.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Galerija

Razmišljaj o umetnosti na drugačiji način

16.07.2019.

Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku srpske umetnosti. U skladu sa savremenim muzeološkim trendovima, kao i namerom da se posetiocima ponudi nova interpretacija i drugačije čitanje stalne postavke, u Galeriji će se održavati tematska vođenja subotom i nedeljom u 13 i 17 sati.

.

Tokom narednih meseci u Galeriji Matice srpske kustosi će kroz umetnička dela predstaviti različite teme, društvene i umetničke fenomene, ali i zanimljive, malo poznate priče iz istorije umetnosti. Publika će moći da čuje deset tematskih vođenja. Kako nam je objasnila kustoskinja Jelena Ognjanović na ovu vrstu događaja odlučili su se kako bi podstakli posetioce da na drugačiji način razmišljaju o umetničkim delima.

"Ideja nam je bila da pokušamo iz različitih uglova da dočaramo ono što je naša stalna postavka, remek dela srpske umetnosti koja su izložena na prvom i drugom spratu u Galeriji. Iz tog razloga smo pokrenuli ova tematska vođenja svake subote i nedelje, da bi svi posetioci imali priliku da dođu, pogledaju i čuju tematska vođenja", rekla je Jelena Ognjanović.

gms2 jpg

Stalna postavka Galerije Matice srpske predstavljena na nov način donosi različite aspekte viđenja izloženih umetničkih dela. Na primer, tura pod nazivom "Od balske dvorane do kafane" prikazaće istoriju zabave i slobodnog vremena kroz umetnost, dok će "Selfi nekad i sad" govoriti o autoportertu kao važnom segmentu svakog umetnika. Kustoskinja Jelena Ognjanović objasnila nam je koje ćemo još ture moći da posetimo u naredna dva meseca.  

"Dali smo šaljive nazive turama, u nadi da ćemo na taj način dodatno privući publiku. 'Ljubav kao inspiracija' je tura na kojoj ćemo govoriti o tome kakve ljubavne priče su ispričane na umetničkim delima. 'Mode i demode' govori o načinu oblačenja od 18. veka do danas. Ideja 'Razotkrivanja' je bila da pričamo o aktu, s obzirom na to da se pojavio tek krajem 19. veka, na koji način su naši umetnici razokrili tela, prvenstveno žena. 'Čitanje između redova' je priča o skrivenoj simbolici u umetničkim delima. 'Ma šta kažeš' je tura koja će upoznati publiku sa malo poznatim pričama o umetničkim delima. 'Lepotica i junaci' je priča o fenomenima, o ženskosti i muškosti prikazanim na umetničkim delima", kaže Jelena.

Ture su krenule početkom jula i trajaće tokom naredna dva meseca. Čitavog leta, kustosi će vikendom voditi pomenute ture, a ulaznica iznosi 100 dinara. Više informacija o turama i satnici možete potražiti na Fejsbuk stranici Galerije Matice srpske.

S.P.

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Kulturni centar Novog Sada raspisao je konkurs za učešće na šestom festivalu NOAfest 2019. Tema ovogodišnjeg festivala je "Mlada…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?