...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: The Cranberies - In The End

08.05.2019.

Odlazak pun odanosti!

.

In The End je osmi i poslednji studijski album irskog alternativnog rok benda The Cranberries, objavljen 26. aprila 2019. za izdavačku kuću BMG. To je prvo izdanje benda od smrti pevačice Dolores O'Riordan koja je umrla 15. januara. Gitarista i osnivač benda Noel Hogan i pevačica Dolores O'Riordan počeli su da komponuju pesme za album dok su bili na turneji u maju 2017. Prva kompozicija koju je Hogan napisao bila je "A Place I Know" dok je putovao kroz Poljsku.

Bend je nešto ranije nego što je planirao završio turneju, otkazivanjem nekoliko datuma u Severnoj Americi kada je O'Riordan usled bolova u leđima (diskus hernija) morala da odmara. Tog juna, Hogan je boravio u Francuskoj, beležio je nove ideje i demo snimke je slao pevačici u Njujork, kako bi Dolores dodavala stihove. Naredne zime su zajedno napisali i aranžirali 11 pesama, sa poslednjim imejlom koji je O'Riordan poslala Hoganu samo nekoliko sati pre nego što je umrla. Ovaj spisak uključivao je i pesmu "All Over Now" za koju je predstavljen animirani video.

Večna kiša. Spot za pesmu "All Over Now"

"Radi se o nekoj vrsti pomešanih osećanja. Uzbudljivo je, jer smo završili prilično dobar album, ali ima mnogo toga što dolazi uz njega. Dolores više nije tu. Ona se toliko radovala ovom projektu. Poslednje što nam je bilo na umu je da će ovo biti zadnji album koji smo napisali. To znači da, kada album izađe, to će takođe biti i kraj benda. U pitanju je čudan osećaj nekakve sreće, a zatim i tuge", kazao je Hogan o izdanju "In The End".

Kompozicija "A Place I Know"

Momci dodaju da je Dolores bila dobro raspoložena zbog budućnosti koja ju je čekala, nakon što je izašla iz teškog perioda koji je uključivao probleme u vezi sa razvodom, alkoholizmom i mentalnim zdravljem. Radovala se ponovnom snimanju sa ostatkom benda, Hoganovim bratom Majkom na basu i Fergalom Lavlerom za bubnjevima, uz originalnog producenta benda Stivena Strita. 

Ono što nije upitno je šta će biti s grupom "The Cranberries". Kako je saopšteno, Hoganovi i Lavler neće nastaviti sa bendom bez Dolores i smatraju da nije moguće ni da sviraju zajedno u bilo kojem sastavu. Čak je i omot albuma predstavljen veoma nostalgično. Jedan bend koji je počeo da svira zbog ljubavi prema muzici, čiji su članovi sazrevali i starili zajedno. Naslovnu sliku albuma snimio je originalni fotograf benda, čuveni Andi Earl.

Kompozicija "Lost"

"U kojem god bendu da budemo ponovo nas trojica, to će se uviek porediti sa The Cranberries. Mnogi ljudi su nam rekli 'Zašto ne biste našli drugog pevača i nastavili dalje?', ali Dolores je bila važan deo ove grupe i više od toga, tako da bi to bilo potpuno pogrešno. Odlučili smo da završimo album. Srećni smo što smo uopšte bili u toj mogućnosti. Objavićemo ga i nastaviti sa svojim životima i to će verovatno biti odvojeni putevi. Ako bismo bilo šta uradili zajedno, uviek će postojati ta The Cranberries senka. To je dugačka, veoma velika senka da biste čak i pokušali da pobegnete od nje", zaključio je Noel Hogan.

The Cranberries ostaju heroji alternativne mladosti koja je čuvenih devedesetih rasla uz hitove kao što su to "Zombie", "Linger", "Dreams", Salvation", "The Animal Instict". Sada je to sve deo jedne neizbrisane istorije.

U nastavku poslušajte pesmu "Got It".


  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo