Lifestyle / Kuhinja
Zdravo jelo za studentski budžet
Ponekad vam sigurno dosadi hrana u menzi i imate osećaj da grašak, pasulj, boranija, pa i pire i ona neslana supa imaju potpuno isti ukus. Više vam ni divni pohovani kačkavaj nije toliko lep, jer ne pamtite kada ste ga poslednji put zatekli tokom večere. Kupovina gotovih jela ili ručak u restoranu i nisu baš prihvaljivi vašem budžetu, a da kuvate ne znate.
Zato su studenti gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta imali veoma kreativne predloge za pripremu jela.
"Preporučila bih vam pileći batak rolovan u slanini, sa musom od pečuraka i pečenom paprikom, a kao prilog bareno povrće sotirano na puteru", bio je jedan od predloga. "Lagana zelena salata sa šeri paradajzom i maslinovim uljem", bio je drugi predlog, a nezaobilazni desert mus od čokolade.
Ipak, njihovi predlozi prihvatljivi su za prazničnu trpezu, ali praznici su prošli i novčanici se ispraznili. U sred proleća, vreme je za zdravlje, a od sataraša nema šarenijeg jela. Mi preporučujemo onaj s belim mesom, ali može i bez njega.
Iskusni kažu da je od sastojaka potrebno oko 200 grama šargarepe, 300 grama paradajza, tri paprike srednje veličine, 200 grama crnog luka i dva parčeta belog mesa.
Prvo sve iseckajte na kockice. Potom propržite luk na ulju oko tri, četiri minuta na najvišoj temperaturi i dodajte belo meso, šargarepu i trunčicu vode ako treba, čisto da ne zagori. Neka se sve izdinsta dok meso ne pobeli.
Onda je red na ostale sastojke. Neka se sve zajedno krčka oko 20 minuta, na nižoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Naravno, ne zaboravite da sataraš posolite i pobiberite po ukusu, a ako imate pavlake, ili još bolje domaćeg belog sira uz to, jelo će biti pun pogodak.
Prijatno!
R. L.