.
Trenutno
Pre podne na O radiju
 Oradio ekipa
Kultura / Galerija

Ko je žena po meri društva?

29.10.2018.

Svakog vikenda, do prve polovine januara, u okviru izložbe "Percepcija. Žena po meri društva", Galerija Matice srpske organizuje različita predavanja i ture kroz izložbu, sa akcentom na različitost posmatranja života značajnih srpskih i britanskih umetnica.

.

Prošlog vikenda posetioci su uživali u predavanju profesorke Jasmine Ćubrilo o slikarki Zori Petrović. Ovo je jedno od niza predavanja koji, kako kaže kustoskinja Jelena Ognjanović, privlači publiku u Galeriju.

"Izložba je nastala kao saradnja između British Council Serbia i Galerije Matice Srpske, u ideji da se spoje dve kolekcije koje na prvi pogled izgledaju nespojivo, pre svega vremenski ali i geografski. U pitanju su dela savremenih britanskih umetnica koje smo povezali sa umetničkim nasleđem Galerije, a to je pretežno umetnost 18. i 19. i prve polovine 20. veka kroz temu žene i odnosu prema društvu i obrnuto", objasnila nam je kustoskinja.

gms4 jpg

Sam naslov izložbe intrigira i poziva na želju za odgovorom, jer ko još zna šta je po meri društva, u bilo kojoj oblasti života. Kustoskinja Jelena Ognjanović kaže da se ova izložba, pored toga što pokušava da dậ odgovor na ovo pitanje, konkretno bavi i predstavljanjem načina umetnica i umetnika kako su oni prikazivali pomenuti problem.

"Ova izložba postavlja pitanje ko je to žena po meri društva i kako se kroz umetnost mogu sagledati odnosi prema ženi i na koji način umetnice, a i umetnici, govore o ovom problemu. Odnosno, da li je percepcija i prezentacija žene zapravo nešto što je vanvremenska kategorija. Gledamo umetnost 19. veka ili savremenu britansku umetnost i zaključujemo da postoje zajednički imenitelji ili problemi koje možemo iščitavati iz jednog i iz drugog. Mislim da ova izložba daje jedan savremen kontekst i pitanje društvene uloge žena, ona je zanimljiva za posmatranje ne samo iz umetničkog aspekta, već i iz sociološkog", kaže Jelena Ognjanović.

gms2 jpg

Živimo u društvu u kojem je povećana svest o rodnoj ravnopravnosti i zbog toga je bitno biti upoznat sa diskriminacijom koja je postojala u prethodnim vekovima. Kako kaže kustoskinja, ono što je jedan od ciljeva postavke je da privuku što više mladih i za sada se čini da to uspevaju.

"Primetili smo povećan broj mladih i to nam je izuzetno drago, jer je to bio jedan od ciljeva ove izložbe, da umetnost koju više doživljavamo tradicionalno kakva je umetnost koja se čuva u Galeriji, sada postavljamo jedan savremeni kontekst. To je svakako privuklo nove ljude i mladu publiku i jako nam je drago da su mladi prepoznali kao interesantnu temu i njima blisku temu i da se naš cilj polako ostvaruje", navodi Jelena.

Jedna od umetnica koja je za života bila prepoznata i podržana kroz svoj rad je Zora Petrović, čija se dva autoportreta i nalaze u okviru izložbe. Profesorka Jasmina Ćubrilo prošle subote je posetiocama približila njen rad i život. Ono što posebno naglašava je da se kroz autoportrete iskazuje identitet. 

"Ona je kao slikarka posvećeno radila skoro četiri decenije, bavila se slikarstvom koje po svom obimu i značaju pripada i srpskom i jugoslovenskom slikarstvu. Postoji podatak da je ona htela tridesetih godina da organizuje izložbu u Parizu. Zbog toga je bila u kontaktu sa Ivanom Meštrovićem i sa Tartaljom, oni su se trudili skoro pola godine da joj obezbede prostor, zbog toga kažem da je jugoslovenska slikarka. Njena istraživanja u formalnom smislu su se kretala u okvirima ekspresionizma, ali ono što je posebno važno je da se radi o umetnici koja je u muškom poslu i svetu jedna od retkih koja je uspela da se etablira i da kvalitetom svog rada za života bude priznata i prepoznata", objasnila nam je profesorka Ćubrilo.

gms5 jpg

Autoportret Zore Petrović

Zora Petrović bila je četvrta žena koja je uvrštena u članice Srpske akademije nauke i umetnosti, posle Katarine Ivanović, Desanke Maksimović i Isidore Sekulić. Zahvaljujući ovakvim izložbama, dobija se prilika da se dosta nauči ne samo o tome ko su velike žene naše istorije, već i o svim propratnim situacijama i tegobama iz doba njihovog stvaralaštva. 

Ono što je ciljano organizovano za mlađu umetničku scenu je konkurs, u okviru kojeg se očekuje da prijavljeni studenti, prvenstvo imaju oni sa Akademije i dizajna, osmisle dizajn prema naslovu izložbe. Iako je prvenstveno namenjen studentima Akademije i dizajna, Galerija Matice srpske otvorena je i za druge koje žele da učestvuju. Proglašenje dobitnika nagrade biće održano desetog decembra a u sklopu ovog događaja štampaće se i majice sa pobedničkim dizajnom.

Ostatak programa možete potražiti na ovom linku.

Prilog o izložbi preslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 

Svetlana Paramentić

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?