...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Stereophonics - Kind

29.10.2019.

Muzički dnevnik zrelih godina!

.

Velški rokeri Stereofoniks (Stereophonics) objavili su jednaesti studijski album "Kind" i time se dokazali kao jedan od najvrednijih sastava koji danas možemo sresti na muzičkoj sceni. Isto tako, ovaj bend je od svog nastanka (1992) uspešno održavao standard kvaliteta i prisutnosti. Nisu možda postali najveći rokenrol sastav u istoriji, ali statistika govori da su prodali gotovo osam i po miliona albuma u Velikoj Britaniji, dok se šest njihovih albuma našlo na prvom mestu top lista.

Nošene sirovom vokalnom ranjivošću Kelija Džounsa, kompozicije na albumu "Kind" imaju iskrenost koja sjaji kroz svaku numeru. Reči i melodije dolaze direktno od nekoga ko zaista oseća ono što stvara. Bez ikakve pretencioznosti i želje da se to dopadne širokim narodnim masama. Koristeći specifičan produkcijski stil, u kombinaciji sa organskim pristupom snimanja uživo na kasetu, deset numera snimljeno je u trenutku koji je sačuvao životnost i vitalnost samog benda. 

Najavni spot za album, pesma "Fly Like An Eagle"

Utkani popularnu muziku, velška četvorka dokazala je odavno da ima ono nešto što je potrebno da bi se vrhunski pripremili za stvaranje dobrih pesama i albuma. Uprkos nekim usponima i padovima, bend i dalje ostaje jedan od kritički i komercijalno najuspešnijih sastava jer, retka su imena iz zlatnih devedesetih koja su preživela slavu i breme uspeha. Pre nekoliko dana bend se oglasio i drugim singlom, "Bust This Town" a frontmen benda, gitarista i pevač Keli Džouns, pomenutu kompoziciju je opisao ovako:

"Dvoje zaljubljenih ili dvoje prijatelja, kako god želite da ih doživite, konačno su smogli hrabrosti da napuste gradić u kojem su se zaglavili. U avanturi u koju su se upustili, krše usput sva moguća pravila".

Spot za pesmu "Burn This Town"

U svojoj bogatoj karijeri Stereophonics su bili nominovani, ali i dobitnici mnogih muzičkih nagrada. Prepoznali su ih i drugi kultni bendovi, s kojima su išli na turneje (The Who, The Stones, Red Hot Chilli Peppers i U2). Dugovečnost benda se bar delimično može pripisati Džounsovim poletnim tekstovima u kojima je on zauvek i namerno zarobljen kao večiti mladić rokenrola, ispod jarkog svetla velikih bina, ali i u samoći svakog bezdušnog bekstejdža. Zato se na jedanaestom albumu vidi da on može i dalje da skicira i dokumentuje stvarnost i lepotu. Dok se bavi svakodnevnim zapažanjima, on takođe uranja u sopstveno postojanje i iskustvo stvaranja pesama koje potiču sa mesta istinske mudrosti. Puno je naučenih lekcija, razumevanja sopstvenih životnih istina i svega onog što dolazi sa tim. Dakle, spolja mladost - unutra zrelost.

str5675 jpg

Samo još jedni momci sa fotografije: Stereofoniks

Naravno, ljubav je sveobuhvatna tema ovog tonskog zapisa. Ali ona nije ograničena na ljubav između dve osobe - ona se širi i na ljubav između prijatelja i na život. Recimo "Hungover For You" govori o tome koliko je tuga povezana sa ljubavlju koja više nije transparentna i o tome kako da se pomirimo sa onim što će se dogoditi sledeće. Klasični srednjoškolski raksid upakovan u turbulenciju nekih mnogo ozbiljnijih godina. "Kind" je srdačna, u potpunosti realizovana kolekcija pesama. Ona je prožeta optimizmom, a svakom slušaocu pruža potrebnu nadu za izazovna vremena koja su pred njim. 

U nastavku poslušajte kompoziciju "Hungover For You"

 
  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo