...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Noel Gallagher - Who Built the Moon?

28.11.2017.

Veliki brat sa meseca!

.

Bivši član grupe Oejzis (Oasis) Noel Galager realizovao je svoj treći album "Who Built the Moon?" s bendom Haj Flajing Brds (High Flying Birds). Novi album je naslednik izdanja "Chasing Yesterday" iz 2015. godine.

Galager stariji je na ovom albumu sarađivao s producentom Dejvidom Holmsom, a u ranijim intervjuima je najavljivao kako će njegov treći solo album biti nešto drugačiji, uz zaključak kako je ovoga puta ceo kreativni proces završio u studiju. Album je sniman u Irskoj, u kućnom Holmsovom studiju, kao i u Pool studiju Londonu. Uz Noela, svirali su klavijaturista Mike Rowe i bubnjar Jeremy Stacey, uz veliki broj gostiju koje predvode Paul Weller (svirao klavir na pesmi "Holy mountain") i Johnny Marr (koji je odsvirao gitaru i usnu harmoniku u pesmi "If love is the law"). Na omotu albuma je slika žene koja je okrenuta leđima i zagledana u daljinu pustinje, reč je o Noelovoj supruzi Sari MacDonald.

Prvi singl sa novog albuma je psihodelična pesma "Holy Mountain"

"Ušao sam u studio s nedovršenim idejama, pa ih pisao i dorađivao tamo. Obično odsviram pesmu, snimim akustičnu verziju i onda smislim šta ću dalje", kazao je Galager. 

"Who built the moon?" se pojavio 24. novembra, izdavač je Sour Mash records, a prve kritike su pozitivne. Guardian, NME, Rolling Stone i Times dali su mu četiri zvezdice, dok je na sajtu Pitchfork dobio ocenu 7,1. Noel je najavio da će bend sledeće godine krenuti na turneju, postavu tour benda čine još nekadašnji bubnjar i gitarisa Oasisa Chirss Sharrock i Gem Archer, uz Noela i pomenutog klavijaturistu Mike Rowa. 

Prošlogodišnji zagrebački gost (nezaboravni koncert u Tvornici), najvažniji rok autor gitarskih himni u poslednjih 25 godina, priča i o ličnoj taktici koje se pridržavao dok je spremao treći solo album.

"Plan je bio da ga završim do Božića. To je idealan scenario – da je gotov do Božića i onda ću moći tri meseca da sedim besposlen i gledm veličanstvenu dominaciju Mančester Sitija (čiji je Galager zaluđeni fan)".

 noel2 jpg

Mrzovoljni hitmejker: Noel Galager

Poučen mnogim iskustvima, nije puno pričao o novom materijalu jer je previše puta čuo da je neko napravio svoj "Sgt. Pepper" (čuveni album Bitlsa iz 1967), ali ističe da je promenio naviku stvaranja pesama. Usput je priznao i da je melodije malo "posudio" od Bovijeve "The Jean Genie". Dobro, vrlina genijalaca ogleda se upravo u tome na koji način mogu obraditi jednu već postojeću ideju.

Spot za pesmu "Be Careful What You Wish For"

Ono što je sigurno je to da će novi album sigurno naslediti sjajno prethodno izdanje i dobitnika mnogih nagrada. To izdanje je odmah po objavi zaselo na prva mesta na nekoliko britanskih top lista, zabeleživši i ulaz u Top 10 na američkim top listama. 

Ali, uz pesme sa tri solo albuma značajan deo koncertnih set lista i dalje zauzimaju najvažnija djela njegovog opusa, neizbežne i najznačajnije britanske rok himne poslednjih decenija – Wonderwall, Don’t Look Back In Anger, Masterplan, Champagne Supernova, Talk Tonight, Fade Away, Digsy’s Dinner…

Spot za pemu "Black & White Sunshine"

S obzirom na to da se pre nekoliko meseci oglasio i njegov mlađi brat, šarmantniji ali probematičniji, Lijam Galager, slobodno možemo reći kako je ova muzička godina već u znaku bratskog rokenrola! Sada je potez na Noelu.

U nastavku poslušajte šta sam Noel Galager ima da kaže u vezi sa njegovim novim albumom:

Dušan Majkić

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo