...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: JAL - Eventualizam

01.05.2017.

eventu(JAL)izam i renesansa!

.

Novi album novosadskog benda JAL, pod nazivom "Eventualizam" poziva se na urbano-filozofski pravac Ognjena Protića i označava relativnost istine, razlike i mogućnosti u mišljenju, te se već u prvoj pesmi "Nikad", na kraju izvodi recitacija koja pojašnjava sam pojam "Eventualizam".

Uz dve ljubavne pesme "Svako spava svoje" i "Fališ mi", i jedne filmske šale "Fajt klab", ostatak materijala se bavi krizom jedinke, uzrocima globalizma, ćutanjem, opomenama, pokretanjem samostalnog mišljenja. Muziku karakteriše tvrđi zvuk od prethodnih albuma, najverovatnije zbog izostavljanja deonica sa klavijaturama. 

jal1 jpg

Jal 

Gitarista Ratko Madžar na sebe je preuzeo većinu neduvačkih tema i solaža, i tako u istom pravcu pokrenuo i samu ritam sekciju, (bubnjar Predrag Milojković, basista Dejan Zec), koja je snimila zasigurno najbolji materijal benda JAL do sada. Duvačka sekcija korišćena je standardno na temama i pokrivanjima strofa, ali su joj aranžmani tromboniste Nemanje Sovtića dali svežinu u odnosu na standardne intervale prime, terce i sekste koji su uglavnom zastupljeni u ska i rege muzici. 

Spot za pesmu "Маjmun i čovek"

Saxofonska i trubačka sola, (Sandra Dropo Ramaji, Danijela Veselinović), prisutna su kao odmorišta od gitarskog zvuka i dugog sadržajnog teksta. Vedran Ferizović je autor svih tekstova, a muziku su naizmenično radili Vedran Ferizović i Dejan Zec.

jal3 jpg

Idejni vođa benda: Vedran Ferizović

Aranžmane potpisuje ceo bend, uz zdrav razum snimatelja i producenta Dragana Alimpijevića – Pika. Album je snimljen u studiju "ROAD" u Rumenci, 2016, a producirali su ga Dragan Alimpijević – Pik i Vedran Ferizović.

U nastavku pogledajte spot za stariju pesmu "Ljubav":

 

Spisak pesama:

1. Nikad

2. Kako smo mi mi

3. Fajt klab

4. Svako spava svoje

5. Zamenice

6. Generacija

7. I oni su ljudi

8.  Krvavi vozovi

9. Fališ mi

10. Ja ti druže ne mogu pomoći

11. Progovori

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo