...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Arcade Fire - Everything Now

30.07.2017.

Budućnost sada!

.

Jedan od najaktivnijih i najkvalitetnijih bendova današnjice, Arkejd Fajer (Arcade Fire), nastao je 2001. u kanadskom gradu Montrealu i to kao početni pojekat prijatelja sa fakulteta. Vin Batler (Win Butler) i Džoš Du (Josh Deu) nisu baš imali preciznu sliku onoga što bi mogli nazvati njihovom autentičnom muzikom sve do momenta kada se ovom dvojcu priključila ultra harizmatična i talentovana devojka haićanskog porekla pod imenom Režin Česenj (Regine Chassagne). 

af2 jpg

Na prvoj liniji vatre: Arkejd Fajer

Pravi obrisi punog sastava iskristalisali su se leta naredne godine kada se u prodaji pojavljuje i EP izdanje jednostavno nazvano po imenu benda. Neverovatan uspeh ovih pesama, omogućio je mladom sastavu da sklopi ugovor sa velikom nezavisnom izdavačkom kućom "Merge records" i to u rekordnom roku. Sada se čekalo na album prvenac.

Hit karijere, kompozicija "Wake Up"

"Funeral" se pojavio na jesen 2004. a njegov turobni naslov došao je posle nekoliko smrtnih slučajeva koji su, jedan za drugim, pogodili članove benda. Bilo kako bilo, ovo izdanje je opravdalo očekivanja fanova. Bendu je donelo instant slavu, svetsku turneju, a irske legende U2 povele su Arkejd Fajer kao predgrupu na turneji "Vertigo 2005-06". Ipak, jedna pesma se izdigla iznad svih i predstavila se kao nezavisna himna generacije koju je čak obradio i sam Dejvid Bovi! U pitanju je kompozicija "Wake Up" koja i danas ponosno stoji na pročelju kolone kreativne skupine iz Kanade.

Kanadska gotika. Video za pesmu "Black Mirror"

Drugi album "Neon Bible" pojavio se 2007. godine i još više je proširio paletu zvuka ka amerikana i rokenrol zaostavštini. Izdanje je donelo velike hitove poput "Black Mirror", "No Cars Go", "Keep the Car Running", "Intervetion"… Usledilo je logično osvajanje svih važnijih muzičkih nagrada, svetskih top lista, a stigla je i nova publika. Za neke fanove (uključujući i potpisnika ovih redova) Neonska Biblija je ostala neponovljiva relikvija, važna knjiga ostavljena narednim generacijama na visokoj polici najvažnijih muzičkih izdanja koja su obojila prošlu deceniju.  

af3 jpg

Zvučna knjiga za svakoga. Omot albuma "Neon Bible"

Ceo ovaj kreativni talas doživeo je svoju kulminaciju 2010. kada se u prodaji našao treći studijski album "Suburbs" sa kojim je, sada već veliki, kanadski bend posetio i Novi Sad. Exit festival 2011. će upravo ostati zapamćen po veličanstvenom koncertu i arkadnoj vatri koja je u potpunosti zapalila i oduševila prisutne. Tu je i kratki dokumentarni film Spajka Džonzija, kutnog reditelja muzičkih spotova, čiji su kadrovi osvetlili turobne i na momenat superiorne numere koje su opevavale sve one uzaludne dane provedene u američkim predgrađima. A onda su došle godine koje su prizvale neke drugačije muzičke promene. 

Deo nastupa na festivau Exit 2011.

Video za pesmu "The Suburbs"

Četvrtim albumom "Reflektor" iz 2013. momci i devojke iz sastava Arkejd Fajer zaplovili su art/rok/disko vodama. Na opštu radost muzičara, njihova nova formula je profunkcionisala na pravi način dok se zarazni ritam najviše istakao singlovima "We Exist", "Reflektor" i "Afterlife". 

Video za pesmu "Afterlife"

Usledile su i životne promene. Vin i Režin (sada već muž i žena) su se preselili na Haiti tako da je ceo kreativni impuls dobio novi izvor energije. Na samu priču koja je oblikavala zid Reflektora uticale su mnoge stvari iz beskonačne rupe subkulture, ponajviše portugalski film "Crni Orfej" iz 1959. i legendarni esej "Dva doba" danskog filozofa Sorena Kierkegarda, a cela ova disko/pop saga traje preko 80 minuta!

I, šta sada? Kako ponovo zarotirati ideje i oblikovati ih u pesme? Svi ovi odgovori stali su u novo poglavlje benda Arkejd Fajer koje se zove "Everything Now". 

Video za pesmu "Everything Now"

Album sadrži trinaest kompozicija a prvi, istoimeni, singl najavio je novu priču početkom juna ove godine. Usledila je prava rafalna video paljba sa kojom je osvojen internet. "Creature Comfort", "Electric Blue", "Signs of Life"… Ekipa sa O radija je shvatila šta sve donosi trenutak koji možemo zajedno proživeti i čuti. On nam, između ostalog, donosi sadašnjicu sazdanu od scenografije distorzije i sintisajzera. 

U nastavku pogledajte video za pesmu "Creature Comfort".

Dušan Majkić

Spisak pesama:

1.           Everything_Now (Continued)    

2.           Everything Now              

3.           Signs of Life

4.           Creature Comfort          

5.           Peter Pan

6.           Chemistry         

7.           Infinite Content              

8.           Infinite_Content            

9.           Electric Blue

10.         Good God Damn            

11.         Put Your Money on Me

12.         We Don't Deserve Love

13.         Everything Now (Continued)

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo