...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Web

Karlo Pastore: Biti deo RadioBattle-a je zabavan i čudan osećaj

03.03.2016.

Sa Karlom Pastoreom, voditeljem radija Rai Due i autorom emisije Radio Babylon upoznali smo vas prošle godine, kada smo se takmičili protiv njega u polufinalu prvog RadioBattle-a. Uzimajući u obzir da je vrlo poštovan voditelj u Italiji i da je njegova emisija zaista popularna, bio je težak zadatak pobediti ga. Ove godine se ponovo susrećemo sa njim u četvrtfinalu koje se dešava u nedelju, međutim, pre nego što ga tada čujete u programu, pročitajte kako se Karlo sprema za bitku, kao i kakvi su bili počeci njegovog rada na radiju.

.

Uoči naše prošle bitke, u osmini finala, pričali smo sa Filipom Solibelom, organizatorom celog projekta, o tome kakvi su njegovi dosadašnji utisci o RadioBattle-u. Međutim, kakvo je iskustvo do sada bilo za tebe kao za učesnika?

Zabavno je i čudno istovremeno. Nikada nisam doživljavao muziku kao vrstu takmičenja, ali istovremeno taj takmičarski deo ti daje određeni povod da pustiš određenu muziku. Dopada mi se što možeš da se prepustiš emocijama koje doživljavaš u tom momentu i da pustiš pesmu koja bi se uklopila u sve to. Sve u svemu – do sada mi je bilo zabavno i čudno, a nadam se i pobedi ove godine.

Da li si možda naučio nešto iz ovog projekta?

Zapravo, kada su mi prvi put predložili da učestvujem u RadioBattle-u uplašio sam se jer je strašno teško raditi na ovakvom projektu, uzimajući u obzir da dosta ljudi radi na njemu. Moraš se dobro povezati sa ljudima iz različitih država, pričati na stranom jeziku i ostati pribran, a sve mora da teče glatko. Biti deo tako nečeg velikog i dugotrajnog je sjajno, a dosta toga sam naučio od Filipa koji je u stanju da drži sve pod kontrolom. Inače, volimo da ga zovemo Kamikaza.

Filipo takođe voli da kaže da RadioBattle-om pokušava da sagradi mostove između država u Evropi, a sada već i sveta, uzimajući u obzir da se ove godine takmiči i Australija. Da li misliš da uspeva u tome i da li mi svi koji učestvujemo doprinosimo tome?

Da, Filipo to govori jer je to ta ideja koja nam svima služi kao pokretačka sila. Mi u toku tih sat vremena programa samo puštamo muziku i radimo posao koji inače radimo svaki dan, samo u različitim državama. Međutim, činjenica da nas dvoje sada pričamo znači da je Filipo u pravu. Povezani smo upravo zbog RadioBattle-a. Zato sam vrlo znatiželjan da vidim šta će biti sledeći korak za ovaj projekat, jer se ipak mi koji radimo na Rai Radio Due osećamo kao njegovi pioniri. Pretpostavljam da posle ovoga može biti samo još veći projekat i bolji radio program koji ne uključuje samo radio stanice iz Evrope, nego se zaista širi na ceo svet.

Šta možemo da očekujemo od tvog uključenja u nedeljnu bitku i šta ti možda očekuješ od nas kao suparnika?

Nikad ne planiram ništa. Nisam stavio ni jednu jedinu pesmu na plejlistu. Išao sam juče da trčim, bez ikakvog razloga. Želim da čujem šta ćete vi puštati, što će me inspirisati da kreiram moj izbor. To je zapravo ono što je za mene poenta u RadioBattle-u – biti inspirisan protivnikovim izborom, jer uvek razmišljam Okej, to što ste pustili je super, ali moj izbor je bolji.

Koja je tvoja priča sa radiom? Kako si postao radio voditelj?

Zapravo, ne znam nekad ni sam kako da se etiketiram, trenutno sam radio voditelj, ali zapravo se bavim muzikom kroz različite pristupe. Radim na Rai Due radiju od 2009. i u početku sam vodio noćni program, a pre toga sam radio na televiziji. Kada sam imao 15 godina, pokrenuo sam sajt rock.it koji je sada vrlo poznat u Italiji, ali u početku sam pisao članke o mladim, neafirmisanim bendovima i svirkama koje su se dešavale širom države, promovišući muziku koju sam smatrao kvalitetnom. Preselio sam se iz sela u kojem sam rođen u Milano da bih počeo ozbiljnije da se bavim time, ali i da bih ostvario konekcije sa ljudima iz sveta muzičke industrije. Igrom slučaja, prijatelj mi je spomenuo da MTV traži voditelja za emisiju o alternativnoj muzici i tada sam počeo da radim kao televizijski voditelj. Međutim, radio sam i na nekim mejnstrim emisijama, što nije bio moj cilj, tako da sam se posle tri godine na televiziji ipak okrenuo radiju i sada sam posvećen svojoj emisiji Radio Babylon koju vodim već šest godina.

Uzimajući u obzir tvoju bogatu karijeru, šta misliš, kakvo je stanje radija u današnje vreme? Da li mu internet odmaže ili pomaže?

Moja karijera je išla naopako. Počeo sam na internetu, prošao kroz televiziju i završio na radiju, koji je najstariji od ta tri medija. Međutim, ono što je specifično za radio i što se nikada neće izgubiti je njegova humanost i ono što je važno kod ovog posla je biti iskren sa svojim slušaocima. Takođe, radio je najbolje mesto za muziku, zato će uvek ostati relevantan. Pričanje o muzici je uvek bitno, a radio je dobar i za promovisanje mladih, još uvek neafirmisanih autora.

Za kraj, pošto u svojoj radio emisiji puštaš kvalitetnu novu muziku, preporuči nam nešto da slušamo ovih dana.

Novi album sastava Porches, Pool, je zaista jako dobar. Pretvaraćemo se da nisam slagao kada sam rekao da sam išao da trčim pre neki dan da bih se spremio za bitku i da sam slušao taj album dok sam trčao, pošto je mnogo dobar za trčanje. Pretpostavljam.

Protiv Karla se borimo u nedelju u novoj radio bici od osam do devet uveče. Glasanje se i ovog puta odvija preko Tvitera, naš hešteg je #radiobattleRS, a ukoliko možda budete želeli da glasate za Italiju, možete to uraditi tako što ćete tvitovati #radiobattleIT.

Sofija Balać

Možda te još zanima:

.

Radio Babylon: Neuništiva magija radija

Slušaoci O radija su se do sada već upoznali italijanskim radio voditeljem Karlom Pastoreom, imajući u vidu da smo se…

.

#RadioBattle: Italy is almost ready for Serbia

Carlo Pastore is italian radio presenter from radio Rai Due. He will be opponent to Sofija and Vule, O radio…

.

#radiobattleRS: Zagrevanje u sjajnoj atmosferi!

Tweetup u Beogradu! U petak uveče redakcija O radija bila je u kafeu "Zaokret", u kome smo zajedno sa zabavnim…

.

#radiobattleRS: Protiv rata i muzika za mir

Polufinalna Radio bitka koja je održana u nedelju 3. aprila bila je sasvim posebna za tri radio stanice koje su…

.

#RadiobattleRS: Serbia and Armenia united against conflicts

Semifinal Radio battle, which took place on Sunday March 3rd, was very special for three radio stations that participated in…

.

#radiobattleRS: Pred nama je prelomna radio bitka

O radio se uveliko priprema za još jednu radio bitku, ovoga puta polufinalnu, koja će biti održana u nedelju 3.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo