...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Muzika

Album nedelje: Dan Auerbach - Waiting on a Song

12.07.2017.

Sam svoj majstor!

.

Temeljnost i istrajnost su, u kombinaciji sa radom, dobri sačinioci svakog životnog uspeha. Kada govorimo o blistavim muzičkim (rokenrol) karijerama, onda se sigurno ta teza potvrđuje u vezi sa američkim kantautorom i producentom Denom Auerbahom (Dan Auerbach).

dan1 jpg

Dan the Man!

Postepeno gradeći svoju stazu u tandemu sa istomišljenikom i životnim saborcem Patrikom Karnijem (Patrick Carney), Den dovodi njihov sastav The Black Keys do ivice neverovatne popularnosti. Nastali su 2001. a danas, posle osam studijskih albuma, ovaj nezaustavljivi duo u svom šeširu ima na desetine žestokih distorziranih hitova koji teraju ljubitelje dobrog zvuka na ples i numera koje su pronašle svoje zasluženo mesto u nepreglednoj rokenrol galaksiji.

dan2 jpg

Garažni doktori. The Black Keys: Patrik i Den.

Na svu sreću, čaša se nije toliko prelila i sve je ostalo u granicama manje kolektivne histerije što je bendu omogućilo da neometano stvara. Ipak, poslednjim albumom "Turn Blue" momci su usporili svoju zahuhtalu mašinu i svako je odlučio da još više istraži sopstvene muzičke afinitete. Ustvari, Den se na takav potez odučio još kada je realizovao svoj prvi solo album "Keep it Hid", a posle osam godina takve pauze konačno je dočekao novi talas inspiracije. U prevodu: crne dirke je zamenio nekim malo više optimističkim bojama.

Spot za kompoziciju "Weight of Love"

"Waiting on a Song" je veoma jednostavan album, stvaran u malom ali kompaktnom tonskom studiju koji je novim pesmama uspeo da ubrizga tu analognu toplinu i retro folkerski šmek. Čak i sam omot aludira na neka starija vremena iz doba polaroidnih impresija.

Spot za naslovnu kompoziciju albuma

Den svojom gitarom ne filozofira puno. Ovde ni nema mesta onom grandioznom adrenalinu zbog kog smo sve jače odvrtali pesme sastava The Black Keys. Možda se istina zaista krije u samom naslovu albuma koji je ispričan kroz deset pažljivo sklopljenih melodičnih pesama. Možda život zaista prođe u dobrom ritmu dok iz ćoška čekaš jednu dobru stvar sa kojom odlaziš na kraj sopstvenog filma sa "Happy End" tendencijom. 

Spot za kompoziciju "King of a One Horse Town"

Den Auerbah konačno ubira plodove svog temeljnog rada u megalomanskoj muzičkoj industriji upravo jednim malim parčetom njegovog svemira. Te pesme su osvojile i ekipu su O radija, a nema potrebe da ni vi čekate na njih!

U nastavku pogledajte spot za kompoziciju "Shine on Me":

Dušan Majkić

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo