.
Trenutno
Gost O radija
 Novinari O radija
Lifestyle / Sport

BMX vozači ostavili publiku bez daha

23.08.2015.

Subota je u Osijek stigla zajedno sa kišom. Svi smo se uplašili da od najjačeg takmičarskog dana u skejt parku neće biti ništa. Ali dok su vozači otišli na kasni doručak i kafu, sunce je stiglo, a zagrevanje za najjači takmičarski dan uveliko počelo.

.

foto: Siniša Kežić

Dok su volonteri sušili stazu, publika je uživala u pošalicama koje je sa vozačima izvodio Catfish. On je čuveni američki BMX flatland vozač, a u Osijek je došao da vodi program poslednjeg takmičarskog dana. U pauzama je animirao vozače i nije im dozvoljavao da predahnu. Nadmetali su se u "foot down" disciplini – pobednik je onaj koji najduže zadrži noge na pedalama, a to bi bilo mnogo jednostavnije da ne guraju jedni druge u grupi.

catfish jpg

Zack "Catfish" Yankush

Takmičenje amatera počelo je malo pre 16 časova. Iako još nisu profesionalci (a nisu zato što nemaju dovoljno godina, a ne zato što nisu dovoljno dobri) publika je ostajala bez daha kada su počeli da izvode vratolomije na svojim biciklovima. Najbolji su bili vozači koji su u Hrvatsku stigli iz Litvanije. Oni su deo "Rave tima" i svi su se našli na postolju. Prvi je bio Ernests Zebolds, drugi Patriks Viksna, a treći Arturs Pilats. Ipak najveći aplauz i najviše osmeha izmamio je najmlađi takmičar koji ima samo 6 godina.

 trik jpg

Nakon amatera na stazu su izašli profesionalci. Za mesto u finalu nadmetalo se 38 vozača iz čitavog sveta. U parku se stvorila velika gužva. Tribine su bile pune. Masa se gurala uz ogradu parka, a oni najspretniji su svoje mesto našli na kamionu, pa čak i na dizalici.

kamion jpg

dizalica jpg

U finalu smo gledali dvadeset najboljih vozača. Među njima su Danijel Ders iz Venecuele – prošlogodišnji šampion ove staze, Australijanac Džek Fej, Nemac Danijel Juhac, Konstantin Andrejev iz Rusije, Majkl Beran iz Češke i najbolji hrvatski vozač, Varaždinac Marin Ranteš

daniel jpg

Danijel Ders

Ranteš je prošle godine na ovom takmičenju dobio Red Bull kacigu i postao profesionalni BMX rajder, a ove godine nije trebao da nastupi zbog povrede ramena. Ipak je odlučio da vozi pred domaćom publikom i na kraju završio na postolju. A za O radio je rekao da mu od trećeg mesta znači više to što je pobedio prošlogodišnjeg šampiona Danijela Dersa.

trik2 jpg

Drugi je bio Čeh Majkl Beran, a titulu Pannonian Challenge šampiona poneo je Rus Konstantin Andrejev.

Konstantin je rekao da mu se dopada park u Osijeku i da je publika fantastična. "Konkurencija je bila jaka, sve su to moji prijatelji, ali sam ipak bio bolji. Zadovoljan sam svojom vožnjom", dodao je Andrejev.

postolje jpg

Posle takmičarskog programa svoje umeće pokazali su i flatland vozači. A nakon toga publika se preselila na Music Stage gde su nastupali Die Hausers, Debeli Precjednik, Hladno pivo, DJ Omer, SLY i bmx vozač Džek Fej koji  je publici predstavio i svoju muziku.

flatland jpg

Neki iz Osijeka nose lepe uspomene, drugi trofeje, ali jedno je sigurno: svi se vraćaju sledeće godine na sedamnaesti Pannonian Challenge.

trofej jpg

Alma Kovčić

.
Novosađanin Nikola Lukičić jedan je od najpoznatijih MTB vozača u Srbiji, a pored toga idejni je tvorac i inicijator projekta…
.
Postoje posebne aplikacije za treniranje određenih sportova, ali ipak je najbolje kada su sve informacije o ličnom sportskom životu…
.
Ne može da donese hranu, ne može da špijunira komšinicu na trećem spratu, ne može još svašta što vrlo često ljudi pitaju,…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?