je i neka nova publika, koja je zajedno sa svojim omiljenim bendom odbacila ustoličena rokenrol načela, uspostavljena krutim pravilima mejnstrima.

td3 jpg

Natural born Hipsters!

Prva faza rada benda krunisana je trećim studijskim izdanjem "Picaresque"  (2005), a ovaj naslov se našao i na Bilbordovoj listi dvesta najboljih albuma koji su bili realizovani od 2000. do 2010. Uz nekoliko narednih godina turbulencija u vidu pronalaženja novih vidika, bend se osvežio i ponovo vratio u top formu sa šestim albumom "The King is Dead" iz 2010. Na ovoj ploči ekipa iz Portlanda najviše se pozabavila akustičnim pasažima, pa se tako ceo jedan talas novog folka i amerikane zaputio stazom koja je bila utabana pesmama sa pomenutog albuma.

Zvuci nekadašnje slave. Singl "Once In My Life"

U školskom primeru prosečne recenzije može se napisati kako je "I'll Be You Girl" jedna standardna, po malo i očekivana zvučna avantura sastava The Decemberists. Jeste, oni sve rade na potpuno iskren i šarmantan način pa im se mnogo toga u startu oprašta. Ipak, ovde je jako primetan sistem stvaranja u žurbi, a samim tim se odaje utisak kako su sve pesme zaslužile barem još jednu ruku farbe (produkcija, aranžmani, miks...). Čak je i intervencija u obliku konstantnih sint upliva zaista prenaglašena. Dobro, ovo je sve napisano iz ugla istinskog fana, koji će već na prvom pikniku prekršiti sve predrasude setivši se da mu ovaj album stoji u telefonu. Šareni stolnjak je postavljen!

U nastavku poslušajte pesmu "We All Die Young"

Dušan Majkić

Spisak pesama:

1. "Once In My Life"
2. "Cutting Stone"
3. "Severed”
4. "Starwatcher"
5. "Tripping Along"
6. "Your Ghost"
7. "Everything Is Awful"
8. "Sucker’s Prayer"
9. "We All Die Young"
10. "Rusalka, Rusalka / The Wild Rushes"
11. "I’ll Be Your Girl"

 
  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo