...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Manic Street Preachers - Resistance Is Futile

23.04.2018.

Generacija beskorisnih!

.

"The brightest sun is the purest gun"Sa tom kovanicom su Manic Stret Preachers otvorili devedesete godine prošlog veka, tu bolnu ranu za sve zaboravljene, nevoljene i neshvaćene tinejdžere. Amerika je imala Nirvanu, a Vels su zastupali momci iz malog grada po imenu Blekvoter (Blackwater). U njihov klub usamljenih srca ulazilo se lako. Karta se zvala "Generation Terrorist", a to je zapravo naslov albuma prvenca MSP - bombe koja je eksplodirala čuvene 1991. Mada, cela ova muzička priča počela je još ranije, 1986. godine, kada Džejms Din Bretfild, Niki Vajer, Šon Entoni i Riči Edvards kupuju instrumente kako bi celom svetu najavili dolazak nekih novih, pametnih i ratobornih klinaca. Danas, posle više od 30 godina rada i jednog izgubljenog člana (Riči), MSP obogaćuju svoju kolekciju albuma novim izdanjem "Resistance Is Futile".

Prvi singl: "International Blue"

Trinaesti oficijelni album u karijeri donosi prepoznatljiv osećaj za melodiju, propraćenu pametno skrojenim tekstovima. U stvari, to su pravi slogani koji pogađaju čula. Oni pozivaju staru i novu publiku da se suoči sa neprestanim promenama u društvu, bez argumenta da se poraz nekad mora i prihvatiti. Ceo novi album predstavlje teg koji vaga količinu istine i laži, umora zrelih godina i elana mladosti, zaboravljanja, odustajanja... Pomislilo bi se da je sve obojeno sivkastim nijansama. To su samo stari dobri Pričersi - njihov svet je jedan veliki transparent. 

Spot za pesmu "Distant Colors"

Metaforično gledano, možda će ovo biti i poslednje izdanje žestokih Velšana. Na sve to nas navodi omot/fotografija koja krasi naslov "Resistance Is Futile". Samurajskog ratnika je ufotkao 1881. čuveni Franc Fon Stilfrid - Ratenica a njegov model tada je predstavljao jednog od poslednjih drevnih boraca koji su polako počeli da gube bitku sa nadolazećom tehnologijom i čudovištem industrijske revolucije.

msp2 jpg

Oni nude istinu: Šon, Niki i Džejms

Možda i 13 nije tako srećan broj. U skoro svakoj pesmi elaboratski je obrađena tema kraha socijalnih mreža, lažnih vesti, razblažene edukacije i svih onih uhvaćenih u zamku velike digitalne komore sagrađene od jedinica i nula. MCP su nas nekada učili kako treba da upoznamo svog neprijatelja, ali on danas postaje volšeban u svojim akcijama. To znači da je tanka granica koja razdvaja nepoznato od opevanog. Neko bi sada mogao da pomisli da se ovde radi o književnoj recenziji. Ni ta konstatacija nije pogrešna s obzirom na to da je svaki album Pričersa bio i neka vrsta uputstva kako treba koristiti sopstevni mozak (The Holy Bible, Everything Must Go, This Is My Truth Tell Me Yours, If You Tolerate This Your Children Will Be Next, Know Your Enemy...). 

Spot za pesmu "Dylan & Caitlin"

Svako ima svoju krizu srednjih godina. Veliki bend iz Velsa (koji je nastupio i na Exit festivalu 2009.) je to predstavio kroz dvanaest pesama, bez ni malo bojazni da su krenuli u pogrešnom pravcu. Borba i dalje traje, a hrabrih bendova je sve manje. Zato svaki pravi mladi pobunjenik u svom srcu mora urezati proročke reči:

"Find your truth
Face your truth
Speak your truth
And be your truth!"

U nastavku pogledajte spot za pesmu " Liverpool Revisited"

Spiska pesama:

1. People Give In
2. International Blue 
3. Distant Colours
4. Vivian
5. Dylan & Caitlin
6. Liverpool Revisited
7. Sequels Of Forgotten Wars
8. Hold Me
9. Like A Heaven In Eternity
10. Broken Algorithms
11. A Song for The Sadness
12. The Left Behind

Dušan Majkić

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo