...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Pravni fakultet optužen za diskriminaciju mađarskih studenata

04.11.2016.

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu maturanti čiji je maternji jezik mađarski diskriminisani su, jer ta ustanova krši važeće propise koji nalažu da se na teritoriji Vojvodine na svakom fakultetu mora organizovati prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina, pa tako i na mađarskom jeziku, tvrdi predsednik Saveza vojvođanskih mađarskih učenika VAMADISZ Atila Šoti.

.

Foto: Aleksandar Korom

On je za VOICE rekao i da svi ostali fakulteti u Vojvodini poštuju Pokrajinsku skupštinsku odluku kojom se reguliše polaganje prijemnog ispita na visokoškolskim ustanovama, izuzev Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojem se to dozvoljava i odugovlačenjem sudskog procesa, što je kod maturanata iz mađarske zajednice poljuljalo poverenje u pravni sistem i vladavinu prava.

Savez mađarskih učenika Vojvodine još u decembru prošle godine podneo je tužbu Višem sudu u Novom Sadu protiv novosadskog Pravnog fakulteta radi zaštite od diskriminacije, a zbog odbijanja tog fakulteta da mađarskim učenicima omogući polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku, kako to inače nalaže i Pokrajinska skupštinska odluka, koju je ovaj fakultet i sam sprovodio do 2012. godine.

Sudski proces još nije okončan jer je po žalbi Pravnog fakulteta ukinuta prvobitno izrečena privremena mera kojoj je fakultetu naloženo da navedeni propis primeni. Mladi maturanti razočarani su takvom sudskom odlukom, te ne isključuju ni mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Time se samo nastavlja kršenje zagarantovanih manjinskih prava i važećih pravnih propisa. Obeshrabruje nas činjenica da se taj sudski spor vodi skoro godinu dana i da nije izvesno da će biti okončan ni do narednog prijemnog ispita, čime bi diskriminacija učenika mađarske nacionalnosti bila nastavljena", ukazuje Šoti.

On je najavio da će ova organizacija učenika svoj problem predstaviti i na forumu Ujedinjenih nacija o nacionalnim manjinama, koji se krajem ovog meseca održava u Švajcarskoj.

Bez prava na maternji jezik od 2012. godine

Prema navodima tužbe, odbijanjem primene navedenog propisa Pravni fakultet je povredio niz međunarodnih pravnih akata i unutrašnjih propisa, te diskriminisao pripadnike mađarske nacionalne manjine jer im nije omogućio da polažu prijemni ispit na jeziku koji je inače u AP Vojvodini u službenoj upotrebi. Kako su naveli, na taj način su dovedeni u neravnopravan položaj, jer zbog slabijeg poznavanja srpskog jezika učenici koji su srednju školu završili na mađarskom jeziku ostvaruju slabije rezultate na prijemnom ispitu, a što utiče na to da li će biti na budžetu ili na samofinansiranju. Tužbom se traži da sud utvrdi čin diskriminacije, zabrani tuženom da ubuduće takvu diskriminaciju ponavlja i obaveže tuženog da primenjuje pomenutu Pokrajinsku skupštinsku odluku.

pravni fakultet novi sad jpg

"Prijemni ispiti nisu u toku"

Sekretarka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Biljana Tomić Uzelac izjavila je VOICE da je usvojena žalba Fakulteta i da su privremene mere kojima je tom fakultetu prethodno bilo naloženo da omogući prijemni ispit na mađarskom jeziku stavljene van snage, te da je u toku sudski postupak zbog čega ne može da komentariše taj slučaj.

"Prijemni ispiti nisu u toku, u toku je sudski postupak. Videćemo kakav će ishod biti. Mi smo tek počeli novu školsku godinu, a do sledeće školske godine ima dosta vremena i pitanje je kako će se dalje raditi i kako će se organizovati prijemni ispiti. Mi sad imamo novu vladu i ministra", rekla je ona i dodala da će ovaj slučaj moći da komentarišu tek kad se završi sudski postupak.

Zbog problema sa polaganjem prijemnog ispita na mađarskom jeziku i prethodnih godina je bilo polemike u javnosti, ali i reakcija nadležnih instiucija, koje, međutim, nisu imale učinka.

Tamaš Korhec, aktuelni čelnik Mađarskog pokreta i nekadašnji dugogodišnji pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne zajednice, učestvovao je u kreiranju Pokrajinske skupštinske odluke čiju primenu Pravni fakultet odbija da primeni od 2012. godine. On kaže da je ovaj primer "slika i prilika našeg društva". Podsetio je i da su pripadnici mađarske zajednice imali pravo da polažu prijemne ispite na maternjem jeziku do devedesetih godina prošlog veka, kada je to praksa u nacionalistickcoj euforiji naprasno ukinuta na svim fakultetima.

"Nakon demokratskih promena 2000. godine, na predlog Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, usvojena je odluka koja je obavezala sve fakultete u Vojvodini da omoguće polaganje prijemnih ispita manjinskim zajednicama na maternjem jeziku. I u ogromnom delu fakulteta ona je ispoštovana, pa i na Pravnom fakultetu jedno vreme. Međutim, u jednom trenutku rukovodstvo ovog fakulteta je procenilo da ne želi da ispunjava ovu obavezu, nakon čega su usledile žalbe, pa je resorni pokrajinski sekretarijat pokušavao da to reši dogovorom, ali i inspekscijskim nadzorom kasnije, kad drugačije nije išlo. Ali, sve je to bilo bez uspeha", naveo je Korhec.

On je dodao da je reč o očiglednom kršenju propisa. Međutim, kako je rekao, paradoksalno je da upravo Pravni fakultete krši važeće propise, jer je to institucija koja obučava buduće pravnike, "a koja se protivi pravima određenih nacionalnih manjina, iako ona postoje u našem sistemu".

"Najgore u celoj priči je to da ustanova koja podučava buduće pravnike godinama krši obavezne propise. Sa primenom propisa, koliko se oni nekom dopadali ili ne, ne može biti kompromisa. I to je prva lekcija na pravnom fakultetu. Bojim se da je ovo poražavajuće za pravnu državu jer se jedna jasna pravna obaveza krši bez ikakvih posledica, a kad se pokuša zaštiti sudskim putem veliko je pitanje kad će se i sa kakvim ishodom okončati", istakao je Korhec, koji je inače i profesor ustavnog prava.

Izvor: Voice.org.rs

Možda te još zanima:

.

Moguće odlaganje prijemnih ispita na fakultete

Zbog vanredne situacije maturanti još uvek ne znaju termine u kojima će polagati prijemne ispite za fakultete, koji se svake…

.

Predavanje o samopouzdanju za maturante i studente

Predavanje "Samopouzdanje kao ključ uspeha" za maturante i studente biće održano u četvrtak, 21. marta, u svečanoj sali Zavoda za…

.

Maturantima medicina najprivlačnija

Pripreme za prijemni ispit za fakultete u Srbiji uveliko su u toku. Većina se odavno odlučila gde će nastaviti školovanje,…

.

Pripremna nastava za prijemni na Poljoprivrednom fakultetu

Maturanti, obratite pažnju! Mnogi su već odlučili šta će da upišu, neki se dvoume i treba brzo da donesu odluku…

.

"Specijalci" Jovine gimnazije: talenat i rad

Novosadska gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" krajem ove školske godine ispratiće desetu generaciju maturanata koji su je upisali već kao osnovnoškolci.…

.

Stanari domova odgovorni za svoje stvari, bez obzira na vanredno stanje

Studenti se polako vraćaju u domove, uz potvrde da imaju obaveze na fakultetu. Zbog toga što su domovi u jednom…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo