.
Trenutno
Pesma dana
 Novinari O radija
Muzika

Album nedelje: Charlotte Gainsbourg - Rest

12.12.2017.

Sofisticirani pop geni!

.

Francuska glumica i muzičarka, Šarlota Genzbur (Charlotte Gainsbourg) objavila je novi album "Rest", koji je dugočekivani naslednik albuma "IRM" iz 2010.godine i na kome je sarađivala sa vrsnim poznavaocem zvuka, Beckom. Album je izašao 17. novembra za izdavačku kuću Because Music. Iako je poznata po filmskim ostvarenjima kao što su "Antihrist", "Melanholija", "Ninfomanijak" ili "21 gram", film ćemo sada ostaviti po strani. Budućnost pop muzike već je pred vratima.

Ova talentovana umetnica je svoj novi album studiozno najavljivala video spotovima. Prvi je urađen sa kolegom, izvođačem koji radi pod imenom Blad Oranž (Blood Orange). Dev Hajns mu je pravo ime i upravo je on zvezda spota "Deadly Valentine". Video prati romantičnu vezu od detinjstva do starosti, u kome Gejnzburova i Hajns glume odrasle verzije glavnih karaktera, dok ih drugi akteri glume u ostalim životnim dobima. Šarlotine ćerke igraju njen karakter u mlađim godinama.

Spot za pesmu "Deadly Valentine"

"Svaki video dolazi iz ličnih ideja. Ova pesma meša venčane zavete sa ofbit tonom. Želela sam da izrazim ideju o vezi koja traje ceo život, par koji trči ka crkvi, od detinjstva do starosti, put koji traje ceo životni vek. Zamslila sam svog prijatelja Deva Hajnsa kako glumi mog partnera i on je pristao. Bilo je veoma zabavno tražiti mlađe i starije verzije nas samih. Što se mene tiče, sve što mi je bilo potrebno imala sam kod kuće (uz njihov pristanak naravno). Skoro da sam pitala i svoju majku, ali se na kraju nisam usudila...", rekla je Šarlot.

Spot za pesmu "Rest"

Za neobičnu, krajnje inovativnu i na nekim mestima atmosferičnu produkciju bio je zadužen čuveni producent koji albume stvara pod imenom SebastiAn. Zapravo, ovaj muzički genije logičan je izbor i zbog što je njegov pređašnji rad počivao na elektronskoj muzici, dok je Šarlotina želja bila da izdanje nasloni na uznemirujuću i mehaničku, na nekim mestima čak i filmsku muzičku podlogu. Ovaj spretni konstruktor zvučne slike pozvan je da deli producentske odgovornosti izdanja na koje se čekalo čak sedam godina. Sa njim to rade još dve legende, Pol Mekartni (Paul McCartney) i polovina sastava Daft Pank, Gaj-Manuel de Homem-Kristo. Na albumu će se čuti i Oven Palet (Owen Pallett) i Konan Mokasin (Connan Mockasin).

cg1 jpg

Šarlota Gejnzbur

Pol Mekartni je komponovao i napisao pesmu "Songbird in a Cage". U izjavi za medije stoji da su Gejnzbur i SebastiAn bili inspirisani muzikom Đorđa Morodera (čuveni filmski i disko producent) kao i muzikom iz raznih filmova, najviše muzikom Pinoa Donđija iz horor klasika "Carrie" Brajana De Palme, Gerogesa Delaruea iz remek delo novog talasa "Le Mepris" Žan Luk Godara, kao i "The Shining" Stenlija Kjubrika i "Rebecca" Alfreda Hičkoka.

Spot za pesmu "Lying With You"

Drugi spot sa "Rest" albuma, Šarlota je sama režirala. U pitanju je kompozicija "Lying with You". U njemu je vidimo u poseti domu svog oca, legendarnog francuskog muzičara Sergea Gainsbourga. Iako je Gainsbourg umro 1991. godine, njegov dom je ostao potpuno isti kao i pre 26 godina. Dakle, geni su geni i tu nema greške kada se upotrebe za dobrobit umetnosti. Zato nije ni čudo što "Rest" preti da bude jedno od najboljih izdanja ove godine. Spoj francuskog šarma i osećaja za melodiju naprosto je zarazan već decenijama. 

U nastavku pogledajte spot za pesmu Ring - A - Ring O' Roses

.
Zanimljivi događaji još bolje idu uz sneg i novogodišnje lampice..
.
"Kada su pročitali moje ime i rekli da ću ići u polufinale, nisam mogla da verujem. Bila sam presrećna, ali i malo uplašena.…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Da li vas hvata potrošačka groznica  pred praznike?