...
TRENUTNO18:30 - 18:45Album nedelje

Društvo / Obrazovanje

Pomoć mladima da detektuju probleme

30.10.2018.

Ovogodišnji, dvodnevni "Brave new media forum", održava se u Pozorištu "Duško Radović" u Beogradu i baviće se između ostalog pitanjima kako dopreti do mlade publike – dece, tinejdžera, studenata i mladih profesionalaca, ali i kako održati korak sa tehničkim napretkom? Na organizovanim panelima i radionicama učestovaće, kako je najavljeno, više od 300 izvođača, od kojih 53 govornika iz 12 zemalja.

 

.

Jedna od učesnica prvog panela pod nazivom "How often do minors become victims of boulevard media?" jeste Tamara Skrozza. Ona nam je malo detaljnije objasnila šta konkretno podrazumeva izraz boulevard media i kako to tačno tabloidi izveštavaju o mladima.

"Savet za štampu već tri meseca prati izveštavanje osam nacionalnih dnevnih listova. Mi to inače radimo u kontinuitetu poslednje četiri godine, prateći u jednom delu godine te dnevne listove. Ovog puta posebno smo se, osim strandardnih kršenja etičkog kodeksa, fokusirali i na kršenje etičkog kodeksa koji se tiče maloletnih lica" rekla nam je Tamara.

Prema njenim rečima, ti podaci pokazuju da prava mladih, odnosno maloletnika u medijima krše skoro isključivo tabloidi, među kojima su Alo, Kurir, Srpski telegraf i Informer.

Kada je reč o samom značaju ovakvog foruma, Tamara Skrozza kaže da mladi već decenijama na globalnom nivou imaju problem manje vidljivosti u medijima i manjka medijskog sadržaja namenjenog njima, te da su oni jedna od bolnih medijskih tačaka. Ali, pre nego što uopšte mladima ponudimo odgovore, prvo moramo da definišemo pitanja.

"Mislim da će sve sesije koje su ovde planirane pomoći mladima da detektuju šta su problemi, da artikulišu probleme koje oni sami imaju sa medijima i da istovremeno dobiju i odgovore na ta pitanja. Najvažnija stvar su sadržaji za mlade na online medijima, ponašanje mladih na online medijima i medijska etika kada su u pitanju mladi", rekla je Tamara za Oradio.

Kako su i sami organizatori naveli, Brave new media forum 2018, trudi se da premosti jaz ne samo između online i offline medija, već i između različitih generacija u društvu. Već drugu godinu, spajanjem stručnjaka, aktivista i predstavnika civilnog društva sa mladima, predstavljaju inspirativne primere najbolje prakse iz tradicionalnih i "mladih medija" sa Zapadnog Balkana, kao i drugih zemalja zapadne i istočne Evrope.

Još jedan od učesnika ovogodišnjeg foruma jeste i youtuber Darko Radovac Dex, koji se tamo pojavio i prošle godine. Kako on kaže ideja foruma je odlična, ali mora da se desi još mnogo stvari kako bi se na youtube-u nešto promenilo.

dekkssssss jpg

"Forum i ideja su super, ali dokle god ovi glavni koji imaju ikakav uticaj ne odreaguju na taj način na koji forum želi da se odreaguje i da se nešto pozitivno pokrene, nikad se ništa neće promeniti. Možemo da pravimo 20.000 foruma dnevno, a samo ćemo sedeti i pričati o tome. Isto je kao kad napišeš status i ništa se ne promeni, ali makar se diskutuje i budi neka svest" kaže Dex za Oradio.

On dodaje da je od prošlog foruma do sad stanje na Youtube-u nažalost bilo samo gore, tako da forum nije imao nikakvog uticaja, a poenta foruma je da se to popravi. Zato se i pravi opet.

Brave new media forum počeo je danas u podne a trajaće i u sredu do 17 časova.

Prilog možete poslušati u studentskoj emisiji Pokretač 

Miljana Milekić 

Možda te još zanima:

.

U rešavanje vršnjačkog nasilja treba da budu uključeni svi

Nedavno održani Brave new media forum u Beogradu obeležili su i paneli na temu vršnjačkog nasilja, kako u stvarnom, tako i…

.

Mladi sve češća tema u domaćim medijima

Glavna tema Brave New Media foruma, koji se i ove godine održava u Beogradu, bila je slika mladih u domaćim…

.

Ko je odgovoran, kreator sadržaja ili vaspitanje publike?

Drugog dana Brave New Media Foruma u Beogradu, tema koja se provlačila kroz sve panele bilo je pitanje ko je…

.

Kroz izazove do usavršavanja

Univerzitet u Novom Sadu broji više od 50 000 studenata. Zamislite da budete najbolji od svih? Upravo to je uspela…

.

Filmovi koji su obeležili 2018. godinu

Filmska, 2018. godina može komotno i da nestane iz kinematografskih anala i svet ne bi gotovo ništa izgubio. Nije da…

.

Aplikacije koje smo preuzimali u 2018. godini

Iako na trenutak ne bismo znali da nabrojimo više od 20 aplikacija, statistički podaci kažu da broj aplikacija koje smo…

  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo