...
TRENUTNO17:00 - 18:00Za i protiv

Muzika

Album nedelje: Iggy Pop - Free

05.11.2019.

Iguanin ples slobode!

.

Igi Pop (Iggy Pop) je zaista živi mit. Legenda. Kum Panka a i više od toga. On je muzički kameleon koji je voljan da se presvuče u sve žanrove koji njemu prijaju i stoje (bez majice naravno), uvek uspevajući da održi jasnu liniju sopstvenog identiteta i nezaustavljive energije.

Još jedan znak na njegovom beskonačnom putu pojavio se iza nove krivine. Znak na kom piše: "Free". U pitanju je Igijevo osamnaesto oficijelno izdanje, koje se pojavilo pre nešto više od mesec i po dana i na kom se nalazi deset veoma zanimljivih kompozicija. Novi album je naslednik prethodnog izdanja iz 2016. "Post Pop Depression" i službeno je opisan kao jedinstven, mračan i kontemplativan.

Spot za pesmu "James Bond"

“Ovo je album u kome, umesto mene, moju priču iznose drugi muzičari, a ja sam im samo posudio glas. Sve što vam treba nisu nužno sreća ili ljubav, već osećaj slobode. Ovaj album je mene jednostavno pronašao, a ja sam mu dopustio da se to dogodi”, rekao je Igi na promociji za novinare, uz zaključak kako je na ovom albumu upravo kroz saradnju sa raznim muzičarima uspeo da pošalje određenu poruku starim i novim fanovima.

Po završetku koncertnog ciklusa, koji je usledio nakon izdanja albuma "Post Pop Depression", Igi Pop se osećao kao da se rešio hronične nesigurnosti koja je predugo imala uticaj na njegov život i karijeru. Konačno je izašao na veliki, otvoreni prostor. O toj metafori govori nam i fotografija koja krasi omot izdanja "Free". Kao haiku -  jednostavno i puno impresija. Spoj ambijentalnih gitarskih zvukova i toplih aranžamana na trubi upotpunjuju čitavu tu meditativnu sliku.

Spot za pesmu "Loves Missing"

Album u sebi nosi i čežnju nekih zrelih godina. On traje samo 34 minuta. U nekim momentima, melanholično levitira, zadržavajući se u raskošnim reverbima. Svaki element, bilo da su to elektronski ritmovi ili trubačka rešenja, koristi se kao tekstura, omogućavajući Igiju da uživa u rečima koje recituje i poentira sa njima. Često su stihovi kostimi, sugestivni su kao i muzik,a a uspevaju da oslobode određeni kvalitet u dobijanju na atmosferi. I zaista, gospodin Pop odavno nije imao jedan tako vrsno isproduciran album, pun višeslojnih crteža i skica. Naravno, sve je to posle prebačeno u bogati ram koji nikako nije postavljen kako bi ometao samu sliku. Ona je u glavnom fokusu oka i uha posmatrača.

Pesma "Sonali"

Maglovitost i iščašenost novog albuma ima svoj deo sa životnim frustracijama (Loves Missing, Glow In THe Dark...). Koliko je to primamljivo kada vam jedan takav istrošeni ali neodoljivi, baršunasti, glas to dočarava, toliko je i znatiželjno i privlačno da se izdanju "Free" uporno vraćate. Igi Pop još jednom stoji ispred svojih reči i sudbine, odvajajući se od digitalne buke i već obrađenih tema koje predstavljaju popularnu kulturu u sumrak 2010-ih. Može se reći i kako starosna dob svakako važan faktor Igijeve trenutne kulturne izolacije. Sada, u svojim ranim sedamdesetim, ovaj muzičar se ne zamara podrhtavanjem na bini koje čeka njegov svaki trećerazredni fan, a ipak, nikako nije spreman da se smiri. On je nemiran, ali podmukao, srećan što i dalje igra glavnu ulogu preživelog rokenrol heroja, ne zato što mu nedostaje energije ili mašte, već zato što mu ovo pokoravanje omogućava slobodu za kojom žudi. On je zaista slobodan čovek.

U nastavku pogledajte kratki koncert Igija Popa i njegovo gostovanje na čuvenoj radijskoj stanici Bi Bi Si 6.

Dušan Majkić

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Za i protiv
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo