...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Muzika

Album nedelje: Angel Olsen - Phases

14.11.2017.

Dnevnik muzičkih uspavanki!

.

Angel Olsen je svoj poslednji album sažela u rečenicu "the complicated mess of being a woman." Dakle, ”My Woman” je naslednik izuzetnog “Burn Your Fire For No Witness”, već sada je kandidat za najužu listu najboljih albuma ove godine, iako je do danas predstavila samo tri numere.

angel2 jpg

Kreativno sazrevanje: Angel Olsen

“Intern” skoro da je bila interna, iako predivna šala, intro u novo ostvarenje obećavajuće  lepote i energije, zatim je kulminiralo interesovanje publike za (pokazalo se hit) “Shut Up Kiss Me” a ne samo da je ta pesma odlična već i video u kojem se tridesetogodišnja američka kantautorka ponovo  pojavljuje sa perikom. 

Spot za pesmu "Intern"

Nekih sedam dana prije objave albuma snimila je spot za osmominutnu numeru “Sister”, bez perike… U kojoj očito nije lako biti sestra. Niti žena. Poslušajte pažljivo i pogledajte video koji je delom snimljen u kalifornijskoj pustari Džošua Tri (Joshua Tree).

Spot za pesmu "Shut Up And Kiss Me"

Ova kreativna kantautorka dolazi iz Sent Luisa (američka država Mizuri) i rođena je 1987. Muzičku karijeru počela je sa folk žanrom, muzičku abecedu savladala je kao prateći vokal u bendu Vila Oldama (Boni Princ Bili)) izrazito precenjene alt-folk-kantri ikone. No, Olsen je bila na istom stupnju kreativnosti, tako da je, pre ili kasnije, i ona morala završiti u prvom planu.

 angel3 jpg

Omot albuma "Half Wy Home"

Razvoj njene samostalne karijere nije previše odudarao od standardnog obrasca: nekoliko EP-a, dva po malo čemu posebna albuma ('Strange Cacti' i 'Half Way Home'), pa vrlo dobro izdanje kojim se plasirala u prvu ligu, ploča 'Burn Your Fire No Witness' iz 2014. godine na kojoj je svirala nešto heterodoksniju varijantu folka i opravljala se od ljubavnog brodoloma.

Spot za pesmu "Sister"

Na njenom nasledniku, pomenutom prošlogodišnjem albumu ovogodišnjem 'My Woman', Olsen, koja tada ima 28 godina, zaljubljivanju daje poslednju šansu i ne svira folk, što je dobro i što je jasno već nakon prve stvari na albumu, dream-pop minijature 'Intern' napisane u refleksivno-filozofskom ključu. Album ima deset pesama i podeljen je na dve celine – prvom dominiraju razmerno brzi i kratki grandž/drim/pop komadi, dok je drugu (pasivniju) polovinu pesama Olsen razvukla na gotovo pola sata.

Spot za pesmu "Hi - Five"

Nova kompilacija "Phase", koja se pojavila pre nekoliko dana u najogoljenijem svetlu prikazuje ovu misterioznu muzičarku na nekom metaforičnom prelasku u stanje zrelijih godina i prigodnih tematika. Nije ni čudo jer se ovde radi o fino sklopljenoj gomili otpalih singlova, demo pesama i prikladnih obrada. Glas, gitara i po koji atmosferični šum čine ovaj album veoma intimnim dnevnikom njegovog stvaraoca gde se reči i tihe, ali ubojite poruke, mogu tumačiti na puno različitih nivoa. Obuhvaćen je period od pet godina rada, a Angel ističe kako u tim pesmam nije ništa htela da sakrije od javnosti. One su poput, sveže rane, otvorene, krhke i umirujuće. Neke kompozicije zvuče kao moderne, indi, uspavanke sa kojma nas ova autorka poziva na kolektivni trans.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Special"

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo