...
ORADIO UŽIVO

Muzika

Album nedelje: MIchael Kiwanuka - Kiwanuka

12.11.2019.

Analogni bluz za digitalna srca

.

Engleski soul kantautor Majkl Kivanuka (Michael Kiwanuka) objavio je treći studijski album jednostavnog naziva "Kiwanuka". Ovaj naslov se pojavio tri godine nakon albuma "Love & Hate", koji je dobio brojne pohvale te osvojio publiku i muzičke kritičare.

Za produkciju je bio zadužen čuveni master zvuka Danger Mouse, a ovaj tonski zapis, iako na prvo slušanje zvuči lako i rasterećeno, otkriva svoje tužno, pa čak i očajničko srce puno modernog bluza. Fanovi su pre objave novog albuma imali priliku da poslušaju nekoliko pesama koje su najavile celu priču: "You Ain’t The Problem" i "Hero". Druga pesma, kako Kivanuka otkriva, ima snažnu poruku: "Ovo je pesma o tužnoj sudbini prekrasnih pojedinaca koji ovaj svet napuštaju premladi, a govori i o ljudima koji su ugnjetavani, a koji vrlo često budu oni koji nam mogu najviše ponuditii pomoći".

Spot za pesmu "Hero"

Velika doza anksioznosti prožima treći album ovog londonskog kantautora. Ipak, on ja danas postao jači izvođač, odlučniji i hrabriji. Kivanuka manje kuka. I tu opet ističemo panoramsku produkciju i uspešno slušanje svojih muzičkih saradnika. Ono što se na prvom ili čak trećem spinu predstavlja kao lako slušanje, na kraju se otkriva kao oplakivan i često očajan rad. Ovo je album umetnika koji je voljan da veruje da će ljudi ponuditi nadu u koju danas ne veruju mnoge institucije, ali i da se kroz četrnaest kompozicija, za svaki slučaj, izbori sa razočaranjem koje se krije iza svakog ugla današnjeg društva. Sumnja je njegova muza, teret i usud. Iskusnom producentskom intervencijom, ipak se sprečilo da stvari ne budu previše "retro", tu su modernizovani dodiri sa klasičnim bitovima i analognim, na momente noćnim štimungom.

Spot za pesmu "You Ain't The Problem"

U samo tri godine od objavljivanja multiplatinastog izdanja "Love & Hate", popularnost Kivanuke naglo porasla. Producentski mogul HBO je za potrebe serije "Big Little Lies" koristio hit "Cold Little Heart" kao glavnu muzičku temu. Njegov soul počiva na vrsnim istraživanjima pre i post psihodelične ere zlatnih godina, kada su carevali singlovi nastali na prljavim ulicama, punim iskrenih priča. Još je bolji njegov glas, koji meša energiju sporog sagorevanja jednog Solomona Burka, uz žestinu legendarnog Džona Hijata.

"Na prethodnom albumu sam stvaranje nove muzike doživljavao kao oblik terapije, a na ovom sam bio usredsređen na to da se izrazim na način koji će mi omogućiti da budem siguran u sebe i istovremeno slušatelje podstaknem na razmišljanje. 'Kiwanuka' istražuje šta je to što nas danas čini ljudima, istražuje našu prirodu", izjavio je londonski muzičar, te dodao: "Često su me na početku karijere pitali koje će mi biti umetničko ime, ali nikad nisam razmišljao o tome. Ovo je album koji predstavlja pravog mene, nemam nikakav alter ego".

Pesma "Piano Joint"

"Kiwanuka" je pomalo nervozan album, neprekidan zvižduk u mraku. Odsutan je, međutim, bilo koji nagoveštaj očajanja: tendencija koja često dovodi svog autora na rub patetike i ponavljanja. Kivanuka je definitivno sazreo kao autor koji zna kako se plasiraju vrhunske emocije, bez ponavljanja.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Solid Ground"



Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo