...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Muzika

Album nedelje: Keane - Cause and Effect

16.10.2019.

Povratak hitmejkera!

.

Na oduševljenje brojnih fanova čistog i gitarskog pop zvuka, popularni britanski sastav Keane objavio je svoj novi, dugo očekivani studijski album "Cause and Effect". Reč je o prvom materijalu koji je ekipa iz Eseksa objavila još od 2013. godine. Tada su momci izjavili da se, posle albuma "Strangeland" (2012), povlače na neodređenu pauzu koju će iskoristiti za samostalne muzičke projekte. U tom periodu frontmen Tom Čaplin objavio je dva samostalna studijska albuma ("The Wave" i "Twelve Tales of Christmas"), dok su se Tim Riajs i Džesi Kvin posvetili projektu Mt. Desolation. Međutim, znalo se da najbolje pesme ipak rade pod imenom Keane - tako da se već na leto ove godine pojavio singl "The Way I Feel". Hit na prvu.

Spot za pesmu "The Way I feel"

"Nastanak ovog albuma nešto je što nas je zaista iznenadilo. U vreme dok sam radio na samostalnim albumima često sam se pitao kako smo dopustili da se udaljimo jedan od drugog", otkrio je pevač Tom Čaplin. Keane su se široj publici predstavili 2004. godine debitantskim albumom "Hopes and Fears", na kome su se našli hitovi "Everybody’s Changing", "Somewhere Only We Know" i "We Might As Well Be Strangers". Milioni prodatih albuma, kao i nominacije za brojna prestižna muzička priznanja, kao što su nagrade Grami i Merkjuri, dodatno su istakli njihovu autentičnosti i talenat u sferi komercijalnog pop univerzuma. Neko njihov pristup naziva i alternativom za odrasle - može i tako da se kaže. Timov glas je i dalje u prvom planu, potpuno opravdano, dok se u produkciji oseća želja da se izbegne pretencioznost. 

Spot za pesmu "Love Too Much"

Jednom prilikom Tom je navratio do Timovog studija sa željom da posluša kakav materijal sprema njegov dugogodišnji prijatelj za svoj solo projekat. Pesme su ga oduševile i odmah je znao da želi da doprinese njihovom: "Pomislio sam da je ovo najličniji i najemotivniji set kompozicija koje sam do sada čuo", otkrio je Čaplin uz zaključak da bi voleo da te iste pesme privuku i publiku željnu jasne artikulacije. Tako su se, u vrlo kratkom roku, ovom kreativnom dvojcu pridružili i ostali članovi benda. Jedanaest kompozicija priča neku novu priču jednog benda koji je pre skoro četvrt veka krenuo na svoje putovanje. Od početnih nadanja i strahova, preko gvozdenog mora pa sve do posledica i efekata, Keane su uspeli da održe jednu čistu crtu vrednoće, istajnosti i vere u jednostavnost pop pesme.

U nastavku poslušajte pemu "Stupid Things"

 


  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo