...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Neil Young - The Visitor

08.01.2018.

Novi udarci!

.

Jedan od najpoznatijih kanadskih rokera, legenda i nezaustavljivi autor Nil Jang (Neil Young) je sa bendom Promise of the Real (u kojem sviraju sinovi Vilija Nelsona, Lukas i Mika) zajedno snimio album "The Visitor", nakon što su zajedno 2015. objavili album "The Monsanto Years". "The Visitor" se pojavio početkom decembra prošle godine i to svega tri meseca nakon što je Jang objavio izgubljenu ploču "Hitchhiker" snimljenu 1976. godine.

Muzika kao manifest slobode i pravde! Spot za pesmu "Already Great"

Album je, kao što se to moglo i očekivati, dosta okupiran politikom. Zapravo, skoro svaka pesama adresirana je na američkog predsednika Donalda Trampa i njegov metod vlasti. Zato album i otvara "Already Great", Jangov odgovor na Trampov pobednički slogan Make America Great Again. Osim novog singla, među deset pesama na novom izdanju se nalazi i "Children of Destiny", objavljena kao singl još na leto prošle godine, a na kojoj je uz bend svirao orkestar koji broji 56 članova!     

Video koji je najavio novi album je pesma "Children of Destiny"

Ono što je možda i najznačajnije, barem kada pričamo o ovom neustrašivom rokeru sa crnom gitarom je i podatak da je Nil Jang na internet stavio svoj bogati muzički arhiv koji je skupljao tokom svoje karijere duge pola veka! Uredno poređani albumi, singlovi i razne kolaboracije, solo radovi, filmska muzika, zaboravljeni albumi... Sve je konačno na jedenom mestu, a sam sajt krasi perfektna organizovanost fajlova uz izuzetna grafička rešenja. 

nil3 jpg

Konačno i on ima svoj Trezor: Nil Jang.

Potez je to dosad neviđen za muzičara njegovog kalibra. Dakle, sada možete uživati u kompletnom opusu Nila Janga onlajn, a sve je to propraćeno autorovim rečima, video-snimcima, obaveštenjima o njegovim turnejama ali i bibliografskim referencama kao i drugim stvarima.

Ovaj proslavljeni kanadski muzičar, jedan od najvećih tekstopisaca i izvođača, u periodu 1966–1968 bio je član Buffalo Springfielda, jednih od utemeljivača folk i kantri roka, potom su usledile godine s Crazy Horseo(1968–1969), kao i nastupi s grupom Crosby, Stills, Nash & Young (1969–1970).

Bavio se i filmom pod pseudonimom (a Young je obožavao pseudonime) Bernard Shakey, režirao je ili učestvovao u više ostvarenja: Journey Through the Past (1973), Rust Never Sleeps (1979), Human Highway (1982), Greendale (2003) iCSNY/Déjà Vu (2008).

nil2 jpg

Zrce od zlata i čuvena, Gibson, gitara.

Istovremeno, Ni Jang je istaknuti humanitarac i aktivista: zalaže se za prelazak na električna vozila i očuvanje životne sredine, jedan je od suosnivača Farm Eida (Farm Aid) tradicionalnog godišnjeg dobrotvornog koncerta za pomoć američkim poljoprivrednicima i njihovim porodicama, pomaže deci s invaliditetom... Jangovo ime vezuje se i za politički angažman, njegov protest protiv ratova i nasilja manifestuje se kroz muziku – čuveni albuLiving With War beskompromisna je kritika tada aktuelne vlade Džordža Buša.

U nastavku poslušajte još jednu pesmu sa novog albuma. U pitanju je prašnjava kantri uspavanka "Almost Always".

Dušan Majkić

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo