...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Muzika

Album nedelje: MGMT - Little Dark Age

20.02.2018.

Mala mračna muzika u borbi protiv zla!

.

MGMT su 9. februara objavili svoj četvrti album "Little Dark Age", a na proleće ovaj indi duo kreće i na severnoameričku turneju. U više od petnaest godina postojanja, Endru Vanvungarden (Andrew VanWyngarden) i Ben Goldvaser (Ben Goldwasser) uspeli su da svoje srednjoškolske muzičke projekte pretoče u veoma uspešnu karijeru.

U ranim demo danima nastupaju kao The Management, ali se ipak odlučuju za kraću verziju tog imena. Već sa prvim studijskim albumom "Oracular Spectacular" iz 2007. postavljaju nove standarde u produkcij i donose osveženje u tadašnji razblaženi pop univerzum. Neke od pesama sa pomenutog izdanja danas mogu da se stave u folder pod imenom Evergreen: "Time to Pretend", "Electric Feel", "Kids"... U to vreme bend je bio nominovan i za prestižnu nagradu Emi.

Istoimeni singl koji je najavio novi album: "Little Dark Age"

Endru i Ben su se ponovo maksimalno provodili u studiju, a zajedno sa dugogodišnjim saradnikom Dejvom Fridmenom (Flaming Lips, Spoon, Tame Impala) potpisuju produkciju ovog sjajnog albuma koji je već dobio i odlične kritike. 

mgmt2 jpg

Dve kreativne sile sastava MGMT: Ben i Endru

Ipak, mora se priznati da su dosta dugo živeli od slave prvog albuma, jer su dva naredna izdanja ("Congratulations" 2010. i "MGMT" iz 2013.) vrlo slabo primljena kod kritike i fanova, da su mislili da nikada više neće moći da postignu vrhunsku popularnost. Nakon kratkotrajnog razdvajanja koje je usledilo 2014, dvojac, koji je činio jezgro benda započeo je rad na novom materijalu ali samo na daljinu - mejlovima! Upravo je na albumu "Little Dark Age" reflektovan udaljeni odnos, a pesme su se oblikovale kao izraz zamršenog "prijateljskog" odnosa. Naravno da je autorska kriza prošla, a nove pesme su donele osveženje jer u sebi, prema rečima njenih autora, nose iznenađenja i strahovanja od trenutne političke i društvene klime, s povremenim osvrtom na vlastite živote.

Spot za pesmu "When You Die"

Naravno da je i izbor Donalda Trampa za predsednika Sedinjenih Američkih Država mesto odakle dolazi inspiracija. Posle izbora Van Vungarden je izjavio: "Razmišljali smo da je li moguće da se tako nešto može dogoditi u savremenom svetu?!". Očigledno, momci su bili inspirisani da stvore pop muziku nakon što je političko zlo preuzeo svet. Trenutni gitarista benda, Džejms Ričardson takođe je pružio veliku kreativnu podršku, a sve to rezultiralo je pesmom "James", koja je posvećena slavljenju prijateljstva u benua!

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Me and Michael"

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo