...
TRENUTNO11:00 - 12:00U kakvoj zemlji želim da živim

Društvo

Mladi sve češća tema u domaćim medijima

16.11.2019.

Glavna tema Brave New Media foruma, koji se i ove godine održava u Beogradu, bila je slika mladih u domaćim medijima, te njihov položaj u društvu. Pored domaćih, posetioci su mogli da čuju i iskustva novinara iz celog sveta koji se bave omladinskim temama. Među medijima čije je izveštavanje o mladima analizirano bio je i Oradio.

.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) sprovela je istraživanja koja pokazuju da su mladi sve češće tema u domaćim medijima. Prema rečima Stefana Janjića, jednog od koordinatora ovog istraživanja, ovo ne znači da je izveštavanje o mladima kvalitetnije.

"Broj objava o mladima je daleko veći, iz godine u godinu - 40 procenata je veći nego prošle godine i 80 odsto veći nego pre dve godine. Da li to znači da je izveštavanje o mladima kvalitetnije? Naravno da ne. Dominantna je u većini medija tema bezbednosti mladih. Kada je reč o tome, ne govori se prevenciji, nego se samo izveštava o crnoj hronici", kaže Janjić.

bravenewmediaforum3 jpg

Istraživanje KOMS-a obuhvatilo je i 50 najpopularnijih domaćih kanala na YouTube-u. Najčešće teme domaćih jutjubera su bile igre, muzika, izazovi i komični klipovi. Ovi kanali, među kojima devet ima više od milion pretplatnika, skupili su preko 11 milijardi pregleda, što je prema rečima Stefana Janjića dokaz njihove ogromne popularnosti.

"Uveren sam da se vreme neće kretati unatraške, uprkos tome što bi, možda, neki novinari, tabloidi ili eksperti to voleli. Nećemo se vraćati u oflajn i analogni svet. Ovo je budućnost, ali možemo da je menjamo i učinimo boljom na neki način", rekao je Janjić.

Na ovom forumu KOMS je predstavio i rezultate istraživanja na temu šta mladi u Srbiji žele, kako u lokalnoj zajednici tako i u državi. Glavni razlog za sprovođenje ovog istraživanja, prema rečima Miljane Pejić iz KOMS-a, bila je činjenica da su mladi nezainteresovani za politiku.

"Naša istraživanja pokazuju da više od trećine mladih nikada nije izašlo na izbore, druga trećina ponekad izlazi na izbore, ponekad ne. Tek jedna trećina mladih redovno izlazi na izbore, što je dosta loše i to treba unaprediti. Oko 70 odsto mladih smatra da se nijedna politička partija ne bavi njima, odnosno, da se na bavi temama koje su njima važne", navodi Miljana.

bravenewmediaforum2 jpg

Pronalaženje posla je najčešći problem među mladima u Srbiji, kaže anketa KOMS-a. Pored nezaposlenosti mladi kao probleme ističu i stanje radničkih prava i zdravstvenog sistema. Obrazovanje se takođe kotira visoko na listi problema mladih.

Brave New Media forum se nastavlja i danas (subota 16. novembar) u Dečijem kulturnom centru "Duško Radović" u Beogradu. Publici će se obratiti i glavna i odgovorna urednica O radija Klara Kranjc, koja će predstaviti naš program.

M. L.

Možda te još zanima:

.

O preduzetništvu iz ženskog ugla

Konferencija "Preduzetništvo iz ženskog ugla", biće održana 11. decembra u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu sa početkom od 17.00…

.

Forum zapošljavanja mladih 2.0

Drugi Forum zapošljavanja mladih biće održan danas (utorak 10. decembar) u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, sa početkom u…

.

I gde ćeš za Novu?

Koje pitanje sledi posle onih: Jesi li gladna? Koliko ti je ostalo do kraja faksa? Ideš na Exit? Logično, najčuvenije…

.

Iskustveno učenje razvija građanski aktivizam

Iskustveno učenje je metodologija koja podrazumeva primenu onoga što deca i mladi nauče u školi iz svojih knjiga, u praksi.…

.

Na mladima je da se bore, a na meni da ih podržim

U Srbiji je dobio, verovatno, sve nagrade za glumu koje postoje. Glumio je u preko 80 predstava, u desetine filmova,…

.

Migranti su moje komšije

Kroz različite tipove umetnosti, od slikarstva i vajarstva, preko fotografije pa sve do filma i scenarija, Vojin Ivkov se bavi zanimljivim,…

  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo