...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Sport

Zbog Pannoniana su deca ponovo na BMX-u

18.05.2017.

I ove godine, već osamnaesti put, u Osijeku će biti održano takmičenje ekstremnih sportova Pannonian Challenge. Od 7. do 11. juna uživaćemo u trikovima skejtera, roleraša i BMX biciklista u skejt parku pored Drave. O festivalu, ali i o tome kako je počeo da se bavi BMX-om i kako ga je to odvelo u sudijski svet razgovarali smo sa Igorom Vukadinovićem Pokijem – jednim od osječkih bemiksaša.

.

foto: Samir Kurtagić

Poki je možda i najpoznatiji osiječki BMX vozač. Ima 27 godina, preskače prepreke, putuje po svetu i sudi na takmičenjima. A O radiju je rekao kako je sve počelo.

"Kao klinac sam video ekipu kako prolazi kroz grad i video sam kako skaču, tad nismo imali baš neki ekstra skejt park. Čim sam video prvi put neke egzibicije na BMX-u odlučio sam da je to to, da moram probati tako nešto."

Kada je Poki počeo da vozi, Pannonian Challenge je već postojao u Osijeku. Festival je osnovala ekipa skejtera i bajkera koji su malo stariji od njega. Od grada su dobili prostor za prvi Skejt park i od kada postoji park postoji i Pannonian koji ove godine slavi osamnaesti rođendan. Poki ga poslednjih nekoliko godina promoviše. Tako je pre nekoliko godina biciklom preskakao tramvaj na glavnom trgu, prošle godine je skakao na pešačkom mostu, a ove godine su mu se pridružili i drugi vozači.

"Ove godine smo skakali na trgu i to je bila mala pozivnica, odnosno podsećanje građana da će Pannonian uskoro. Skakali smo na trgu preko koka kolinog mosta, odnosno makete deset metara širine i tri visine pa smo imali jedan lagani session kao samu najavu Panoniana. To je bilo 18. marta."

pokitabletop jpg

foto: Marin Lončar

Slična dešavanja ranijih godina bila su organizovana i većim gradovima u regionu. Ali ih ove godine neće biti jer je promenjen termin festivala, više nije u avgustu, već početkom juna. Takođe, Pannonian Challenge ove godine nije deo FISE turneje, ali to ne znači da neće biti podjednako vruće u Skejt parku.

"Ove godine smo imali problema sa Vladom. Što se naše vlade tiče to je raspad sistema. Oni su nam obećali neke novce koji su potrebni za FISE i na kraju eto nije došlo do toga. Postojao je rok do kad mi treba da potvrdimo da li ćemo učestvovati u FISU ili ne i eto došao je taj datum, mi još nismo bili 100% sigurni pa smo odlučili da ove godine bude sve bez FISE-a. Ali mogu reći da očekujem da će biti čak bolje nego prošle godine. Vreme je dobro, to je taman početak leta, još su tu studenti, biće jako dobri bendovi, jeftin ulaz, besplatan sportski deo programa. Mislim da će ove godine biti verovatno najbolji Pannonian do sad. Biće ponovo i skejta i rolera. U sredu je prvi dan i biće otvorena izložba fotografija u Kazamatu, u četvrtak su role u petak je skejt, u subotu BMX naravno i nedelja je dan odmaranja koji nam je svima potreban nakon tri dana feštanja."

Prošle godine Poki je postao međunarodni BMX sudija i sudio je čitavu FISE turneju koja je obuhvatala Francusku, Hrvatsku, SAD, Kanadu i Kinu

"Zapravo tome je kumovalo to što smo ušli u organizaciju sa njima, sa tom ekipom iz Francuske. Kada su došli u Hrvatsku na press konferenciju, upoznali smo se i počeli da sarađujemo. Njima je zapravo trebao jedan sudija koji nije iz Francuske ili Engleske, odakle je većina sudija, tako da su mene pitali da li sam zainteresovan. Naravno da sam potvrdio da jesam i da bih želeo da se oprobam u tome i u roku od dve nedelje od tog našeg razgovora, otišao sam u Francusku i sudio prvo takmičenje."

Pre toga Igor je sudio samo na Pannonianu i to samo kada zbog povrede nije mogao da se takmiči, tako da je FISE turneja bila njegov prvi ozbiljan posao međunarodnog sudije.

pokisudija jpg

foto: facebook

"Stvarno sam imao tremu jer je to ipak više od 500 vozača iz čitavog sveta, ali su stvarno svi bili zadovoljni mojim suđenjem i odradio sam to u najboljem mogućem redu i eto zvali su me i sad da opet idem ove godine."

FISE ove godine pored Francuske, Kanade i Kine stiže i u Mađarsku, pa ćemo ponovo u regionu moći da gledamo najbolje BMX vozače. A odlični sportisti stižu i u Osijek. Poki očekuje da će biti oko 200 takmičara na Pannonian Chalengeu koji će pokazati šta znaju na skejtu, rolerima i bmx biciklu. Tu je naravno i odličan muzički program, a samo neki od bendova koje ćemo  slušati su LET3, Bad Copy i S.A.R.S. Ali Poki nešto drugo izdvaja kao najpozitivniju stranu Pannonian Chalengea.

"Kad danas odem u skejt park i pogledam malo stvarno ima dosta klinaca. Onih između 12 i 15 godina ima sugurno 40, što je jako dobro za naš sport i za scenu i nadam se da će ih biti još više i da im to neće biti samo letnja faza. Momci su baš zagrizli i voze se skoro svaki dan i baš mi je drago zbog toga. Pošto je sad i BMX postao olimpijski sport bilo bi super da iz Osijeka nikne jedan mladi vozač ili tu negde sa naše strane, da imamo olimpijkog predstavnika."

Možda baš ove godine na festivalu neki mladi vozač dobije svoju šansu i pridruži se profesionalnom timu.

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Elektronska koža koja rekreira osećaj dodira

Naučnici iz Singapura su napravili elektronsku kožu koja može da se koristi na robotima i pirotetičkim pomagalima. Njena specifičnost je…

.

Viber nudi nove opcije

Viber će od sada omogućiti svojim korisnicima da automatski filtriraju poruke i odlučuju ko ih može dodavati u grupe, pored…

.

Tviter ograničava broj odgovora na tvitove

Tviter od sada ima mogućnost ograničenja broja ljudi koji mogu da odgovore na tvitove.

.

Postani čuvar prašume

Ako ste veliki ljubitelj prirode, jedna od želja u bucket listi vam je da posetite prašume, onda je sajt Save…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo