...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Muzika

Album nedelje: Kendrick Lamar - Damn

17.04.2017.

Konceptualna ulična poezija!

.

Poslednju genezu hip – hop muzike perfektno stvara kalifornijski muzičar i producent Kendrik Lamar (Kendrick Lamar Duckworth).

Rođen je 1987. u gradu pod imenom Kompton. Već sredinom devedesetih godina inficirao se rep i hip – hop zvukom, a glavni uticaji bili su mu Tupak i Doktor Dre. U svojim pesmama originalno kombinuje džez, fank i soul, a tu su i ubitačni tekstovi koji potresno i opominjujuće obrađuju današanju situaciju "crne" Amerike. Do sada je, za svoj rad, dobio više od 120 nagrada, a jedan je od rekordera i po broju najviše osvojenih nagrada "Gremi" (sedam!).

lamar1

Kendrik Lamar

Posle raznih kratkotrajnih projekata, prvi samostalni album (Section.80) objavljuje 2011. Nazvano po dekadi osamdesetih i sudbini svih njenih nesrećnih generacija, ovo konceptualno izdanje postalo je instant hit i muzička smernica kojom će Lamar uspešno ploviti dalje. 

lamar2 jpg

Omot albuma prvenca "Section.80"

Drugim studijskim albumom (Good Kid, M.A.A.D. City) iz 2012. Kendrik Lamar nas upoznaje sa tadašnjom situacijom svog rodnog grada. Zapravo, onom mračnom stranom sunčane Kalifornije u kojoj vlada zakon uličnih pravila. Ovaj naslov je te iste godine bilo najbrže prodavani hip – hop album, jer je fizičko izdanje prodato u preko milion i po primeraka!

Spot za pesmu "HiiiPOWER"

Ipak i dalje su fanovi i muzički novinari čekali epohalno izdanje. Lamar im je ispunio tu želju pre dve godine kada se pojavio, sada već kultni, album "To Pimp a Butterfly". Lonac u kome se krčkala zaostavština afričko-američke kuture naprosto je eksplodirao a pesme su, poput rafala, pogađale slušaoca tačno u srce. Depresija, rasna netrpeljivost, institucionalna diskriminacija... Može se reći da je nova vrsta aktivizma utkana u svest ovog nekonvencionalnog muzičara, dok su neki mnogo hrabriji muzički kritičari pomenuto izdanje okarakterisali kao novu rep avangardu!

Spot za pesmu "Poetic Justice"

A samo pre nekoliko dana, Kendrik Lamar se oglasio novim naslovom. "Damn" donosi jednu ogoljenu i čistiju zvučnu sliku. Poput pređašnjih izdanja i ovaj album se nepretenciozno pojavio, ali je njegov ubitačni talas iz dana u dan sve veći. Ekipa O Radija se pridružuje toj snažnoj struji i harmoniji vešto poslaganih bitova koji će vas, prema rečima njihovog tvorca, u momentu zgrabiti za grlo. Uživajte u našem albumu nedelje!

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Humble":

 

Spisak pesama:

1. Blood

2. DNA

3. Yah

4. Element

5. Feel

6. Loyalty

7. Pride

8. Humble

9. Lust

10. Love

11. Xxx

12. Fear

13. God

14. Duckworth

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo