...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Fipa - Heartsongs For The Brave

26.03.2019.

Melanholija je samo za hrabre!

.

Novosadski kantautor, producent i jedan od pionira domaćeg amerikana zvuka Filip Vlatković, vraća se na scenu pod imenom FIPA nakon nekoliko godina pauze, s prvim albumom – "Heartsongs for the Brave".

Album je objavio 21.marta pod sopstvenom etiketom Magnetix Records i pored fizičkog izdanja, zahvaljujući digitalnoj distribuciji izdavačke kuće Kontra, naći će se na svim streaming platformama na ovom linku. Projekat je takođe podržao i Sokoj, organizacija muzičkih autora Srbije.

"Na "Heartsongs for the Brave" se čekalo godinama. Mislim da je prošlo više od jedne decenije kako sam prvi put čuo "Different It Stays". Mnogo dobrog i različitih finesa se nakupilo ovde na jednom mestu. Ovo je album koji je predugo očekivan spasilac godine kada su izdanja i domaći autori u pitanju. Srećan sam i tužan u isto vreme. Srećan, što imam zadovoljstvo da preslušavam ovakvo delo. Tužan, zato što se objavljivanje ovakvih albuma svodi na par postova i par lajkova na društvenim mrežama."

Goran Grubišić (Wooden Ambulance)

Srceparajući retro indi zvuci: Spot za pesmu "Pick Me Up"

Snimljen na relaciji Novi Sad – Njujork, na albumu su učestvovali ljudi koji su u karijeri sarađivali sa velikanima američke indie i pop scene kao što su Neko Case, They Might Be Giants, City and Colour, Moby, Ryuichi Sakamoto, Thievery Corporation… Pesme su snimane kao u davnašnja vremena, na magnetofonsku traku i bez upotrebe modernih elektronskih instrumenata i sintisajzera.

f34 jpg

Fipa: "I'm the one who dances on display..."

Pod neskrivenim uticajima velikana kao što su Beatles i Beach Boys, ali nesumnjivo i modernih rok ikona poput Foo Fighters ili John Frusciante, Fipa stvara jedinstveni retro-alternativni pečat oličen u ličnoj interpretaciji indie rock muzike.

"Ideja je bila da predstavim svoja dosadašnja emotivna iskustva kroz fascinaciju kontrasta u svim aspektima današnjeg, modernog života – tako je ovaj album i glasan i tih, i srećan i tužan, vodeći vas i kroz grad i selo", naveo je Fipa.

Do sada su fanovi imali prilike da vide lo-fi spot za pesmu "Pick Me Up" koji je najavio album, a FIPA u punom sastavu sa pratećim bendom priprema koncertnu promociju albuma u Novom Sadu i Beogradu, zajedno sa serijom manjih gostovanja po gradovima Vojvodine.

Spisak pesama:

1. Best Mistakes
2. Different It Stays
3. Pick Me Up
4. Alive
5. Winning Again
6. This World
7. Beatlesque
8. Golddigger
9. Sell My Reasons
10. Boulevard City
11. Goodbye, diner

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo