...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Galerija

Ko je žena po meri društva?

29.10.2018.

Svakog vikenda, do prve polovine januara, u okviru izložbe "Percepcija. Žena po meri društva", Galerija Matice srpske organizuje različita predavanja i ture kroz izložbu, sa akcentom na različitost posmatranja života značajnih srpskih i britanskih umetnica.

.

Prošlog vikenda posetioci su uživali u predavanju profesorke Jasmine Ćubrilo o slikarki Zori Petrović. Ovo je jedno od niza predavanja koji, kako kaže kustoskinja Jelena Ognjanović, privlači publiku u Galeriju.

"Izložba je nastala kao saradnja između British Council Serbia i Galerije Matice Srpske, u ideji da se spoje dve kolekcije koje na prvi pogled izgledaju nespojivo, pre svega vremenski ali i geografski. U pitanju su dela savremenih britanskih umetnica koje smo povezali sa umetničkim nasleđem Galerije, a to je pretežno umetnost 18. i 19. i prve polovine 20. veka kroz temu žene i odnosu prema društvu i obrnuto", objasnila nam je kustoskinja.

gms4 jpg

Sam naslov izložbe intrigira i poziva na želju za odgovorom, jer ko još zna šta je po meri društva, u bilo kojoj oblasti života. Kustoskinja Jelena Ognjanović kaže da se ova izložba, pored toga što pokušava da dậ odgovor na ovo pitanje, konkretno bavi i predstavljanjem načina umetnica i umetnika kako su oni prikazivali pomenuti problem.

"Ova izložba postavlja pitanje ko je to žena po meri društva i kako se kroz umetnost mogu sagledati odnosi prema ženi i na koji način umetnice, a i umetnici, govore o ovom problemu. Odnosno, da li je percepcija i prezentacija žene zapravo nešto što je vanvremenska kategorija. Gledamo umetnost 19. veka ili savremenu britansku umetnost i zaključujemo da postoje zajednički imenitelji ili problemi koje možemo iščitavati iz jednog i iz drugog. Mislim da ova izložba daje jedan savremen kontekst i pitanje društvene uloge žena, ona je zanimljiva za posmatranje ne samo iz umetničkog aspekta, već i iz sociološkog", kaže Jelena Ognjanović.

gms2 jpg

Živimo u društvu u kojem je povećana svest o rodnoj ravnopravnosti i zbog toga je bitno biti upoznat sa diskriminacijom koja je postojala u prethodnim vekovima. Kako kaže kustoskinja, ono što je jedan od ciljeva postavke je da privuku što više mladih i za sada se čini da to uspevaju.

"Primetili smo povećan broj mladih i to nam je izuzetno drago, jer je to bio jedan od ciljeva ove izložbe, da umetnost koju više doživljavamo tradicionalno kakva je umetnost koja se čuva u Galeriji, sada postavljamo jedan savremeni kontekst. To je svakako privuklo nove ljude i mladu publiku i jako nam je drago da su mladi prepoznali kao interesantnu temu i njima blisku temu i da se naš cilj polako ostvaruje", navodi Jelena.

Jedna od umetnica koja je za života bila prepoznata i podržana kroz svoj rad je Zora Petrović, čija se dva autoportreta i nalaze u okviru izložbe. Profesorka Jasmina Ćubrilo prošle subote je posetiocama približila njen rad i život. Ono što posebno naglašava je da se kroz autoportrete iskazuje identitet. 

"Ona je kao slikarka posvećeno radila skoro četiri decenije, bavila se slikarstvom koje po svom obimu i značaju pripada i srpskom i jugoslovenskom slikarstvu. Postoji podatak da je ona htela tridesetih godina da organizuje izložbu u Parizu. Zbog toga je bila u kontaktu sa Ivanom Meštrovićem i sa Tartaljom, oni su se trudili skoro pola godine da joj obezbede prostor, zbog toga kažem da je jugoslovenska slikarka. Njena istraživanja u formalnom smislu su se kretala u okvirima ekspresionizma, ali ono što je posebno važno je da se radi o umetnici koja je u muškom poslu i svetu jedna od retkih koja je uspela da se etablira i da kvalitetom svog rada za života bude priznata i prepoznata", objasnila nam je profesorka Ćubrilo.

gms5 jpg

Autoportret Zore Petrović

Zora Petrović bila je četvrta žena koja je uvrštena u članice Srpske akademije nauke i umetnosti, posle Katarine Ivanović, Desanke Maksimović i Isidore Sekulić. Zahvaljujući ovakvim izložbama, dobija se prilika da se dosta nauči ne samo o tome ko su velike žene naše istorije, već i o svim propratnim situacijama i tegobama iz doba njihovog stvaralaštva. 

Ono što je ciljano organizovano za mlađu umetničku scenu je konkurs, u okviru kojeg se očekuje da prijavljeni studenti, prvenstvo imaju oni sa Akademije i dizajna, osmisle dizajn prema naslovu izložbe. Iako je prvenstveno namenjen studentima Akademije i dizajna, Galerija Matice srpske otvorena je i za druge koje žele da učestvuju. Proglašenje dobitnika nagrade biće održano desetog decembra a u sklopu ovog događaja štampaće se i majice sa pobedničkim dizajnom.

Ostatak programa možete potražiti na ovom linku.

Prilog o izložbi preslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Nada je u fotografiji

Udruženje Via Panonija organizuje izložbu i radionicu pod nazivom "Nada je u fotografiji" autorke Marije Erdelji. Događaj je posvećen ososbama…

.

Izložba Kaleidoskop u Američkom kutku

U Američkom kutku 11. decembra u 17 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Kaleidoskop" koji organizuje Helsinški odbor za ljudska…

.

"Gomila" umetnika na jednom mestu

Gotovo svakodnevno se dešava da se nekoliko muzičara udruži u razne sastave ili grupe, stvarajući zajedničku muziku i nastupe. Za…

.

Predstavljanje ličnih priča migranata kao put ka rušenju predrasuda

U Kulturnoj stanici Barka u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba GAME, koja prikazuje likovne radove izbeglica sa Bliskog Istoka…

.

Zbog umetnosti postaješ bolji i plemenitiji čovek

Igor Stević je multimedijalni umetnik rodom iz Prištine. Primaran posao mu je video montaža, a pored toga bavi se snimanjem,…

.

Pokreću me ljudi i interakcija s njima

Samostalne izložbe mladih umetnika nisu tako česte. Upravo je zato zanimljiva inicijativa SKC-a Novi Sad i Akademije umetnosti u Novom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo