...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Kultura

Kako mladi vide Novi Sad?

03.07.2019.

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini jedinstvenim na mapi Evrope.

.

Tri ustanove kulture – Galerija Matice srpske, Pozorište mladih i Arhiv Vojvodine – zajedno sa grupom učenika iz novosadskih srednjih škola realizovale su projekat KULtura kroz Novi Sad, sa idejom da se mladi aktivnije uključe u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada.

U projektu je učestvovalo više od 500 srednjoškolaca iz Novog Sada i okoline, koji su se na kreativnim radionicama "Ulice i lica mog grada" upoznavali sa istorijom i kulturom Novog Sada. Njih sedamnaest učestvovalo je u završnom delu projekta – izradi vodiča za mlade.

Anastasija Lalović, učenica trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković", kaže da se priključila radionicama jer joj se dopala ideja da mladi pričaju i kreiraju nešto o Novom Sadu.

"Sve je počelo kada nas je profesorka istorije poslala na uvodnu radionicu na kojoj je trebalo da stvorimo svoju sliku Novog Sada pomoću lego kockica. Tada su nas i upoznali sa projektom i podelili nam prijave za program radionica", objašnjava ona.

Projekat je trajao od septembra do juna i obuhvatio je više faza.

radionica jpgGalerija Matice srpske

"Prvo smo imali radionice u Galeriji Matice srpske, potom u Arhivu, gde smo se upoznali sa njihovim radom, a na kraju smo imali radionice u Pozorištu mladih, gde smo pripremali performans kojim smo predstavili naš vodič. Svi smo se zbližili na radionicama, 'ušuškali' smo se u to društvo i bili smo svoji. Uz radionice za performans smo gradili i samopouzdanje", kaže Anastasija.

Njena koleginica u projektu, učenica drugog razreda Gimnazije "Svetozar Marković", Lenka Stević kaže da su kroz razgovor o mestima koja im se sviđaju u Novom Sadu odlučivali koja mesta će predstaviti vršnjacima.

"Podelili smo se u timove prema zaduženjima za pravljenje vodiča i opisivanje tih mesta. Koliko god misliš da znaš o svom gradu, uvek saznaš nešto novo. Kada smo završili vodič, počele su pripreme za performans, koje su bile najzanimljivije, jer su obuhvatile dramski aspekt svega što smo do tada uradili. Pozorišni pedagog Ibro Sakić pokazivao nam je razne vežbe i igrice uz koje smo se opuštali i učili o performansu", objašnjava Lenka.

Kako kaže, za nju je Novi Sad poseban po tome što ima mnogo aktivnosti u kojima svako može da pronađe nešto za sebe.

"Neke od tih aktivnosti su veoma ispraćene u javnosti i svi možemo da saznamo za njih, a neke su malo skrivene, pa morate da tragate za onim što vam se sviđa. Mislim da je Novi Sad lep zato što nije užurban kao neki drugi gradovi, nego je sve vrlo lagano i opušteno i uvek imate osećaj da ćete stići sve na vreme, a imate i sve što vam je potrebno na dohvat ruke", kaže Lenka.

radionicaaaa jpgArhiv Vojvodine

Anastasija dodaje da je Novi Sad veoma bezbedan grad za mlade i da svi mogu da pronađu mesto u njemu u kom se osećaju dobro.

"Moje omiljeno mesto je tvrđava, jer stvara neki drugačiji utisak, kao da smo izmešteni iz vremena i da vreme tu stoji. Mislim da svako može da pronađe nešto što voli u Novom Sadu, jer je grad mladih i nudi nam mnogo sadržaja", zaključuje ona.

Kaže da je projekat bio mnogo ozbiljniji nego što su očekivali na početku i da je zahtevao dosta rada i ulaganja.

"To uopšte nije loše, naprotiv, mnogo je bolje što je bilo tako. Stekli smo mnogo iskustva. Nekoliko drugarica koje su krenule sa mnom na radionice su u međuvremenu odustale, a kada su videle šta smo sve uradili do kraja projekta, bilo im je žao što nisu ostale. Svima se dopao vodič, jer pokriva i mesta na koja možemo da izađemo, zanimljive lokacije, mesta gde možemo nešto dobro da pojedemo", objašnjava Anastasija.

Kustoskinja Galerije Matice srpske i jedna od koordinatorki projekta, Stanislava Jovanović, kaže da su tekstovi koje su mladi napisali o različitim lokacijama jasni i dopadljivi i da su istorijske činjenice ispričane u duhu jezika kojim govore mladi.

rdnc jpgPozorište mladih

"Mislim da su tekstovi veoma zanimljivi za čitanje, ne samo njihovoj generaciji, već i mnogim drugim. Mi koji smo vodili projekat smo jako zadovoljni onim što smo postigli, a rezultat ne bi bio tako dobar da srednjoškolci nisu bili spremni da se uključe i posvete svoje vreme i u trenucima kada im je bilo zaista naporno u školi. Takođe, njihovi profesori su nam bili velika podrška, jer su shvatili koliko je za mlade važna kultura u našem gradu", ističe Stanislava.

Ona dodaje da je važnost projekta i u tome što su se institucije otvorile i prema srednjim stručnim školama, čiji učenici ranije nisu učestvovali u sličnim aktivnostima.

"Učenici gimnazija su stalni posetioci muzeja, pozorišta i drugih kulturnih ustanova. Međutim, u ovom projektu učestvovali su mladi iz raznih novosadskih škola, poput Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", Saobraćajne škole "Pinki", Srednje ekonomske škole "Svetozar Miletić" i drugih. Imali smo raznovrsnu grupu u kojoj su se svi mladi lepo slagali i naučili nešto o kulturi grada", objašnjava Stanislava.

Srednjoškolci su u saradnji sa Jaserštajnom uradili i promotivni video u kom su objasnili šta ovogodišnju Omladinsku prestonicu Evrope čini posebnom.

Vodič za mlade možete pronaći u svim kulturnim institucijama u gradu, u Turističkoj organizaciji Novog Sada i u prostorijama OPENS-a.

Fotografije: Galerija Matice srpske; Biljana Popović

J.G.

Možda te još zanima:

.

Kreativno druženje kroz radionice i muziku

Ekipa srednjoškolaca iz muzičke škole "Isidor Bajić" odlučila je da u svojoj školi organizuje druženje sa vršnjacima iz drugih gradova,…

.

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet u Novom Sadu u subotu, 16. marta organizuje prolećni Dan otvorenih vrata. Učenici srednjih škola mogu da se…

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

.

Hakaton za srednjoškolce

Udruženje studenata informatike FONIS šesti put organizuje programersko takmičenje, Hakaton za srednjoškolce, 9. i 10. decembra 2023. godine. Takmičenje je…

.

Mentorski program za buduće IT stručnjake

Inicijativa Digitalna Srbija organizuje mentorski program za učenike završnih godina srednjih škola. Karijera 4.0 je mentorski program koji povezuje srednjoškolce sa…

.

Prijavi se na STE(A)M izazov

UNDP, Ministarstvo prosvete i Fondacija petlja pozivaju srednjoškolce da se prijave na STE(A)M izazov. Cilj ovog izazova je da podrži…

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo