...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

VOICE: Tražimo mlade novinare!

14.02.2015.

   Svi zainteresovani mladi novinari mogu da se priključe VOICE centru sa inicijativama i mogućim temama, a više informacija mogu pronaći na sajtu www.voice.org.rs.

.

   Vojvođanski istraživačko-analitički centar – VOICE nastao je u okviru Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu, sa idejom da popuni relativno veliku prazninu koja trenutno u Srbiji postoji u oblasti istraživačkog novinarstva. Po uzoru na druge istraživačke centre ove vrste VOICE je, između ostalog, zamišljen i kao platforma koja pre svega cilja na mlade novinare kojima treba praksa, prilika i pomoć starijih kolega da se upuste u ozbiljna istraživanja.

   Urednik VOICE centra Dinko Gruhonjić objasnio je da je naziv centra neka vrsta provokacije, jer je ona zapravo engleski akronim za srpski naziv, koji aludira na reč “glas” - glas kojim bi VIOCE u budućnosti trebalo da menja društvene tokove i staje na kraj anomalijama u našoj okolini.

   “Prvi put u Vojvodini imamo nešto što se etablira kao centar za istraživačko novinarstvo. Cilj nam je da se bavimo pre svega lokalnim temama na području Vojvodine, ali se nećemo ograničavati. Cilj nam je takođe da u radu VOICE centra učestvuje što više mladih novinara, čak i studenata”, objasnio je Dinko.

   On je pozvao sve zainteresovane da se priključe VOICE centru, a više informacija mogu pronaći na sajtu ove nove organizacije. “Tu su već i prvi tekstovi koje smo objavili, a zainteresovani nas mogu preko njega i kontaktirati, bilo sa temama, inicijativama ili predlozima za saradnju”, dodao je Gruhonjić.

   Studentkinja Aleksandra Živković, jedna od mladih novinarki koja još studira na Odseku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odlučila je da se pridruži ovom projektu, jer je upravo o ovome sanjala kada je odlučila da upiše ovaj fakultet.

   “Sada sam četvrta godina i nadam se da ću uskoro završiti. Istraživačko novinarstvo je ono šta sam zamišljala pre nego što sam upisala fakultet. Smatram da svaki novinar treba da prođe kroz ovo, ukoliko ne želi da radi u žutoj štampi, da vidi kako sve funkcioniše, koliko treba biti uključen u dešavanja, istraživanja i proučavanje materijala koji novinar pronađe tokom istraživanja, da bi dobio važne rezultate i za njega i za celu zajednicu”, kazala je Aleksandra o svom dosadašnjem angažmanu u VOICE.

   Ona je poručila mladima da ukoliko ih stvarno interesuje pravo novinarstvo treba da se okušaju u više žanrova, a njena topla preporuka je upravo istraživanje.

Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Slušajući otvorenih očiju

Boris Milanović je muzičar i producent koji živi u Beogradu. Pored radova sa bendovima Triko i Ljubavnici, Boris svoje pop…

.

Glasovno upravljanje reklamama

Šta vas najviše nervira kada gledate tv program ili slušate radio? Da pogađamo? Ne moramo, znamo. Reklame. Ali naravno, tehnologija…

.

Usavrši engleski uz zanimljive teme

ShareAmerica Conversation Club je novi program Američkog kutka, koji podrazumeva korišćenje i obrađivanje članaka sa sajtova ShareAmerica i Voice of…

.

Inat glavno oružje novinara istraživača

Novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE Maja Živanović dobila je prvu nagradu na konkursu Evropske unije i Novosadske novinarske škole za…

.

Pravni fakultet optužen za diskriminaciju mađarskih studenata

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu maturanti čiji je maternji jezik mađarski diskriminisani su, jer ta ustanova krši važeće propise…

.

Google Home od danas na tržištu

Google Home je proizvod nalik na običan kompjuterski zvučnik, ali je zapravo mogo više od toga. Aktivira se uz pomoć…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo