...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Mladi sve češća tema u domaćim medijima

16.11.2019.

Glavna tema Brave New Media foruma, koji se i ove godine održava u Beogradu, bila je slika mladih u domaćim medijima, te njihov položaj u društvu. Pored domaćih, posetioci su mogli da čuju i iskustva novinara iz celog sveta koji se bave omladinskim temama. Među medijima čije je izveštavanje o mladima analizirano bio je i Oradio.

.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) sprovela je istraživanja koja pokazuju da su mladi sve češće tema u domaćim medijima. Prema rečima Stefana Janjića, jednog od koordinatora ovog istraživanja, ovo ne znači da je izveštavanje o mladima kvalitetnije.

"Broj objava o mladima je daleko veći, iz godine u godinu - 40 procenata je veći nego prošle godine i 80 odsto veći nego pre dve godine. Da li to znači da je izveštavanje o mladima kvalitetnije? Naravno da ne. Dominantna je u većini medija tema bezbednosti mladih. Kada je reč o tome, ne govori se prevenciji, nego se samo izveštava o crnoj hronici", kaže Janjić.

bravenewmediaforum3 jpg

Istraživanje KOMS-a obuhvatilo je i 50 najpopularnijih domaćih kanala na YouTube-u. Najčešće teme domaćih jutjubera su bile igre, muzika, izazovi i komični klipovi. Ovi kanali, među kojima devet ima više od milion pretplatnika, skupili su preko 11 milijardi pregleda, što je prema rečima Stefana Janjića dokaz njihove ogromne popularnosti.

"Uveren sam da se vreme neće kretati unatraške, uprkos tome što bi, možda, neki novinari, tabloidi ili eksperti to voleli. Nećemo se vraćati u oflajn i analogni svet. Ovo je budućnost, ali možemo da je menjamo i učinimo boljom na neki način", rekao je Janjić.

Na ovom forumu KOMS je predstavio i rezultate istraživanja na temu šta mladi u Srbiji žele, kako u lokalnoj zajednici tako i u državi. Glavni razlog za sprovođenje ovog istraživanja, prema rečima Miljane Pejić iz KOMS-a, bila je činjenica da su mladi nezainteresovani za politiku.

"Naša istraživanja pokazuju da više od trećine mladih nikada nije izašlo na izbore, druga trećina ponekad izlazi na izbore, ponekad ne. Tek jedna trećina mladih redovno izlazi na izbore, što je dosta loše i to treba unaprediti. Oko 70 odsto mladih smatra da se nijedna politička partija ne bavi njima, odnosno, da se na bavi temama koje su njima važne", navodi Miljana.

bravenewmediaforum2 jpg

Pronalaženje posla je najčešći problem među mladima u Srbiji, kaže anketa KOMS-a. Pored nezaposlenosti mladi kao probleme ističu i stanje radničkih prava i zdravstvenog sistema. Obrazovanje se takođe kotira visoko na listi problema mladih.

Brave New Media forum se nastavlja i danas (subota 16. novembar) u Dečijem kulturnom centru "Duško Radović" u Beogradu. Publici će se obratiti i glavna i odgovorna urednica O radija Klara Kranjc, koja će predstaviti naš program.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Treba izmisliti novu reč za onlajn pozorište

Isidora Vlček (24) je rođena u Novom Sadu, gde je i završila glumu na Akademiji umetnosti. Igra u nekoliko predstava…

.

"Na vreme" ili malo kasnije, uvek treba pokušati

Marija Stankov će kroz nekoliko dana postati diplomirana inženjerka smera Zaštite životne sredine. Jedna je onih mladih naučnika koje je…

.

Mikroplastika opasnija od jednokratnih kesa

Plastične kese jedan su od retkih problema u Srbiji koji bi mogao da dočeka nekakav kraj, iako danas ne vidimo…

.

Uznemirujuće pun mesec

Novosadska spisateljica Vitomirka Trebovac pre nekoliko dana objavila je treću zbirku pesama, za izdavačku kuću Lom. Nakon zbirke "Plavo u…

.

Neizvesna budućnost Crne kuće

Omladinski centar CK13 se u poslednje vreme suočio sa nesuglasicama između članova tog udruženja, koje su veoma brzo stigle i…

.

Saopštenje povodom napada na zgradu RTV

Zgrada Radio-televizije Vojvodine juče je bila predmet vandalskog i rušilačkog napada. U vreme kada ovaj Javni medijski servis daje značajan…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo