...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: David Byrne - American Utopia

21.03.2018.

Svi ste pozvani u njegovu kuću!

.

Bivši glavni vokal kultnog sastava Talking Heads Dejvid Birn (David Byrne) 9. marta službeno je objavio svoj prvi samostalni album nakon pauze od 14 godina. Album se zove "American Utopia" i dostupan je za preslušavanje preko NPR-ovog strima. Birn je najavio album početkom tekuće godine singlom "Everybody's Coming to My House", a novo studijsko izdanje sadrži niz saradnji sa izvođačima poput Sampha, Briana Ena, Onyx Collectivea, Happa, Jacka Penate i londonskog sastava TTY. 

Spot za pesmu "Everybody's Coming to My House"

"American Utopia" je Birnov prvi solo album još od "Grown Backwards" iz 2004.godine. "Pesme su iskrene – naslov nije ironičan. Naslov se ne odnosi na specifičnu utopiju, već na naše čežnje, frustracije, težnje, strahove i nade u pogledu onoga što bi bilo moguće, što je još uvek moguće", izjavio je ovaj poznati muzičar. 

"Ove pesme su o tome, o posmatranju sveta oko nas i postavljanju tog pitanja. Ovaj album je indirektno o tim aspiracionim impulsima. Ponekad, da bi opisali nešto, vi to morate da razotkrijete, kako bi videli druge mogućnosti. Postavljanje pitanje je proces traženja rešenja. Postavljanje pitanja je veliki korak", kaže Birn.

brn2 jpg

Seda glava koja pametno govori: Dejvid Birn

Osim promocije albuma, Birn je najavio veliku seriju nastupa, koja će funkcionisati poput njegove najambicioznije turneje do danas (zabeležene u dokumentarnom filmu Stop Making Sense iz 1984.). Svetsku turneju je započeo 3. marta, a u sklopu te turneje će posetiti i zagrebački INmusic festival koji će trajati od 25. do 27. juna ove godine.

Pesma "Here"

Publika mu očigledno veruje, jer su u SAD-u sve ulaznice koje su puštene u prodaju za prvi deo turneje rasprodate. Zagreb je najbliža lokacija da se upoznate sa njegovim radom.

U nastavku pogledajte zanimljivo predavanje koje je Dejvid Birn održao početkom ove godine u Njujorku.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo