...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Liam Gallagher - As You Were

09.10.2017.

Ne morate ustajati!

.

Engleski grad Mančester je, pored vrhunskog fudbala, sinonim i za jednu od najboljih muzičkih scena. The Hollies, The Smiths, The Stone Roses, Happy Mondays, Joy Division... Malo li je? Malo! U celom ovom neverovatnom zaveštanju, sredinom turbulentnih i renesansnih devedesetih jedan bend je pokupio najfinije sastojke zapisanih nota i emocija, a sve to pretočio u stadionske hitove. Naravno, govorimo o herojima rokenrola - sastavu Oejzis (Oasis). Sa ovim bendom je osvojio čak 37 najprestižnijih muzičkih nagrada. 

l3 jpg

Devedesete kao inspiracija: Oejzis na početku karijere.

Predvođeni uvek nezgodnim i prezgodnim Lijamom Galagerom i njegovim bratom Noelom (mozak operacije) pomenuti bend je samo sa prva dva studijska album (Definitely Maybe i What’s The Story...) bukvalno pokorio svetske top liste i na neki način spasio rokenrol. Supersonic, Live Forever, Roll With it, Rock N Roll Star, Wonderwall... Bio je dobro poznat i "topli" bratski odnos koji je vladao u bendu, ali je on isto tako i pomogao momcima da izgrade neprikosnoveni imidž koji ih je odveo na muzički tron. 

Spot za pesmu "Supersonic"

Danas, dvadesetak godina kasnije, slična je situacija. Oba brata Galagera su izgradila veoma uspešne solo karijere, a mi ćemo se sada zadržati na mlađem.

Lijam je rođen 21. septembra 1972. U Ginisovu knjigu rekorda ušao je zahvaljujući uspehu svog prvog sastava Oejzis, a veći solo iskorak u karijeri ostvario je 2009. sa svojim novim bendom Bedi Aj (Beady Eye). Do sada su objavili dva studijska albuma (Different Gear, Still Speeding i BE) koji su bili na tragu tog iskonskog gitarskog zvuka i propratnih, distorziranih efekata. 

l2 jpg

Omot prvog albuma sastava Bidi Aj (Beady Eye)

U međuvremenu je krenuo i sa reklamiranjem svog sopstvenog modnog brenda (Pretty Green), tako da je zadovoljio ukuse fanova i to na više nivoa. 

Spot za kompoziciju "Soul Love"

Naravno,bilo je još novosti od nezaustavljivog Lijama! Sredinom ove godine pojavio mu se novi singl "Wall of Glass" koji ujedno najavljivao novi solo album "As You Were", planiran za drugu polovinu ove godine. Ali, ono što je najvažnije, ovaj harizmatični pevač i jedan od najvećih frontmena ikada nastupio je i na ovogodišnjem Exitu! Zapravo, ovaj večni mladić je otvorio festival u četvrtak, 6. jula!

 

Spot za pesmu "Wall of Sound"

NME je u visokoocenjenoj recenziji albuma napomenuo da je u pitanju verovatno najiščekivaniji album godine, a na pitanje da li je i dobar, čuveni muzički časopis odgovara da "prokleto jeste!". Američki producent Andrew Wyatt, poznat po saradnji sa Lorde i Bruno Marsom je, po rečima NME, "Lijamovu rokenrol harizmu upakovao u blistavo pop pakovanje, ublažujući sirovost njegovog izraza, ali nikad se ne udaljujući od onoga što čini Lijama onim što jeste - njegovog predivno provokativnog stava. "

l5 jpg
Rođeni frontmen. Lijam Galager.

U svom starom dobrom maniru, Liam ne mari puno za stavove kritičara, te je u u osvrtu na sva svoja studijska ostvarenja u dosadašnjoj karijeri, album As You Were za NME ocenio maksimalnom ocenom – 10, uz opasku: "Možeš da staviš i 11!"

U nastavku možete pogledati spot za pesmu "Chinatown"

Dušnan Majkić

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo