...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Ash - Islands

05.06.2018.

Zvezdani pepeo!

.

Retki su bendovi koji godinama rade kvalitetno, ali iz senke. Sastav (Ash) iz Severne Irske pravi je primer ove teze. Nastali su 1992. u malom mestu Daunpatrik i do danas stvaraju pesme kao trio: frontmen, gitarista i pevač Tim Viler (Tim Wheeler), basista Tim Hamilton i Rik Mekmarej za bubnjevima (Rick McMurray). Prvi, mini, album "Trailer" izlazi 1994, a krunu muzičkog pravca okarakterisanog kao "povratak britanskog zvuka" (Britpop) zauzimaju vrhunskim ostvarenjem "1977" iz 1996. godine. Ime ovog kultnog albuma dolazi od godine rođenja dvojice članova, kao i godine kada je objavljen prvi Star Wars film, kome je posvećena i pesma "Darkside Lightside". Da se radi o pravim fanovima pomenute svemirske opere, govori i podatak da se album otvara zvukom Tie Fightera. Godine su proletele svemirskom brzinom, tako da smo pre nekoliko dana dočekali i njihovo osmo studijsko izdanje jednostavnog naziva "Islands".

Prvi video urađen je za singl "Annabel"

Na omotu novog izdanja nalazi se umetnički rad koji prikazuje jedno od ostrva Skelig, koja se nalaze blizu grada u kom je nastala grupa Eš. I, što je još važnije, naslovnica je još jedan gest ljubavi grupe prema franšizi "Zvezdanih ratova". Konkretno, različite scene iz epizode sedam: Buđenje Sile i epizode osam: Poslednji Džedaj snimljene su upravo na tim ostrvima. 

ash2 jpg

Onaj skroz desno jeste basista ali nije Igor Mihaljević. Rik, Tim i Mark.

Kao što sme već rekli, bend je zvanično formiran 1992. godine, a momci su navodno uzeli ime od prve reči koju im se najviše dopala iz rečnika. Pre toga, Vilerr i Hamilton svirali su Iron Maiden cover bendu Vietnam, koji je formiran davne 1989. Dakle dug i zanimljiv put su prešli ovi momci da bi stvorili unikatan zvuk koji je najviše ozbeležio nikad prežaljene devedesete. Istančan osećaj za melodjiu, himnične pesme i mladalački polet i danas se mogu osetiti na sceni.

Najava letnjih avantura: Singl "Buzzkill"

Sunčano vreme već je stiglo, tako da sada imate odgovarajući soundtrek. Ovih 12 kompozicija obojiće vaše dane poletom i veseljem. Horsko pevanje pojedinih pesma slobodno upotrebite na žurkama koje su vredne uzavrele atmosfere. Osetite dašak vremena kada je jedino bilo važno napraviti odličnu pesmu! 

U nastavku poslušajte pesmu "Confessions In the Pool"


Dušan Majkić

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo