...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: The Black Keys - Let's Rock

09.07.2019.

Vatrena igra crnih dirki!

.

Prošlo je pet godina od poslednje saradnje Dena Auerbaha i Patrika Karnija. Za to vreme, Den je realizovao sjajan solo album "Waiting on a Song", dok se nešto mlađi Patrik zabavljao muzičkom produkcijom i tako bojio albume nekih novih kantautora sa svetske scene. Vreme je proletelo kao jedna prava rokenrol pesma - brzo i eklektično. Sada je vreme za nove pokrete na plesnom podijumu, uz sinhronitet distorzije i ritma bubnjeva koji će nas dovesti do transa. "Let's Rock", nije moglo jednostavnije i ogoljenije.

Spot za pesmu "Go"

Za razliku od predhodnog, retro nastrojenog, izdanja "Turn Blue", The Black Keys se vraćaju svom izvoru zvuka koji ne trpi prevelike orkestracije, komplikovane aranžmane i ubacivanje klavijatura u svaku pesmu. Duo iz gradića Akron nije zaboravio merdevine kojima se popeo do gitarskog trona, one su samo malo duže stajale u ambaru. To znači da se vatrena voda ponovo prolila spaljenom zemljom, kojom hodaju dva prašnjava kauboja čiji su jedini prohtevi da u svakom mestu nađu barem jednu ispravnu utičnicu. Za neke bendove može da se kaže kako je možda došlo do rasipanja žanrova, što je, logično, preoblikovalo njihov pristup. Ali TBK nikada nisu mnogo cenili promene. Oni su fokusirani, radnički nastrojeni i posvećeni onome što funkcioniše. Kao rezultat toga, "Let's Rock" pleše ispod igle gramofona poletno, razigrano i nezaustavljivo. 

Spot za pesmu "Fire Walk With Me"

Ako nijedna od tih referentnih tačaka nije posebno prigodna, čini se da je onda u pitanju sam dizajn zvuka kog ovoga puta potpisuju samo Den i Patrik. "Let's Rock" izgleda kao namerno povlačenje iz centra pažnje, u polju gde su se ovi momci uvek najbolje osećali. Jer, ne mora uvek da bude stotka - nauči kako da pobediš i sa manjim brojevima. Ambiciozno - ne. Efektivno - da. Baš kao što je album "Brothers" prosvirao na prvu sa svojim sjajnim tekstovima, tako će i "Let's Rock" ostati upamćen, bolje rečeno potopljen bujicom gusarskih gitara, otelotvorenjem onih toplih, starih tranzistorskih ambijentala. Nepromišljena uzbuđenja i sladak ton humora. Zrele godine kupuje se samo čista kožna jakna - ožiljci su u postavi.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Sit Around And Miss You"


Dušan Majkić
  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo