...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Foo Fighters - Concrete & Gold

18.09.2017.

Rokenrol fenomen!

.

Istrajnost i konstantna promena neupitno rešavaju sve one prepreke koje nas dovode do granica snova. Ovaj primer perfektno se može uzeti prilikom rekonstrukcije muzičke karijere gitariste, bubnjara i neponovljivog šoumena Dejva Grola (Dave Grohl). On već više od dvadeset godina predvodi sastav Fu Fajters (Foo Fighters), a sada je došlo vreme da se posvetimo njihovom novom albumu.
 fu2 jpg

Omot istoimenog albuma prvenca iz 1995.

Fajtersi nastaju 1994. na pepelu priče koja je izgorela brzinom svetlosti. Naravno, ovde mislimo na jedan od najvećih bendova davdesetog veka, razornu ali isto tako krhku Nirvanu ,čiji je frontmen, Kurt Kobejn, označio jednu izgubljenu generaciju klinaca i posvetio im pažnju koju su zaslužiivali. Oduzevši sebi život u proleće 1994. tragično se zaustavila ta muzičko – socijalna lavina, grandž se urušio poput stare napuštene zgrade a novi muzički putevi doneli su i neke nove zvuke. Bitni muzički kritičari su govorili da se tada u prvi plan probio pank-rok kao vodeći žanr, što i ima neke logike ako ga uporedimo sa pričom koju je u isto vreme počeo da gradi "preživeli" bubnjar Nirvane, Dejv Grol. Sakupio je svoje stare demo snimke na kojima je potajno radio i preko noći sklopio bend, sa namerom da sve to bude samo jedan zanimljiv projekat.

Međutim, istomenim albumom koji se pojavio na leto 1995, Fajtersi ulaze u aktuelnu struju alternativnog zvuka, a singlom "Big Me" osvajaju sve respektabilne muzičke top liste. Važno je napomenuti kako je ceo album bio završen za samo sedam dana.

Hit koji je označio početak njihove karijere. Kompozicija "Big Me"

Sledećim sudijskim albumom (The Color and the Shape) iz 1997. bend se pobija u vrhove rokenrol mejnstrima, dok se ekipi priključuje i bubnjar Tejlor Hokins (Taylor Hawkins), koji i do danas predstavlja neraskidivu kariku Fu Fajtersa i njihove energije. Pomenuti album je bio napunjen čitavim arsenalom hitova, među kojima su i favoriti karijere Dejva Grola. Veličanstvena "Everlong", pank-rok himna "Monkey Brench", emo orijentisana "My Hero", setna "Walknig After You" (korišćena i kao saundtrek u filmu "X Files").

Prekretnica u zvuku tadašnjeg rokenrola: "Everlong"

Blaga promena pravca uočena je na trećem albumu veoma inspirativnog naslova "There is Notnig Left to Lose" koja im je konačno donela i prestižnu nagradu Gremi. U treći milenijum su zakoračili sa velikim pesmama, među kojima je i stadionski favorit "Learnig to Fly". Snimajući u kućnom ambijentu, bend je reflektovao kretivnu bliskost svojih članova a "kućna" radinost je od tada postala njihov zaštitni znak.

Bend koji je poleteo visoko. Spot za pesmu "Learning to Fly"

Nova prinova desila se u vidu ritam gitariste Krisa Šifleta (Chriss Shiflett) koji se priključio Fajtersima na snimanju sledećeg albuma, možda i najpoznatijem - "One by One", koji se u prodaji pojavio na jesen sledeće godine. Mnogi fanovi smatraju kako je na ovom albumu zabeležen najčvršći zvuk benda, sa mnogo mračnijim i agresivnijim pristupom u stvaranju. Za sve je to bio zaslužan zvuk sa njihovih koncerata, koji ih je već tada etablirao kao vodeće rokerol trakcije. Jer, kako kažu stihovi jedne njihove žestoke pesme (Overdrive): "Give me loud to drown it out!".

Spot za pesmu "Times Like These"

Sledeći komercijalni uspeh desio se sa duplim izdanjem "In Your Honour" (2005). Album je bio podeljen na gitarsko dostorzirane i na akustične kompozicije što mu je donelo idealan balans za slušanje. Važno je napomenuti da su album, svojim prisustvom začinili mnogi muzičari, među kojima su i Nora Džouns, Džon Pol Džouns (Led Cepelin), Džoš Homi... Za vodeći singl izabrana je jedna od najlepših pesama benda, apsolutno žestoka i beskrajno melanholična stvar pod imenom "Best of You". Koncertni DVD pon nazivom "Skin and Bones" (2006) je dočarao to podeljeno svetlo kojim je bend isijavao u to vreme.

Spot za pesmu "Best of You"

Narednim albumima ("Echoes, Silence, Patience & Grace", "Wasting Light" i "Sonic Highways")  sastav Fu Fajters je samo dokazao koliko su se njegovi članovi odvažili da uspeju u osvajanju prave rokenrol publike. Njihovi nastupi odavno su postali stadionskog karaktera, a ceo ovaj zanimljivi i inspirativan život zabeležen je i u nekoliko filmova: "Back and Forth", "Sound City" i "Sonic Highways".

Trejler za dokumentarnu seriju pod imenom "Sonic Highways"

I tako smo došli do novog poglavlja, devetog studijskog albuma koji se zove "Concrete and Gold".

fu1 jpg

Bend koji zna kako se prave hitovi.

Jedanaest kompozicija odišu dosta zrelijim zvukom, što nije čudno ako znamo da u jednoj pesmi gostuje i sam Pol Makartni! Betonski zvuk pomešan sa zlatnim melodijama čini uzbudljivu mešavinu boja, ukusa i energije. Njihov svemirski brod je već uzleteo. Na njemu zlatnim slovima piše: Fu Fajters!

U nastavku pogledajte spot za pesmu "The Sky Is A Neighborhood":

Dušan Majkić

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo