...
TRENUTNO11:00 - 12:00Pop up

Kultura / Galerija

Duh 20. veka u Galeriji Matice srpske

06.02.2018.

Galerija Matice srpske je u 2018. godinu, u kojoj proslavlja 170 godina svog postojanja, ušla bogatija za još jednu stalnu postavku. Reč je o postavci srpske moderne umetnosti, pod nazivom "Modernizmi - kontinuiteti i sučeljavanja".

.

Autorka ove izložbe je profesorka istorije umetnosti na Filozofskom fakutetu u Beogradu Lidija Merenik. Stručna saradnica na ovoj izložbi, Ksenija Plećaš, kaže za "Pokretač" da je profesorka svojom autorskom postavkom donela jedno novo i drugačije tumačenje moderne umetnosti uopšte.

"Ona želi da ukaže na to da razvoj moderne umetnosti i njene teorijske misli nije išao tako kontinuirano, evolutivno na način na koji smo navikli da to interpretiramo. Već da je u pitanju proces koji je u stalnom sučeljavanju, koji je uspeo da koegzistira pod krovnim naslovom 'Modernizam' ali koji su ipak, kada se pogleda izbliza često suprotni jedni drugima", kaže Ksenija Plećaš.

U centru prostorije, u kojoj se nalazi izložba, su velelepna i živopisna platna našeg najvećeg moderniste Save Šumanovića, a tu se još nalaze i dela Bogdana Šuputa, Petra Lubarde, Paje Jovanovića i drugih.

Profesroka Merenik se godinu dana bavila kolekcijom galerije, a kako navodi Ksenija Plećaš posebno im je drago što je pronašla način da u punijem svetlu prikaže neka imena moderne umetnosti poput Mladena Josića, Ivana Tabakovića i drugih koji čini se nisu bili istaknuti u dosadašnjim istoriografskim pregledima.

modernizam

Ksenija Plećaš navodi da se za izložbu interesuju i mlađe generacije, a naročito srednjoškolci.

"Sada u vođenjima kroz izložbu možemo da im pokažemo koliko je naša savremena kultura zaista iznikla iz te vizuelne kulture koja se uobličila u 20. veku", dodala je Ksenija Plećaš.

Sigurni smo da ćete uživati u ovoj izložbi koja donosi više od pedeset umetničkih dela naših modernista, zato posetite Trg galerija i osetite duh 20. veka.

Prilog o ovoj temi možete preslušati na podkastu Oradija, u emisiji "Pokretač" koju pripremaju studenti Novosadskog univerziteta.

Tekst i fotografije: Filip Ilić i Milica Bikicki

Možda te još zanima:

.

Razmišljaj o umetnosti na drugačiji način

Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku srpske umetnosti.…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

.

Dva meseca koncerata, predavanja i filmova

Manifestacija "Leto na Trgu galerija" biće otvorena u subotu 22. juna u 21 čas u zajedničkom vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog…

.

Srednjoškolci kao autori i kustosi

Povodom titule Omladinske prestonice Evrope, Galerija Matice srpske odlučila je da novosadskim srednjoškolcima pruži priliku da sami kreiraju izložbu od…

.

Radionice za žene u IT sektoru

Konferencijia "Biznisnova - Women in It" je događaj na kome možete da čujete mnoge inspirativne priče i korisne savete od…

.

Ko je žena po meri društva?

Svakog vikenda, do prve polovine januara, u okviru izložbe "Percepcija. Žena po meri društva", Galerija Matice srpske organizuje različita predavanja…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Pop up
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo