...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Gorillaz - Humanz

08.05.2017.

Sanjaju li animirani muzičari električne gitare?!

.

Gorilaz – ili, kako je jedna virtuelna avantura zauvek promenila muzičku realnost. Sve je počelo još 1998. kada su svoje kreativne ideje ukrstila dva Britanca, Dejmon Albarn (grupa Blur) i strip autor Džejmi Hjulit. Kombinujući zvuke britpopa, trip i hip hopa, elektronike pa čak rege zvuka i bas temelja daba, nastaje formula zvana Gorilaz. Čanovi ovog "benda" su: vokal i klavijaturista Tu Di (2-D), basista i vokal Murdok Nikls (Murdoc Niccals), gitarista i klavijaturista Nudl (Noodle)  bubnjar Rasel Hobs (Russel Hobbs). 

gor1 jpg

Gorilaz. Sede s leva na desno: Rasel Hobs, Nudl, Tu Di i Murdok Nikls

Svaki karakter detaljno je obrađen, što je celoj ovoj imaginarnoj slici dalo jak kontrast opipljive realnosti i budućnosti koja nas je čekala sa ulaskom u treći milenijum. Pesme su se pravile, bend je postajao sve veći, a prvi veliki uspeh usledio je odmah nakon izlaska prvog, sada već kultnog, albuma "Gorillaz" (2001). 

gor3 jpg

Omot albuma prvenca "Gorillaz"

Pored cifre od sedam miliona prodatih primeraka, ova neuobičajena muzička družina ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji virtuelni bend! Sjajna animacija i pravi život ovih likova perfektno su preneti i na video singlove: "Clint Eastwood", "Rock the House", "Tomorrow Comes Today"...

Spot za numeru "Clint Eastwood"

A onda su usledile zanimljive turneje jer se bend nije pojavljivao na bini već samo na velikim video bimovima. Svaka sumnja da se samo radilo o kratkotrajnom projektu koji će doneti brzu lovu prekinuta je četiri godine kasnije, kada se pojavljuje drugi studijski album "Demon Days" na kojem se nalazi možda i najveći hit grupe, melanholično razorna "Feel Good Inc". Tu su još i koncerti biseri: "Dirty Harry", "El Manana"... Skoro sve pesme je napisao Dejmon Albarn u saradnji sa jednim od najpoznatijih producenata današnjice, Brajanom Bartonom – poznatijim pod imenom Dejndž Maus (Danger Mouse).

Spot za numeru "Feel Good Inc."

Treći album "Plastic Beach" ponovo donosi promenu muzičkog kursa, ali je stara postava tu! Na albumu se pojavljuje šarena paleta muzičara i producenata, a pored ostali plastičnu plažu naselili su Lu Rid, Mik Džons i Pol Simonon iz grupe Kleš, Snup Dog, Bobi Vomak, De La Sol... Ali, ni to Albarnu nije bilo dosta, nego je tokom aktuelne turneje napravio još jedan album sastava Gorilaz i to na svom ajpodu! Dakle, četvrto izdanje zove se "The Fall" i ono je najavilo eru besplatnog skidanja muzike sa interneta. 

Spot za numeru "On Melancoly Hill"

Pre dve nedelje se pojavilo dugo očekivano, izdanje "Humanz" koje je sklapano u Londonu, Parizu, Njujorku, Čikagu i na Jamajci. Novi album donosi i malo više političke orijentisanosti, takoreći emocionalnog osećaja u vezi sa trenutnim svetskim problemima i promenama.  U jednom momentu, album je trebalo da se zove "Transformerz" ali je "ljudski faktor" u ovoj animiranoj storiji ipak presudio.

gor2 jpg

Dejmon Albarn

Zato, neka vas obuzmu mračnije fantazije nastale ukrštanjem perfektnih elektronskih gena sa virtuelnim snovima. I da, Gorilaz su skoro objavili vest kako će se krajem juna ove godine po prvi biti održan njihov sopstveni festival pod imenom "Demon Days". Svi ljudi su pozvani. I oni stvarni, a i oni animirani. Na vama je da odaberete stranu uz naš album nedelje!

U nastavku pogledajte spot za zaraznu plesnu pesmu "Andromeda":

 

Spisak pesama:

1. Intro: I Switchet My Robot Off

2. Ascension

3. Strobelite

4. Saturnz Barz

5. Momentz

6. Interlude: The Non - Conformist Oath

7. Submission

8. Charger

9. Interlude: Elevator Going Up

10. Andromeda

11. Busted and Blue

12. Interlude: Talk Radio

13. Carnival

14. Let Me Out

15. Interlude: Penthouse

16. Sex Murdr Party

17. She's My Collar

18. Interlude: The Elephant

19. Hallelujah Money

20. We Got The Power



  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo