...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Bon Iver - I, I

12.08.2019.

Lekcije o identitetu!

.

Bon Iver, projekat iza koga stoji američki kantautor i producent Džastin Vernon, objavio je svoj četvrti studijski album "I, I". Ovo izdanje je direktni naslednik isto tako eksperimentalnom prethodniku "22, A Million" iz 2016. godine, a sada se još više može primetiti Džastinov beg u nepoznato. Na ovom albumu, koji je jako teško žanrovski okarakterisati, učestvovao je dugogodišnji Iverov muzički pratilac Šon Keri, a tu su još i Majk Lujis, Dežn Vajsner (Wye Oak i Flock of Dimes), Met Mekahan i drugi... Nova avantura bila je najavljena u junu ove godine singlovima "Hey Ma" i "U (Man Like)" i zasita se može reći kako su ovo zvuci budućnosti. Hrabro i odvažno. Nema šta jer, u pitanju je identitet.

Spot za kompoziciju "Hey Ma"

Dobro je poznato kako Bon Iver ne voli da se ponavlja. Posle akustičnog remek - dela koje ga je lansiralo u sam vrh novih svetskih kantautora (For Emma, Forever Ago), preko totalno drugačijeg i pop orijentisanog drugog album (Bon Iver), pa preko treće eksperimentalne gromade nazvane "22, A Million", jasno možemo ispratiti hronologiju jedne kreativne karijere, tajmlajn koji se filmski odmotava u našim glavama. Novi saundtrek svakako je "I, I" koji po svom senzibilitetu odgovara i čak nekim world music okvirima. Zapravo, on nema nikakve okvire - slobodan je kao vazduh u celom svetu. Pun boja, staza i puteva, različitih kultura i muzičkih tradicija. On je svež i tek ubran sa najvećeg muzičkog stabla. Pesme su tek posebna priča. Predvodi ih hrabrist i čisti kosmopolitizam.

Vrhunci jednog neiscrpnog uma: Spot za kompoziciju "Naeem"

Album je na početku sniman u studiju April Base u Viskonsinu, a zatim u Sonic Ranch u Teksasu. Kada je snimanje preseljeno u Teksas, u pojedinim trenucima odvijalo se istovremeno u svih pet soba ovog studija. O ovom zahtevnom procesu stvaranja u studiju, Džastin je izjavio: "Mogli smo da osetimo samopouzdanje i komfor, da budemo potpuno oslobođeni raznih distrakcija. Mislim da nisam napustio tu zgradu tokom šest nedelja. I na mnogo načina priča o tom albumu je priča o tih šest nedelja, mnogo više nego priča o šest godina koliko neke pesme postoje. Na mnogo načina osećam da je ovo najzrelija ploča, najkompletnija. Osećaj je kao kad prolazite kroz život, kada Sunce krene da zalazi i ono što se dešava je da dobijate novu perspektivu. I tu perspektivu možete upotrebiti za još poštenog posla."


Spot za kompoziciju "U (Man Like)"

Da zaključimo, na svom četvrtom albumu Džastin Vernon metaforično sastavlja poznate Bon Iver elemente u jednu osobu jakog identiteta. On to čini poput poput kubističkog kolaža, s neustrašivim glasom ispred i u sredini. Rezultat je njegova najiskrenija i najradikalnija muzička slika ikad. Sve vreme je on bio sam on, krio se pod slovima samo zato da bi što više upoznali paletu njegove ličnosti. Svaka pesma sa novog albuma jedna je boja, platno postavljate samo vi.

U nastavku pogledajte spot za kompoziciju "Faith"


Spisak pesama:

01 Yi
02 iMi
03 We
04 Holyfields,
05 Hey, Ma
06 U (Man Like)
07 Naeem
08 Jelmore
09 Faith
10 Marion
11 Salem
12 Sh'Diah
13 RABi

D.M.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo