...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Jamiroquai - Automaton

10.04.2017.

Nova reinkarnacija Svemirskog kauboja!

.

Pored Panka, još jedan veliki muzički talas iz Engleske svojevremeno je preplavio ostale kontinente. Radi se o pravcu koji je ovekovečen kovanicom "Esid džez" (Acid Jazz). Naravno, rodno mesto ovog uzbudljivog miksa bio je grad London, a već su se tada (sredina 80 – ih) iskristalisala veoma važna imena. Inkognito (Incognito), Brend Nju Heviz (Brand New Heavies)... Nekoliko godina kasnije, tačnije 1992. sveža krv ubrizgana je u krvotok nove generacija, koja je celu tu žanrovsku avanturu odenula još više u elektronski štimung nazvan Džamirokvaj (Jamiroquai).

j2 jpg

Džej Kej

Život i delo severnoameričkih Indijanaca poslužili su za duhovnu i muzičku inspiraciju, tada mlađanog, muzičkog genija Džeja Keja (Jay Kay). Ovaj muzički vizionar i precizni producent zaraznih melodija rođen je kao Džejson Luis Čitam 30.12.1969. godine. Majka mu je bila pevačica u kabaretski orijentisanim klubovima, dok mu se otac (porekom Portugalac) takođe bavio muzikom. Malo je poznato da je Džej Kej imao brata blizanca koji je preminuo samo nekoliko nedelja posle rođenja.

j1 jpg

Omot prvog albuma "Emergency on Planet Earth"

Što se profesionalne karijere tiče, svet je za sastav Džamirokvaj čuo zahvajujući veoma angažovanom singlu "When You Gonna Learn?" kojie bavio velikim svetskim problemima. Nije ni čudo jer album prvenac nosi naziv "Emergency on Planet Earth" (1993). Top liste su bile osvojene u momentu, a tu je još jedna klasična numera ovog benda - optimistično-mladalačka fanki odiseja pod imenom "Too Young to Die".

Spot za pesmu "When You Gonna Learn?"

Sledećim izdanjem (The Return of the Space Cowboy, 1994) još više je učvrstio žanrovski polet, a svežina jakog gruva i odličnih singlova pomogla je sastavu Džamirokvaj da se njihov novi album proda u preko četiri miliona primeraka. Ipak, za njihov treći album može se opravdano reći da je konačno predstavio budućnost koju je publika dugo čekala. Naravno, u pitanju je izdanje "Traveling Without Moving" (1996). Muzička galaksija proširila se ovom mešavinom popa, novog diska, tradicionalnog fanka i sveže elektronike. O tome govore i veliki singlovi: "Cosmic Girl", "Virtual Insanity", "Alright", "High Times"...

Spot za pesmu "Virtual Insanity"

Moramo malko skratiti priču. Devedesete godine zatvorene su žestokim albumom "Synkronized" (1999), u novi milenijum se ušlo sa još jednim bestselerom "A funk Odyssey" (2001). "Dynamite" (2005) je doneo neke akustične zvuke, a poetična crta ukrasila je album "Rock Dust Light Star" (2010).

Spot za novi singl "Cloud 9"

Pre nekoliko dana, Svemirski kauboj nabavio je novi šešir i veoma je raspoložen za još jednu priču sa kojom će otići u legendu. Novi album nosi naziv "Automaton" i budite spremni da po ko zna koj i put upoznate kreativnu stranu Džeja Keja. Osma muzička epizoda objašnjava zašto treba malo da iskuliramo suludu trku sa tehnologijom i koji su to pravi životni ciljevi. I ekipa sa O Radija će vam pomoći u tome. Zato, neka cela ova nedelja pulsira u jednom ritmu koji se piše: Automaton! 

U nastavku pogledajte spot za prvi singl sa novog albuma, futurističku disko sagu pod imenom "Automaton":

 

Spisak pesama:

1. Shake It On

2. Automaton

3. Cloud 9

4. Superfresh

5. Hot Property

6. Something About You

7. Summer Girl

8. Nights Out in the Jungle

9. Dr Buzz

10. We Can do it

11. Vitamin

12. Carla

13. Nice And Spicy

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo