...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Lifestyle / Kuhinja

Zdravo jelo za studentski budžet

09.05.2016.

Ponekad vam sigurno dosadi hrana u menzi i imate osećaj da grašak, pasulj, boranija, pa i pire i ona neslana supa imaju potpuno isti ukus. Više vam ni divni pohovani kačkavaj nije toliko lep, jer ne pamtite kada ste ga poslednji put zatekli tokom večere. Kupovina gotovih jela ili ručak u restoranu i nisu baš prihvaljivi vašem budžetu, a da kuvate ne znate. 

.

Zato su studenti gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta imali veoma kreativne predloge za pripremu jela.

"Preporučila bih vam pileći batak rolovan u slanini, sa musom od pečuraka i pečenom paprikom, a kao prilog bareno povrće sotirano na puteru", bio je jedan od predloga. "Lagana zelena salata sa šeri paradajzom i maslinovim uljem", bio je drugi predlog, a nezaobilazni desert mus od čokolade.

Ipak, njihovi predlozi prihvatljivi su za prazničnu trpezu, ali praznici su prošli i novčanici se ispraznili. U sred proleća, vreme je za zdravlje, a od sataraša nema šarenijeg jela. Mi preporučujemo onaj s belim mesom, ali može i bez njega.

Iskusni kažu da je od sastojaka potrebno oko 200 grama šargarepe, 300 grama paradajza, tri paprike srednje veličine, 200 grama crnog luka i dva parčeta belog mesa.

sataras2 png

Prvo sve iseckajte na kockice. Potom propržite luk na ulju oko tri, četiri minuta na najvišoj temperaturi i dodajte belo meso, šargarepu i trunčicu vode ako treba, čisto da ne zagori. Neka se sve izdinsta dok meso ne pobeli.

Onda je red na ostale sastojke. Neka se sve zajedno krčka oko 20 minuta, na nižoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Naravno, ne zaboravite da sataraš posolite i pobiberite po ukusu, a ako imate pavlake, ili još bolje domaćeg belog sira uz to, jelo će biti pun pogodak.

Prijatno!

R. L.

Možda te još zanima:

.

Proleće na tanjiru

Ako ne možete da izađete napolje i uživate u proleću u meri u kojoj biste hteli, to ne znači da…

.

Pileća džigerica sa pireom

Na meniju nam je pileća džigerica sa pireom.

.

Nešto drugačiji burito

Šta je ono što priziva osmeh na lice i tera sive oblake? Svakako, hrana. Spremili smo jednu srolanu poslasticu. Burito…

.

Brzinske nudle sa povrćem

Ispitni je rok i hladno je i kraj je radne sedmice. Zato danas jedan brz, jednostavan i veoma ukusan ručak.

.

Piletina sa čeri paradajzom

Verovatno ste primetili da se svakodnevno trudimo da vam predložimo klopu koja se lako priprema. Svesni smo da se ovo…

.

Zapečeno meso i karfiol

Verujemo da vam je danas posebno teško da ustanete i napravite nešto za klopu. I najmanje što vam je u…

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo